Janne Puhakan henkirikos nosti esiin miesten kokeman väkivallan – ilmoitukset kasvussa: "Erotilanteet voivat olla hyvin vaarallisia"

Espoon Henttaalla sunnuntaina tapahtunut entisen jääkiekkoilijan Janne Puhakan henkirikos nosti jälleen julkiseen keskusteluun parisuhdeväkivallan. 

Murhasta epäiltynä on vangittu Puhakan pitkäaikainen puoliso, norjalainen Rolf Nordmo. Miehet olivat eronneet vain muutama viikko ennen henkirikosta Puhakan tahdosta. Poliisin mukaan epäillyn murhan motiivi oli parisuhteen päättyminen. 

Se on tyypillinen syy lähisuhdeväkivaltaan ja parisuhteissa tapahtuviin henkirikoksiin.

Eron hetket ovat juuri niitä, joissa tunteet ovat kaikista kuumimmillaan. Voi olla, että niissä tilanteissa ei ole ratkaisukeinoja lainkaan. Tämä koskee niin miesten välisiä suhteita kuin heterosuhteita ja myös naisten välisiä suhteita. Erotilanteet voivat olla hyvin vaarallisia, jos niissä ei hallita sitä mitä tapahtuu, kehittämis- ja koulutuspäällikkö Joonas Kekkonen Miessakit ry:stä kertoo.

Miesten kestämisen kulttuuri on muuttumassa

Ilmoitukset lähisuhdeväkivaltarikoksista ovat kasvussa. Viime vuonna viranomaisten tietoon tulleiden pari- ja lähisuhdeväkivaltarikosten määrä kasvoi 5 prosenttia edelliseen vuoteen verrattuna. 

Miesten poliisille tekemien lähisuhdeväkivaltailmoitusten määrä kasvoi viime vuonna lähes 10 prosenttia edellisvuoteen verrattuna. 

Naisuhrien ilmoitusten määrä kasvoi samaan aikaan 1,3 prosenttia.

Nimenomaan poliisin tietoon tulevien tapausten määrä nousee, mutta tämä kertoo myös siitä, että erityisesti miehet raportoivat tällä hetkellä aiempaa enemmän väkivaltaa, jota heihin on kohdistunut, Kekkonen sanoo.

Kekkosen mukaan on positiivista, että väkivallasta raportoidaan aiempaa enemmän. Se ei välttämättä kerro lainkaan siitä, että väkivalta parisuhteissa olisi lisääntynyt, vaan enimmäkseen siitä, että siitä ilmoitetaan poliisille aiempaa herkemmin.

Miesten suhtautuminen heihin kohdistuviin rikoksiin on muuttumassa. Kestämisen kulttuuri ja kunnian kulttuuri on osittain vaipumassa unholaan. Tämähän on pelkästään positiivinen kehityssuunta, hän lisää.

Viime vuonna ilmoitetuissa lähisuhdeväkivaltatapauksissa oli yhteensä yli 12  000 uhria. Erityisesti alaikäisten uhrien määrä kasvoi selvästi viime vuonna, jopa 12 prosenttia edellisestä vuodesta.

Henkirikosta edeltää yleensä aiempi väkivalta

Yleensä parisuhteessa tapahtuvaa henkirikosta edeltää muu, lievempi väkivalta. Se voi olla henkistä, fyysistä, taloudellista tai seksuaalista.

Vaikka lähisuhdeväkivallasta tehtyjen rikosilmoitusten määrä on noussut, jää suurin osa väkivaltatapauksista silti kodin seinien sisään. 

Kekkosen mukaan jopa 95 prosenttia lähisuhdeväkivallasta ei koskaan tule viranomaisten tietoon.

Selvästi suurin osa, noin 74 prosenttia, lähisuhdeväkivallan uhreista on naisia.

– Erotilanteissa ollaan usein hyvin solmussa. Meidän neuvo Miessakeissa on se, että kun lähdetään purkamaan solmua, asiat tulee paremmiksi. Meillä rakennetaan hyviä eroja yhteistyössä ja lopputulos on sellainen, että lopulta, muutaman vuoden päästä, kaikki voivat todeta, että oli hyvä, että siinä käytettiin hetken harkintaa.

Lue myös:

    Uusimmat