Alle viisivuotiaita lapsia, jotka haluavat kuolla – suomalainen Linda on nähnyt läheltä Gazan kauhut

Gazassa humanitaarinen kriisi syvenee. Sairaaloissa joudutaan jatkuvasti valitsemaan, kenet potilaista pyritään pelastamaan. 

Noin 42 000 kuollutta. Lähes 100 000 haavoittunutta. Kaksi miljoonaa pakolaista.

Näihin lukuihin tiivistyvät viimeiset 370 päivää Gazassa.

Gaza oli inhimillisestä näkökulmasta murheellinen paikka jo ennen vuosi sitten puhjennutta Israelin ja Hamasin välistä sotaa. Nyt siitä on tullut kenties maailman pahimman humanitaarisen katastrofin ydin.

Suomalainen avustustyöntekijä Linda Nyholm on toiminut Jerusalemissa Lääkärit ilman rajoja -järjestön viestintätehtävissä kahdessa jaksossa tämän vuoden aikana. Hänen viestinsä on selvä: Tilanne on mennyt jatkuvasti pahempaan suuntaan. 

Alkuvuodesta suurin huoli oli Israelin jatkuvat sairaalahyökkäykset. Lääkärit ilman rajoja -järjestö toimii kahdessa sairaalassa, jotka sijaitsevat Etelä- ja Keski-Gazassa. 

– Jatkuvien taistelujen ja pommituksien sekä turvattoman tilan takia avun antaminen on äärimmäisen vaikeaa, Nyholm sanoo MTV Uutiset Liven haastattelussa. 

Nyt hankaluuksia on lisännyt Israelin joukkojen äkilliset evakuointimääräykset. Paikkoja, joihin mennä, ei enää ole.

Tällä hetkellä 40 kilometrin kokoiselle rannikkoalueelle on pakkautunut Nyholmin mukaan miljoona gazalaista pakolaista. Israel kohdistaa hyökkäyksiään myös sinne. 

Järjestö tarjoaa alueella muun muassa traumatukea, perusterveydenhuoltoa, mielenterveysapua ja palovammojen hoitoa. 

"On lapsia, jotka kuolevat sairaalan käytävillä"

Nyholmin mukaan yksi suurimmista ongelmista on, ettei Gazaan saada toimitettua asianmukaisia sairaalatarvikkeita. Esimerkiksi saippua saattaa usein olla loppu. 

Isoin katastrofi on kuitenkin ihmiskohtalot. Tiet sairaalaan on usein hajotettu. Jos sairaalaan asti pääsee, avun saaminen ei ole lainkaan taattua. Sairaalat ovat niin täyteen pakattuja, että potilaita joudutaan usein hoitamaan lattioilla, kun petipaikkoja ei riitä. 

Heinäkuussa järjestön tiimi joutui toimimaan Nyholmin mukaan kymmenessä monipotilastilanteessa.

– Nämä tilanteet ovat sellaisia, että puhutaan isosta joukosta haavoittuneita ja kuolleita, jotka tuodaan sairaalaan, ja yksinkertaisesti kapasiteetti ei riitä hoitamaan jokaista ihmistä. 

Nyholm kertoo kollegansa todistaneen Nasserin sairaalassa tilannetta, joka kuvastaa painajaista Gazassa. Sairaalan käytävällä oli ollut piilossa pieni tyttö kuolemassa yksin vammoihinsa, jotka olivat iskujen aiheuttamia. 

– Tämä on lopputulos – on lapsia, jotka kuolevat sairaalan käytävillä. 

Myös sairaanhoidon ammattilaiset alueella ovat täysin uupuneita. 

– En tiedä, kuvaileeko edes sana uupunut sitä mielenterveyden tilaa, jossa he ovat.

– He ovat työskennelleet joka päivä siitä lähtien, kun sota alkoi. 

Voiko tilanne mennä enää pahemmaksi?

Maaliskuussa palattuaan Jerusalemista Nyholm kuvaili Viiden jälkeen -haastattelussa avun antamisen Gazaan lähes mahdottomaksi. Nyholm sanoo, että on useasti ajatellut, ettei tilanne voisi enää mennä pahemmaksi.

– Sitten yllätyt joka kerta, kun se menee pahemmaksi. 

Gazassa vesihuoltojärjestelmää ei käytännössä enää ole. Koska kodit ja rakennukset on tuhottu, ihmiset nukkuvat likaisissa teltoissa ilman ruokaa tai vettä. 

Kaikki nämä asiat ruokkivat epätoivon kierrettä. 

– Meillä on ollut alle viisivuotiaita lapsia, jotka kertovat psykologeille, että he haluavat kuolla.  

Nyholm pyrkii olla ottamatta kantaa poliittisesti. Yhdestä asiasta hänellä on kuitenkin harvinaisen selkeä näkemys. 

Tulitauko tarvitaan ja heti. Hän huomauttaa, että lännen puhe tulitauosta on tekopyhää, kun samaan aikaan Israelia tuetaan aseellisesti. 

Järjestö kertoo hoitaneensa vuoden aikana yli 27 500 potilasta väkivallan aiheuttamien vammojen vuoksi. Yli 80 prosenttia vammoista liittyy pommituksiin.

Lue myös:

    Uusimmat