Uutuuskirja: Mika Myllylä uskoi selviävänsä pienellä Lahden kärystä

Mika Myllylä
Mika Myllylä ei uskonut Lahden dopingkäryn johtavan pitkään rangaistukseen.Lehtikuva
Julkaistu 13.10.2016 12:23
Toimittajan kuva

Janne Itkonen

janne.itkonen@mtv.fi

Legendaarinen hiihtovalmentaja Immo Kuutsa kertoo tuoreessa elämäkertakirjassaan, että Mika Myllylä uskoi selviävänsä Lahden 2001 dopingkärystä vain lyhyellä kilpailukiellolla tai jopa kokonaan ilman rangaistusta.

Suomen maastohiihdon päävalmentajana 1972–85 toiminut Kuutsa kertoo toimittaja Ari Pusan kirjoittamassa elämäkerrassaan Immo Kuutsan tarina – Valmentajalegendan ura tähtien rinnalla (Docendo), kuinka hän kutsui Mika Myllylän kalaan Sonkajärvelle vain kolme viikkoa sen jälkeen, kun Mylllylä oli viiden muun suomalaishiihtäjän ohella kärynnyt Lahden MM-kotikisoissa infuusioneste Hemohesin käytöstä.

Kuutsan yllätykseksi Myllylä toi mukanaan sukset ja teki kalareissun ohessa harjoituksia Salojärven jäällä. Kuutsan mukaan Myllylä uskoi tuolloin saavansa Lahden kärystä vain kolmen kuukauden kilpailukiellon tai varoituksen.

- Juridiset pykälät ovat auki. Missään ei kerrota, että Hemohes on kiellettyä, Kuutsa kertoo Myllylän sanoneen.

Kolme viikkoa kalareissun jälkeen Myllylä soitti uudestaan Kuutsalle. Hän vetosi Hiihtoliiton liittovaltustoon jäsenenä toimineeseen Kuutsaan, että tämä puhuisi puheenjohtaja Paavo M. Petäjän samalle kannalle. Suomalaisten epon käytöstä ei ollut tuossa vaiheessa mitään näyttöä ja hemohesiä Myllylä ei pitänyt dopingina.

- Voi olla, ettei meitä rangaista, koska tapaus ei ole juridisesti selvä. Immo, sinun tehtäväsi on hoitaa Hiihtoliiton kautta, että emme saa mitään rangaistusta. Olet voimakas persoona.

Kaikki kuusi suomalaishiihtäjää saivat kuitenkin kahden vuoden kilpailukiellon, joka ulottui helmikuuhun 2003 saakka.

”Miksi elämä on mennyt tähän malliin?”

Immo Kuutsa

Immo Kuutsa elämäkertansa julkistustilaisuudessa Helsingissä 13. lokakuuta 2016.

Joulukuussa 79 vuotta täyttävä Kuutsa pohtii elämäkerrassaan, miksi Myllylän elämä kääntyi tuhoon johtaville poluille. Kuutsa kertoo olleensa ajamassa Myllylää 2000-luvun puolivälissä nuorten maajoukkuevalmentajaksi, mutta tuo hanke kariutui Hiihtoliiton puheenjohtajan Jaakko Holkerin kiivaaseen vastustukseen. Myös ura FIS:n teknisenä delegaattina tyssäsi lyhyeen.

Kuutsa kertoo kirjassaan, kuinka Myllylää yritettiin auttaa monelta taholta tarjoamalla hänelle työpaikkoja, joita entinen hiihtosankari ei kuitenkaan osannut itse arvostaa. Kuutsan mukaan ex-päävalmentaja Kari-Pekka Kyrön paljastuksista käynnistyneet uudet poliisitutkimukset saivat Myllylän erittäin katkeraksi.

- Voi perhana. Taas olen samassa liemessä. Olen tietysti taas ensimmäisenä tulilinjalla. Minulla ei ole osaa eikä arpaa näihin jatkojuttuihin, Myllylän kerrotaan sanoneen Kuutsalle.

Kuutsa kertoo kirjassa jääneensä harmittelemaan sitä, että hän ei mennyt Myllylän pyynnöistä huolimatta koskaan käymään tämän kanssa Myllylän rajujen harjoitusten pyhättönä toimineella Tervanevan suolla. Viimeisen puhelun Myllylän kanssa hän kävi kesäkuun lopulla 2011. Hiihtolegendan viesti tuolloin oli dramaattinen.

- Miksi elämä on mennyt tähän malliin? kirjassa kerrotaan Myllylän sanoneen.

Mika Myllylä löydettiin kuolleena kodistaan Kokkolasta 5. heinäkuuta 2011. 

Tuoreimmat aiheesta

Maastohiihto