Terveydenhuoltoala on kriisissä ja sillä pelätään olevan kauaskantoisia vaikutuksia myös kirurgien taitotasoon. Kun leikkaussalit pysyvät pimeinä hoitajapulan vuoksi, tarkoittaa se myös kirurgeille vähemmän leikkauksia. Nyt kirurgien koulutusta pyritään lisäämään uuden teknologian avulla.
Moni kirurgi on ilmaissut huolensa siitä, että erityisesti erikoistuvat lääkärit eivät pääse harjoittelemaan riittävästi koulutuksensa aikana.
Tilanne on kriisiytynyt entisestään koronapandemian ja hoitajapulan vuoksi. Esimerkiksi Siltasairaalassa ortopedian puolella kesäaikana leikataan vain päivystyspotilaita.
Jos koulutus on puutteellista tai vähäistä, pelkona on, että ehkäistävissä olevat komplikaatiot voivat lisääntyä.
– Minun huoleni on tietysti kova, koska julkisella puolella toimenpiteet ovat vähentyneet ja silloin harjoittelumahdollisuuksia ja opetustilanteita tulee vähemmän leikkaussalissa. Muutenkin tarvitsisimme uusia työkaluja opetukseen, tämä varmasti lisää sitä tarvetta, sanoo Lääkäri Arne Schlenzka.
Mikään ei korvaa oikeaa opetustilannetta leikkaussalissa, mutta rinnalle haetaan tukevia opetusmuotoja.
Lue myös: Siltasairaala jäädyttää ortopediset leikkaukset hätätilanteita lukuun ottamatta – karu seuraus hoitojonon potilaille
Koplikaatiot maksavat miljoonia
Schlenzka on vuonna 2017 toimintansa aloittaneen Osgenic-yhtiön toimitusjohtaja. Yhtiön tavoitteena on tarjota lisätyökaluja oppimiseen uuden teknologian voimin.
Tavoitteena on vähentää ehkäistävissä olevia komplikaatioita, sillä lääkärin mukaan jopa puolet komplikaatioista olisi ehkäistävissä.
Schlenzkan mukaan komplikaatiot ovat ennen kaikkea potilaan elämänlaatuun negatiivisesti vaikuttava asia, mutta niiden mukana tulee myös kallis hintalappu yhteiskunnalle.
– Vuositasolla puhutaan eri tutkimusten mukaan noin miljardista eurosta, jonka komplikaatiot maksavat. Suunnilleen puolet eli noin 500 miljoonaa euroa olisi ehkäistävissä. Näistä kirurgisia on noin puolet eli 250 miljoonaa euroa, Schlenzka selventää.
Säästöt yhteiskunnalle olisivat siis merkittävät, potilaan tilanteesta puhumattakaan.
Salainen kudos luo todellisuuden tuntua
Osgenicin päätuote on verkkoalusta, jossa pääsee perehtymään eri leikkauksiin.
Videot ja kuvat perehdyttävät katojansa aina leikkausasennosta yleisimpiin sudenkuoppiin ja komplikaatioihin. Osittain myös kolmiulotteisesti.
– Korostamme erityisesti niitä vaiheita, joissa komplikaatioita tapahtuu.
Verkkoalustan lisäksi Osgenicillä on 3D-malli, jonka avulla pääsee konkreettisesti opettelemaan kädentaitoja. Tällä hetkellä valikoimassa on koniotomia eli kurkunpään hätäavaus. Suunnitteilla on myös muita 3D-malleja.
Tämän 3D-mallin kanssa voidaan käyttää myös yhtiön viimeisintä keksintöä: oikean tuntuisia kudoksia.
– Jotta kudokset ovat realistisia, ne eivät ole kuivia. Sen lisäksi, että ne ovat joustavia kuten oikeat kudokset, ne ovat myös ultraäänipositiivisia. Eli kudoksen läpi voidaan katsoa ultraäänellä, Schlenzka kuvaa.
Kaiken lisäksi kudokset on ympäristöystävällisesti tuotettu, sillä ne ovat biohajoavia. Yhtiöllä on erikseen viiden hengen tiimi Saksassa, joka on kehittänyt kudoksia.
Toimittajan tiedustellessa tarkemmin, mistä materiaalista kudokset on tehty, vastaus tulee pikaisesti.
– Se on tiukka salaisuus, sitä ei kerrota, toimitusjohtaja hymyilee.
Tulevaisuudessa VR-lasit yleistyvät
Yhtiöllä on valikoimassaan myös virtuaalitodellisuutta, nimittäin joitakin toimenpiteitä pääsee harjoittelemaan VR-lasien avulla.
Siihen, että tämä oppimismuoto saisi enemmän jalansijaa suomalaisissa sairaaloissa, menee vielä joitakin vuosia.
– Koko ajan tämä teknologia menee eteenpäin. Minä luulen, että pääsemme vuosi vuodelta lähemmäs sitä, että myös tämä tulee osaksi terveydenhuollon ja kirurgian koulutusta.
Vastaanotto ollut positiivista
Tällä hetkellä verkkoalusta on otettu koekäyttöön 13 suomalaisessa sairaalassa.
Tähän mennessä Lahdessa, Mikkelissä ja Kokkolassa on siirrytty koekäytön jälkeen maksaviksi asiakkaiksi.
– Palaute on ollut erittäin hyvää ja positiivista. Tällä hetkellä 87 prosenttia suomalaisista kirurgiaan erikoistuvista käyttäjistä, jotka ovat käyttäneet tätä uskovat, että voisivat välttää komplikaation tulevaisuudessa käyttämällä tätä alustaa.
Verkkoalustalla on tarkoitus tähdätä myös kansainvälisille markkinoille kuten Yhdysvaltoihin, Intiaan ja Eurooppaan.
Yhtiö on jo nyt kansainvälinen, sillä omistajamaina Suomen lisäksi ovat Saksa ja Britannia. Firmassa on edustettuna kahdeksan kansalaisuutta ja yli 30 lääkäriä.
Lääkärikunta selvästi uskoo yhtiön mahdollisuuksiin, sillä Osgenecilla on yli 300 lääkäriä sijoittajana.