Läheisväkivaltaa tutkinut poliisi: Tapauksia on laidasta laitaan – nainen uhrina noin 70 prosentissa tapauksista

5:10img
Julkaistu 08.03.2017 21:48

MTV UUTISET

Lähes 20 vuotta lähisuhdeväkivallan ja nöyryyttämisen uhrina olleen Marian tarina on poikkeuksellisen vakava, sanoo rikosylikomisario Juhani Vuorisalo.

Maria kertoo perhehelvetistään illan Rikospaikka-ohjelmassa MTV3-kanavalla.

– Kyllä se pysäyttää. Siinä on ollut kyse pitkään jatkuneesta vakavasta väkivallasta. Meille tällaisia tulee tutkittavaksi hyvin harvoin, mutta siinä on elementtejä niistäkin asioista, joita tutkitaan usein, Juhani Vuorisalo sanoo Rikospaikka-ohjelman haastattelussa.

Vuorisalo vetää Helsingin poliisilaitoksen läheisväkivaltaryhmää, jonka tutkittavaksi tulevat perheväkivaltaan liittyvät jutut.

Vuorisalon mukaan poliisin tietoon tulevaan tyypilliseen lähisuhdeväkivaltatapaukseen liittyy voimakkaasti alkoholi.

– Sitten pariskunnan välillä tulee riitaa joistain asioista. Tyypillisimmin mies lyö naista, mutta usein myös toisin päin. Sitten siitä aiheutuu niin paljon meteliä, että naapuri soittaa poliisille, tai sitten itse soitetaan poliisi paikalle ratkomaan asiaa, ja siitä kirjataan rikosilmoitus.

Ilmoitus pitäisi aina tehdä

Vuorisalon mukaan lähisuhdeväkivallasta pitäisi aina ilmoittaa ja ensi sijassa poliisille.

– Ymmärrän sen, että kynnys ilmoittamiseen on korkea, mutta sitä vartenhan on hyvin muitakin kanavia. Paras on Nollalinja, johon voi ympäri vuorokauden soittaa ja kysyä neuvoja.

Poliisihallituksen tilastojen mukaan poliisi kirjasi Suomessa viime vuonna yhteensä noin 25 000 kotihälytystehtävää, jotka liittyivät perheväkivaltaan. Rikosilmoituksina kirjattiin 4 900 perheväkivallaksi luokiteltua juttua. Määrä oli suurin piirtein samaa luokkaa kuin edellisvuonna.

Vuorisalon mukaan Helsingissä läheisväkivallasta kirjataan vuosittain noin 1 500 ilmoitusta. 

– Juttuja on laidasta laitaan. Nainen on uhrina noin 70 prosentissa tapauksista. Noin 20 prosentissa tapauksista tapellaan keskenään ja epäiltyinä ovat sekä mies että nainen. Noin 10 prosentissa tapauksista uhrina on mies.

Poliisi tekee yhteistyötä eri tahojen kanssa, jotta läheisväkivallan asianosaiset saadaan avun piiriin.

– Painotan sitä, että ensimmäinen tehtävä on saada väkivalta loppumaan. Asianomistaja ohjataan rikosuhripäivystykseen ja muuhun tukitoimintaan. Rikoksesta epäilty ohjataan saamaan apua väkivaltaisuuteensa.

Rikospaikka MTV3-kanavalla keskiviikkoiltaisin klo 22.40.

Tuoreimmat aiheesta

Rikos