Lääkkeiden Kela-korvausta halutaan kiristää – lääkehävikki 100 miljoonaa euroa vuosittain

1:50img
Julkaistu 15.05.2016 19:43
Toimittajan kuva

Joonas Lepistö

joonas.lepisto@mtv.fi

@LepistoJoonas

Apteekkariliitto esittää Kela-korvattavuuden kiristämistä lääkehävikin pienentämiseksi. Lääkejätettä syntyy noin 100 miljoonan euron arvosta vuodessa, kertoo Apteekkariliiton selvitys. 

Sekajätteen tai jätevesien mukana lääkkeet kulkeutuvat luontoon. Apteekista muistutetaan, että lääkkeiden kierrättämättä jättäminen saattaa vaikuttaa muun muassa kalojen lisääntymiseen.

– Vanhentuneet ja tarpeettomat lääkkeet luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Sen vuoksi, että ne vaikuttavat eläviin organismeihin ja näin maaperään tai vesistöön joutuessaan voivat aiheuttaa haittaa. On tehty tutkimuksia että esimerkiksi kalojen lisääntymiseen saattaa vaikuttaa tällaiset lääkejätteet, kertoo apteekinhoitaja Elina Lammi Yliopiston Apteekin Töölön toimipisteestä.

Lääkettä jää yli

Miksi lääkkeitä sitten jää käyttämättä? Tavallisin syy on se, että vain osa lääkkeistä kului, vaikka lääkettä oli käytetty lääkärin ohjeen mukaan. Yleistä on myöskin se, että lääkäri vaihtaa lääkkeen toiseen valmisteeseen. 

Lääkehävikki on vuodessa 95 - 125 miljoonaa euroa. Se on 3 - 4 prosenttia kaikesta reseptilääkemyynnistä. Apteekkariliiton selvityksen mukaan käyttämättömistä lääkkeistä 60 - 80 prosenttia palautuu apteekkeihin. Tekemistä siis vielä on, mikäli mielitään päästä erinomaisiin lukuihin. Vinkkejä toki on tarjolla.

– Tärkeä keino on se, että kun lääkitystä aloitetaan, käytetään ensin pieniä pakkauksia ennen normaaleja kolmen kuukauden lääketoimituksia, kertoo liiton farmaseuttinen johtaja Vesa Kujala.

Uudet lääkkeet vasta, kun vanhat lopussa

Kroonisten sairauksien lääkkeissä käytäntönä apteekeissa on jo nyt se, että toimitusväliä seurataan ja potilas saa seuraavat lääkkeet vasta, kun edelliset ovat loppumassa. 

– Se olisi hyvä ulottaa kaikkiin lääkkeisiin. On hyvä tarkkailla sitä, milloin edelliset lääkkeet on hankittu, Kujala jatkaa. 

Liitto kiristäisi myös Kela-korvattavuutta hävikin pienentämiseksi. 

– Vasta kun kahden viikon lääkkeet kun on jäljellä, niin silloin vasta apteekista toimitettaisiin. Lääkkeitä voi tietysti ostaa aina, mutta jos esimerkiksi edellispäivänä on lääkkeitä hakenut, ja seuraavana päivänä tulisi hakemaan, niin silloin pitäisi maksaa kaikki lääkkeet itse. Eli se Kela-korvaus edellyttää, että lääkkeitä syödään siinä tahdissa, kun lääkäri on niitä määrännyt, sanoo liiton edustaja. 

Kysyttäessä millaisia lääkkeitä päätyy monesti sekajätteeseen, vastauksesi saa sydän- ja verisuonitautilääkkeet. 

– Mutta myös kalliita lääkkeitä, kuten joitain syöpälääkkeitä, jää käyttämättä, muistuttaa Kujala.

Lääkkeestä kaukolämmöksi

Apteekkien edustajat muistuttavat, että lääkkeiden kierrätys on helppoa. 

– Henkilökunnalle annetaan erikseen neulat ja ruiskut, jodia sisältävät lääkkeet ja kuumemittarit. Kaikki muut lääkkeet voi palauttaa tuohon keräysastiaan, kertoo Lammi.

Lääkkeet toimitetaan apteekeista Ekokemin jätelaitokselle. Siellä ne poltetaan korkeassa lämpötilassa. Lämpöä hyödynnetään kaukolämpönä.  

Tuoreimmat aiheesta

Kotimaa