Lähes 13 000 ihmistä kuolee Suomessa tänä vuonna syöpään – eloonjäämisluvut kuitenkin parantuneet

Suomessa ennustetaan löytyvän tänä vuonna 35 400 syöpätapausta. Uusien syöpätapausten määrä Suomessa on kasvanut jatkuvasti, ja kasvun odotetaan jatkuvan myös tulevaisuudessa.

– Syöpätapausten määrä kasvaa noin 30 prosentilla seuraavien 12 vuoden aikana. Tästä kasvusta suurin osa tai lähes kaikki on yli 75-vuotiaiden ikäryhmässä. Se tarkoittaa, että palvelujen tarve kasvaa lähivuosina merkittävästi. Se koskee esimerkiksi julkisia terveyspalveluita ja syöpäjärjestöjen omia palveluita, Suomen syöpäyhdistyksen ja Syöpäsäätiön pääsihteeri Sakari Karjalainen toteaa.

Tänä vuonna syöpään kuolee noin 12 900 suomalaista.

– Syöpäpotilaiden eloonjäämisluvut ovat koko ajan parantuneet ja se tarkoittaa sitä, että kuolleisuus syöpään vähenee. Kehitys näyttää tässä suhteessa myönteiseltä. Tutkimukseen silti pitää panostaa entistä enemmän, jotta pystymme kehittämään syövän diagnostiikkaa ja hoitoa, Karjalainen muistuttaa.

Syöpähoidot kehittyvät nopeasti

Suomessa naisten yleisimmät syövät ovat rintasyöpä ja paksusuolen syöpä. Miehillä on eniten eturauhassyöpää ja keuhkosyöpää. Syöpähoidot ovat kehittyneet nopeasti.

– Oikeastaan melkein kaikkien syöpien hoidossa on tapahtunut myönteistä kehitystä. Kaikkein yleisimpien syöpien, rintasyövän, eturauhassyövän ja suolistosyövän, hoidossa on tapahtunut merkittävää kehitystä. Tämä myönteinen kehitys liittyy aika paljon siihen, että potilaita pystytään hoitamaan entistä tarkemmin. Diagnostiikka on parantunut ja silloin hoidot pystytään kohdentamaan oikeille henkilöille ja ne ovat vaikuttavia, Karjalainen pohtii.

Elintavat vaikuttavat sairastumisriskiin

Syöpään sairastumisen riskiä voi pienentää elintavoilla.

– On arvioitu, että noin 40 prosenttia, ehkä jopa puolet syövistä olisi ehkäistävissä. Kaikkein tärkein syövän riskitekijä on tupakkatuotteiden käyttö. Niiden käytön vähentäminen tai lopettaminen vähentää syöpäriskiä merkittävästi.

Myös muilla valinnoilla on vaikutusta.

– Jokainen voi omilla valinnoillaan vaikuttaa riskiinsä sairastua. Ravitsemus, liikunta, alkoholin käyttö, auringon ultraviolettisäteily, esimerkiksi niillä on vaikutusta sairastumisriskiin, Karjalainen luettelee.


HYKS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson kertoi Kymmenen uutisten haastattelussa syövänhoidon kehittymisestä.


Lue myös:

    Uusimmat