Loppukesällä päiväkotien ja koulujen ovien jälleen avautuessa voivat monet lapsiperheet kohdata harmillisen tulokkaan: päätäin. Ikävä otus voi olla riesana pitkälle syksyyn. Kuinka päästä täistä eroon? Lue lääkärin tehokkaat vinkit.
Helsingin kaupungin epidemiologisen toiminnan infektiolääkäri Hannele Kotilaisen mukaan päätäiden torjumisessa on alkuun tärkeintä lapsen hiusten säännöllinen tarkistus.
– Mikäli lapsi käy päiväkodissa, etenkin isossa ryhmässä, on syytä syyskuusta joulukuuhun katsoa lapsen hiukset täikamman kanssa läpi ainakin kerran viikossa.
Mikäli täitä löytyy yksi tai kaksi, on ne lääkärin mukaan helppo poistaa kammalla ja katsoa, onko hiuksissa saivareita eli täin munia. Hiukset kannattaa hoitaa saman tien lääkeshampoolla ja tarkistaa, onko muilla perheenjäsenillä tartuntaa. Kaikki, joilla löytyy eläviä täitä, tulisi hoitaa.
Täsmäiskuna täihin auttava lääkeshampoo tulee levittää pyyhekuiviin hiuksiin, huolellisesti päänahan alueelle ja korvien taakse.
– 1-2 päivää lääkeshampoopesun jälkeen on syytä välttää pesua tavallisella shampoolla, sillä lääkeaine vaikuttaa vielä. Tavallisella shampoolla pestessä lääke laimenee ja se voi vaikuttaa heikentävällä tavalla hoitoon, Kotilainen muistuttaa.
– Lääkeshampoohoito pitää uusia noin viikon kuluttua, ja noudattaa ohjeita tarkoin. Tämän lisäksi tulee käyttää täikampaa ainakin kahden viikon ajan, 1-2 kertaa viikossa kammata hiukset ja katsoa, löytyykö eläviä täitä.
Kotilainen vinkkaa, että kammatessa tukkaa kannattaa kostuttaa. Kuivissa hiuksissa täi pääsee vikkelämmin karkuun, märissä se on jo vaikeampaa.
Mistä sitten tietää, että täit ovat lopullisesti hävinneet?
– Jos hiuksista ei löydy eläviä täitä seuraavan kahden viikon aikana, voi ajatella, että sillä kertaa hoito on auttanut. Uusi tartunta on kuitenkin aina mahdollinen – voi myös olla niin, että ensimmäinen hoitokerta ei ole tehonnut, ja silloin tartunta uusii, Kotilainen selventää.
Tuolloin voi vielä kertaalleen käyttää lääkeshampoota, mutta mikäli täit tuntuvat vielä tämän jälkeen uusivan, kehottaa Kotilainen siirtymään silikonipohjaisiin shampoihin, jotka ovat vaarattomia lääkeaineettomuutensa vuoksi.
Pitkät poissaolot eivät tarpeellisia
Mikäli lapselta löytyy päätäitä vaikkapa yllättäen keskellä päivää, ei häntä Kotilaisen mukaan tarvitse hakea kesken päivän päiväkodista pois. Tartunta on tuolloin lapsella ollut jo pidempään, eikä hötkyily auta.
– Se on lapselle muutenkin jo traumaattista, että hänestä löydetään täitä, ja vielä vietäisiin pois päiväkodista. Lapselle voi aivan rauhallisesti äidin iltapäivällä hakemaan tullessa kertoa löydöksestä, ja että äiti hoitaa asian kotona, Kotilainen antaa esimerkin.
Päiväkotiin voi palata jo ensimmäisen lääkeshampoohoidon jälkeisenä päivänä, eikä pitkiä poissaoloja tarvita. Mikäli päiväkotiryhmässä huomataan, että useammalla on täitä, kannattaa kaikki lapset hoitaa yhtaikaa.
– Usein hoito neuvotaan tekemään perjantaina, jolloin viikonloppu tuo pari päivää aikaa hoitaa lääkeshampoopesu. Maanantaina lapsi voi mennä jo normaalisti päiväkotiin.
Lue myös:
Annimari Pasanen / MTV3