Amputointeja ilman nukutusta, leikkauksia kännykän valossa – lääkärit joutuvat tekemään kestämättömiä valintoja Gazassa, sanoo Pelastakaa lapset

2:38img"En ole ollut kotona sodan alkamisen jälkeen", sanoo Gazan vapaaehtoinen ensihoitaja
Julkaistu 31.10.2023 17:37

MTV UUTISET – STT

Siviilien auttaminen Gazassa on nyt äärimmäisen vaikeaa, kun Israel päästää avustusrekkoja Gazan kaistalle vain tipoittain ja pommittaa aluetta päivittäin, sanovat avustusjärjestöt.

Gazassa pitkään toimineet järjestöt vaativat välitöntä tulitaukoa kestämättömän tilanteen vuoksi.

Kolmen Gazassa työskentelevän tunnetun järjestön edustajat kertoivat STT:n puhelinhaastatteluissa tiistaina, että haavoittuneita hoidetaan nyt äärimmäisen vaikeissa oloissa.

Lääkäreiden on mahdotonta antaa riittävää hoitoa haavoittuneille nykyisissä olosuhteissa. Käytössä ei ole erikoisvälineitä eikä aina edes valoja pommitusten aiheuttamien sähkökatkosten vuoksi.

– Lääkärit joutuvat tekemään kestämättömiä ratkaisuja päivittäin. He joutuvat tekemään myös leikkauksia kännykän valossa, Pelastakaa lapset -järjestön kansainvälinen viestinnän johtaja Soraya Ali kertoi STT:lle.

Lue lisää: Sota, jonka selittämiseen eivät apartheid ja juutalaisviha riitä

Myös Lääkärit ilman rajoja -järjestöstä kerrottiin, että lääkintätarvikkeet ovat loppumassa. Vaativia leikkauksia ja jopa amputointeja on jouduttu tekemään ilman nukutusta tai edes puuduttamista. Sairaalat toimivat sähkögeneraattorien varassa, ja niiden käyttämä polttoaine uhkaa loppua.

YK:n humanitaarisen avun toimisto (OCHA) on arvioinut yli sadan tuhannen ihmisen hakeneen suojaa Gazan toiminnassa olevista sairaaloista.

Järjestöjen mukaan hygienia muissakin ylikansoittuneissa suojissa on heikkoa, kun ihmiset jakavat samoja harvalukuisia vessoja ja pesutiloja, joten myös tartuntatautien pelätään alkavan pian levitä.

"Ihmiset hakeutuvat sairaaloihin luullen, että siellä on turvallista"

Tiistaiaamuna Palestiinan Punainen Puolikuu kertoi viestipalvelu X:ssä Israelin tehneen jälleen al-Qudsin sairaalan ympäristöön tykistö- ja ilmaiskuja.

Avustusjärjestö kuvaili sisällä olleiden siviilien ja työntekijöiden joutuneen paniikkiin, kun iskut vavisuttivat sairaalarakennusta.

Avustusjärjestön mukaan sairaalaan on hakeutunut suojaan yli 12 000 siviiliä. Israelin asevoimat ei kommentoinut järjestön raportoimia iskuja tiistai-iltapäivään mennessä, mutta Israel on väittänyt Gazaa hallitsevan äärijärjestö Hamasin käyttävän sairaaloita tukikohtinaan operaatioilleen.

Lue myös: Punaisen Ristin johtaja vetoaa inhimillisen kärsimyksen lopettamiseksi Gazassa 

Hamas myös käyttää niissä olevia potilaita ihmiskilpinä, Israel on väittänyt. Erityisesti se on nimennyt Shifan sairaalan Gazan keskustassa, jonka alla Israel väittää Hamasin pitävän maanalaista komentokeskusta.

Järjestöt sanoivat, ettei niillä ole tästä tietoa, mutta painottivat sairaaloiden olevan siviilikohteita.

– Mikään ei oikeuta sairaaloiden pommittamista. Se, mitä me itse näemme sairaaloissa paikan päällä, ovat haavoittuneet naiset, lapset ja miehet, joita hoidetaan kammottavissa olosuhteissa, sanoi Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintäpäällikkö Faris Al-Jawad puhelimitse Itä-Jerusalemista STT:lle.

– Ihmiset hakeutuvat itse sairaaloihin luullen, että siellä on turvallista, mutta missään ei ole, Al-Jawad sanoi.

ICRC: Siviili- ja sotilaskohteet erotettava toisistaan

Myös Punaisen Ristin kansainvälisen komitean (ICRC) edustaja painotti, että sairaalat ovat siviilikohteita, joihin ei kansainvälisen humanitaarisen oikeuden mukaan saa iskeä.

Lue myös: YK: Satoja potilaita loukussa sairaaloissa – "Tämän mittakaavan julmuutta ei ole Gazassa ennen nähty"

– Nyt on erittäin tärkeää keskittyä siviilien suojelemiseen, ja siviilikohteet ja sotilaskohteet on erotettava toisistaan. Siviilejä ei saa myöskään koskaan käyttää ihmiskilpinä, sanoi Courtney Wilson puhelimitse Genevestä STT:lle.

Maailman terveysjärjestö WHO:n mukaan potilaita ei ole mahdollista evakuoida vaarantamatta heidän henkeään.

Järjestöt vaativatkin välitöntä tulitaukoa. Israelin pääministeri Benjamin Netanjahu on kuitenkin sanonut, ettei Israel suostu tulitaukoon, koska se merkitsisi "antautumista" Hamasin edessä.

Lue myös: "En ole ollut kotona sodan alkamisen jälkeen", sanoo Gazan vapaaehtoinen ensihoitaja

MTV Länsirannalla: "Kansainvälisellä rikostuomioistuimella on nyt tulikoe"

Väkijoukko rynni Israelista saapunutta lentokonetta vastaan Dagestanissa – video näyttää kaaoksen

Pakokauhu kasvaa Gazassa yhteyksien katketessa – asiantuntija: "Ihmiset eivät tiedä, mitä eri puolilla tapahtuu tai mihin mennä"

Juutalaisryhmä vaati tulitaukoa Gazaan ja sulki merkittävän rautatieaseman USA:ssa – poliisi pidätti sata

Tuoreimmat aiheesta

Gaza