Lahden MM-kisossa dopingansan suomalaisille vuonna 2001 virittänyt norjalainen astuu viimein esiin – näin hiihtohistoriaa ravisuttanut ”täysi napakymppi” toteutettiin

Ratkaisevaa roolia Lahden MM-hiihdoissa vuonna 2001 tapahtuneessa dopingskandaalissa näytellyt norjalainen antidopingasiantuntija Rune Andersen kertoo viimein yksityiskohtaisesti suunnitelmasta, jolla suomalaiset saatiin ansaan kotikisoissaan.

Andersen on antanut liki 20 vuoden takaisesta tapauksesta haastattelun norjalaiselle NRK:lle. Suomen dopinghistorian karuimman luvun takana oli Andersenin mukaan hänen asettamansa ansa.

– Se oli täysi napakymppi, sanotaan vaikka näin, kertoo juuri eläkkeelle jäänyt Andersen.

Tapahtumat alkoivat edetä helmikuun 17. päivänä, kun tieto takaa-ajokisassa MM-hopeaa saavuttaneen Jari Isometsän Hemohes-kärystä tuli ilmi. Mika Myllylän sairastuminen juuri takaa-ajon alla ja Janne Immosen yllättävä keskeytys herättivät testaajissa lisää epäilyksiä.

Suomalaiset voittivat 22. helmikuuta kultaa viestihiihdossa, minkä myötä koko joukkue testattiin kisapäivän iltana. Skandaali oli valmis, kun Myllylän ja Immosen lisäksi myös Harri Kirvesniemi kärähti. Vielä myöhemmin Milla Jauho ja Virpi Kuitunen jäivät kiinni vastaavasta vilpistä.

Wadan pääsihteerinä tuolloin toiminut Harri Syväsalmi kertoo koko ajojahdin alkaneen juuri Jari Isometsän tiedotustilaisuudesta, jossa hiihtäjä otti vastuun kärystään täysin omalle kontolleen.

– Paskapuhetta! En uskonut sanaakaan siitä, mitä hän sanoi, Syväsalmi kertoo NRK:n haastattelussa.

Syväsalmi joutui kuitenkin jääväämään itsensä asiasta ja antamaan tapauksen Andersenin hoidettavaksi.

Kari-Pekka Kyrö ja Suomen hiihtojohto kutsuttiin harhautustapaamiseen

Andersen aloitti kulissien takana työn suomalaisten tekemän vilpin paljastamiseksi. Vihjeet joukkueen ympäriltä kertoivat, ettei kaikki ollut kunnossa.

– Pyysimme Suomen ja muiden maiden hiihtojohtajia ja valmentajia tapaamiseen, jottei se näyttäisi liian itsestään selvältä, Andersen kertoo suunnitelmastaan.

– Tapaamisessa saimme tietoa heidän ohjelmastaan ja miten he treenasivat ennen MM-kisoja.

– Emme missään vaiheessa sanoneet, että milloin tulemme tekemään testejä, mutta vihjasimme, että niitä tehtäisiin tapaamisen jälkeen viikonloppuna, Andersen kommentoi.

Andersen lateli kuitenkin päävalmentaja Kari-Pekka Kyrölle tietoisen valheen. Testaajilla ei ollut aikomustakaan ilmaantua paikalle miesten viestihiihdon jälkeisenä välipäivänä lauantaina 24. helmikuuta.

Suomen majapaikassa hölmistynyt vastaanotto

Yllätystesti tulikin jo kaksi päivää aiemmin, torstaina 22. päivä, heti suomalaisten voittoisan viestihiihdon palkintojenjaon jälkeen. Andersen kertoo vastaanoton olleen hölmistynyt.

– He olivat yllättyneitä, koska emme tulleet, kuten olimme ilmaisseet, mutta heillä ei ollut mitään muuta vaihtoehtoa kuin suostua Wadan kontrolliin.

– Testasimme heidät kaikki, vaikka olimme saaneet vihiä vain muutamasta, Andersen kertoo.

NRK kysyy haastattelussa, oliko testausta edeltänyt valehtelu tietoisesti viritetty ansa.

– Kyllä, koska olimme esittäneet, että teemme testit myöhemmin, Andersen vastaa.

Ilman yllätysiskua suomalaiset tuskin olisivat jääneet kiinni tässä mittaluokassa.

– Ei. Uskon, että (kielletyt aineet) olisivat huuhtoutuneet pois, jos olisimme tulleet, kuten oli sovittu. Siitä ei ole kovinkaan suurta epäilystä.

Sunnuntaina 25. helmikuuta tullut Janne Immosen käry vei suomalaisilta viestikullan, mutta lisää oli tulossa. Seuraavana keskiviikkona tuli vielä neljä positiivista testitulosta lisää. Andersen sai testien tulokset ensimmäisenä käsiinsä. Hän kiikutti tiedon niistä Syväsalmelle, joka on aiemmin kertonut Helsingin Sanomille purskahtaneensa itkuun käryistä kuultuaan. Suomen hiihtojohtajien reaktio oli viileä.

– En saanut mitään palautetta keneltäkään. Olisikin ollut vähän outoa, että he olisivat hyökänneet viestinviejän kimppuun tästä, Andersen pohtii.

NRK tavoitteli juttuunsa haastateltavaksi myös päävalmentajana toiminutta Kari-Pekka Kyröä, mutta tämä ei suostunut tuomaan näkemyksiään esiin norjalaismediassa.

Lue myös:

    Uusimmat