Lääkärit ilman rajoja kertoo Gazasta MTV:lle saarretun kaupungin ahdingosta: "En tiedä, mihin ihmiset menevät turvaan"

YK.n mukaan yli 187 500 ihmistä on paennut Gazan kaistaleella kodeistaan sen jälkeen, kun Israel aloitti massiiviset ilmaiskut alueelle. 

Ilmaiskut ovat Israelin mukaan vastaus äärijärjestö Hamasin viikonloppuna aloittamalle verilöylylle Israelissa. 

Tiheästi asuttu Gazan kaistale on tukala paikka siellä asuville. Pois ei pääse, ja Israel on saartanut alueen katkaisten sieltä myös sähkön ja veden. 

Lääkärit ilman rajoja -järjestö työskentelee alueella ilmaiskuista ja lähes mahdottomasta tilanteesta huolimatta. Järjestön Gazan toiminnanjohtaja Mathias Kannes kertoo puhelimitse Gazasta, että potilaiden määrä on valtava.

Saimme kentältä tiimiltämme tiedon, että iltapäivällä 50 potilasta saapui sairaalaan, viisi heistä saapui kuolleena, mutta muut saatiin stabiloitua. Useat palestiinalaiset kollegamme lähtivät kodeistaan iskujen pelossa. Jotkut heistä kertoivat asuinrakennuksensa tuhoutuneen kokonaan.

– Iskut ovat tälläkin hetkellä koko ajan käynnissä Gazassa, Kannes kertoo räjähdysten äänet taustalla.

Sairaaloiden pitäisi olla turvassa

Lääkärit ilman rajoja Suomi -järjestön toiminnanjohtaja Linda Konate kertoo, että potilaiden määrän kasvaessa sairaanhoitajien määrä ja resurssit eivät riitä. 

– Koska alue on tiheään asuttu, iskut eivät osu vain siviileihin vaan myös siviili-infrastruktuuriin, mikä aiheuttaa ongelmia. Sairaaloiden itsensä pitäisi kuitenkin olla turvassa iskuilta. 

Konate kertoo kuitenkin lauantaina yhden iskun osuneen sairaalaan, jota järjestö tukee. Iskussa kuoli yksi sairaanhoitaja. 

Ongelmaksi muodostuu myös Israelin asettama saarto, joka estää paitsi sähkön ja veden, myös lääkkeiden ja avustustarvikkeiden saannin sairaaloihin. 

Moni sairaala toimii jo generaattoreilla. Jos polttoainetta ei saada, generaattorit eivät toimi, ja kirurgisiin operaatioihin ei pystytä. 

Konate peräänkuuluttaakin humanitääristen käytävien luomista. Israelin saarto ja maahyökkäyksen uhka herättävät kuitenkin lisää huolta. Ihmiset ovat Gazassa loukussa.

– En tiedä, mihin ihmiset menevät turvaan, täytyy muistaa että Gazassa on jo valmiiksi runsaasti pakolaisia. Humanitäärisen avun saaminen ei ole hetken etuoikeus, vaan sitä pitäisi saada jatkuvasti kaikille. 

Lue myös:

    Uusimmat