Siviilien ahdinko syvenee Israelin hyökkäyksen laajentuessa etelään – Unicef-johtaja MTV:lle: "Ei ole enää paikkaa, jonne paeta"

Viime viikolla Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu kertoi määränneensä sotilaat valmistautumaan operaatioon Rafahin kaupungissa eteläisessä Gazassa. Tieto järkytti laajasti, sillä sodan alussa Israel kehotti gazalaisia evakuoitumaan juuri Rafahiin. 

Aiemmin noin 200 000 asukkaan Rafahiin on nyt pakkautunut yli miljoona ihmistä, eli yli puolet Gazan kaistan väestöstä. Maanantaina Israel teki kaupunkiin ilmaiskun, jossa kuoli ainakin 67 palestiinalaista. Muutaman kilometrin päässä iskusta oli Unicefin Palestiinan-toimisto varajohtaja Laura Bill

– Ilmaisku tapahtui keskellä yötä, joten heräsimme pommien ja räjähdysten ääneen. Alueella oli lentokoneita, helikoptereita ja tankkeja. Se oli varsin pelottavaa. Voin kuvitella, että alueella oleville lapsiperheille tapaus oli varsin traumaattinen, sillä se kesti useita minuutteja, Bill kertoo MTV Uutisten haastattelussa. 

Nyt Jerusalemiin palannut Bill kuvaa Rafahin olevan tupaten täynnä ihmisiä ja telttoja. 

– Telttoja on pystytetty kaikkialle: sairaaloiden eteen, väestönsuojien luokse, jalkakäytäville ja kaduille. Niitä on yksi toisensa jälkeen. Elinolosuhteet ovat julmat, sillä alueella ei ole tietenkään sähköä tai juoksevaa vettä, Bill kuvailee. 

Turvallisia pakoreittejä ei ole

Netanjahu on kertonut pyytäneensä suunnitelmaa siviiliväestön evakuoinnista Rafahin alueelta, mutta turvallisia paikkoja tai reittejä ei ole. Bill kertoo osan Rafahiin paenneista suuntavan nyt Gazan keskiosaan siinä toivossa, että tilanne siellä olisi rauhoittumassa Israelin armeijan siirtyessä etelään päin. 

– Ihmiset eivät voi paeta enää etelämpään, sillä Egypti on sulkenut rajan palestiinalaisilta, joten he eivät voi poistua sitä kautta. Gazassa ei ole muuta paikkaa, jonne mennä, Bill kertoo. 

Ihmiset ovat peloissaan. 

– Ongelma on myös siinä, että niillä alueilla, jotka ovat olleet kovan tulituksen kohteena viime viikkoina, voi olla vielä räjähtämättömiä ammustarvikkeita, Bill kertoo. 

Unicef vaatii humanitääristä tulitaukoa

Viimeaikaiset tulitaukoneuvottelut eivät ole tuottaneet tulosta, ja eilen illalla Israelin delegaatio poistui kesken neuvottelujen Egyptin Kairossa. Humanitäärinen tulitauko suojelisi ennen kaikkea lapsia, sanoo Unicefia edustava Bill. 

– Humanitäärinen tulitauko ehkäisisi lasten tappamista ja vammauttamista. Humanitäärisellä tulitauolla saataisiin turvattua lapsien perustarpeiden suojaamiseksi myös elintärkeät toiminnot kuten terveyspalvelut, puhdas juomavesi ja saniteettipalvelut, Bill luettelee.

Tulitauko mahdollistaisi myös apua muiltakin kuin avustusjärjestöiltä. 

– Me emme pysty avustusjärjestöissä kattamaan kaikkia tarpeita. Humanitäärinen tulitauko mahdollistaisi myös yksityisen sektorin tahojen tulon alueelle, Bill sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat