Yksityisellä puolella olisi kyky leikata tuhansia potilaita – "Onko hoitotakuuta edes tarkoitus noudattaa?"

10:54imgKatso myös: Tästä syystä erikoissairaanhoidon jonot ovat ennätyspitkät ja näin ne voidaan purkaa, sanoo terveydenhuollon professori Kristiina Patja Helsingin yliopistosta.
Julkaistu 05.02.2025 16:26
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Odottaessa sairaudet eivät parane. Nyt olisi tärkeää, että hyvinvointialueet aloittaisivat suunnitelmalliset hoitojonojen purkutalkoot, toteaa MTV Uutisille Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja.

– Nykyisellä vauhdilla laittomien hoitojonojen purkaminen kestää vähintään 5–10 vuotta, toteaa Lääkäripalveluyritysten toiminnanjohtaja Ismo Partanen.

Näin ei kuitenkaan lääkäripalveluyrittäjien mukaan tarvitse olla. Partanen viittaa vuoden alusta asti voimassa olleeseen lakiin, joka mahdollistaa hyvinvointialueille yksityisen sektorin avun päiväkirurgisten ja lyhytjälkiseuranteisten jonojen purkamisessa.

Asiantuntija-arvioiden mukaan noin puolet erikoissairaanhoidon hoitojonossa olevista on operoitavissa päiväkirurgisesti, arvioi Partanen.

Partanen kertoo, että yksityinen sektori pystyy leikkaamaan kuukaudessa tuhansia erikoissairaanhoidon jonoissa olevia potilaita.

Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

Onko lakia tarkoituskaan noudattaa?

Partanen moittii julkista sektoria siitä, että se ei ole kantanut vastuutaan erikoissairaanhoidon järjestämisestä ja näkyy laittoman pitkinä hoitotakuujonoina.

– Järjestämis- ja terveydenhuoltolakien noudattamatta jättämistä on perusteltu milloin milläkin syyllä: henkilöstö- ja rahapula, koronapandemia, sote-uudistuksen valmistelu ja niin edelleen. Onko lainsäädäntöä tarkoituskaan noudattaa tältä osin? Partanen kysyy.

Jos alueet eivät pysty itse tuottamaan kyseisiä palveluita määräajassa, voivat ne hankkia niitä kilpailuttamalla muita palveluntuottajia tai myöntämällä potilaille palveluseteleitä.

Ei ole hyväksyttävää, että potilaiden annetaan odottaa jonoissa kohtuuttomia aikoja. Odottaessa sairaudet eivät parane, vaan yleensä ne pahenevat ja vaativat entistä raskaampia hoitoja.

Lue myös:

Hoitotakuu? Erikoissairaanhoitoa yli puoli vuotta odottaneiden määrä ei ole koskaan ollut näin suuri – katso alueesi tilanne

HUS-johtaja: Ammattilaisten siirtyminen sairaaloista yksityiselle sektorille rapauttaa julkisen omaa leikkaustoimintaa

Tuoreimmat aiheesta

Terveydenhuolto