Tällainen on Suomea uhkaava "syöpätsunami" – grafiikat näyttävät karun tulevaisuuden

Koska iäkkäiden suomalaisten määrä kasvaa, tulevaisuudessa suhteellisesti yhä suurempi osa väestöstä sairastuu syöpään tai elää syövän kanssa. MTV Uutiset kokosi tilastoja, jotka näyttävät karulla tavalla, miltä syöpäkäyrä voi näyttää jo reilun kymmenen vuoden kuluttua.

Kansallisen syöpäkeskuksen johtaja, professori Tomi Mäkelä varoitti MTV Uutisten haastattelussa Suomea odottavasta "syöpätsunamista" väestön ikääntyessä. 

Professori Mäkelä arvioi, että syöpien määrä nousisi Suomessa vuoteen 2035 mennessä jopa 30 prosentilla.

Samalla syövästä koituvat kustannukset nousevat professorin ennusteen mukaan huimasti.

Vuonna 2021 syövän hintalappu Suomessa oli noin 1,35 miljardia euroa. Ennusteen mukaan vuonna 2035 syövän kustannukset ovat jo 2,25 miljardia.

Syöpä Suomessa avainlukuina

  • Vuonna 2022 syöpiä todettiin yhteensä 37 268.

  • Kolmenkymmenen prosentin kasvu vuoteen 2035 mennessä tarkoittaisi noin 48 000 tapausta vuodessa.

  • Naisilla yleisin on rintasyöpä, miehillä eturauhassyöpä.

  • Seuraavana molemmilla sukupuolilla tukevat paksu- ja peräsuolen syövät. 

  • Kolmantena molemmilla sukupuolilla ovat keuhkojen ja henkitorven syövät.

  • Neljäntenä tilastossa ovat kummallakin sukupuolella ihon okasolusyöpä.

  • Eniten syöpäkuolemia aiheutuu naisten keuhko- ja rintasyövästä ja miesten keuhko- ja eturauhassyövästä.

  • Vuonna 2022 Suomessa syöpään kuoli 13 287 henkeä.

Syöpätapauksia kasvattaa etenkin suomalaisten vanheneminen. Professorin mukaan minkään yksittäisen syöpätyypin ei odoteta kasvavan, vaan suomalaisten syövät liittyvät länsimaisiin elämäntapoihin sekä ikääntymiseen.

– Käytännössä ikääntyvillä todettavat syövät ovat ne, jotka yleistyvät eniten. Paksusuolen syöpä on tyypillinen esimerkki.

– Toisaalta keuhkosyöpä on ollut lisääntymään päin, mutta tupakoinnin vähenemisen myötä se voi vähentyä viiveellä. Ei ole mitään erityistä syöpätyyppiä, joka olisi räjähtämässä käsiin.

Mikä avuksi?

– Valitettavasti tilanteen korjaamiseen ei ole olemassa mitään taikakeinoa, vaan tarvitsemme yhdistelmän erilaisia toimenpiteitä, professori Mäkelä tiivistää MTV Uutisille.

Eräs keskeinen keino hillitä syöpien lisääntymistä on niiden ennaltaehkäisy esimerkiksi elämäntapojen kautta. Toisena asiana professori mainitsee ajoituksen, joka on syöpien hoidossa kaikki kaikessa.

– Oikea vaikuttava hoito, oikeaan aikaan oikealle potilaalle. Tämä on helppoa sanoa, ja vaikea toteuttaa.

– Teoriassa hyvinvointialueiden, jossa perustason ja erikoistason hoito ovat paremmin "naimisissa", pitäisi parantaa tilannetta, mutta se edellyttää toimia, jotta syövät saadaan todettua varhaisessa vaiheessa.

Kolmantena asiana professori nostaa esiin lääketutkimuksiin osallistumisen, joka on Suomessa marginaalissa useaan muuhun maahan verrattuna.

– Maailman parhaissa syöpäkeskuksissa tavoite on, että 10 prosenttia potilaista olisi mukana lääketutkimuksessa, ja Suomessa osuus on valitettavasti kaukana tuosta.

Professori Mäkelän mukaan lääketutkimuksissa lääkeyhtiöt tyypillisesti kantavat osansa kustannuksista, mikä tuo säästöjä.

Pitäisikö seulontoja kasvattaa?

Professori Mäkelän mukaan syöpien seulonta ja sen kehittäminen ovat Suomessa hyvissä käsissä ja seulontoja ohjataan kansallisen ryhmän kautta.

– Tietenkin jos kysytään yksittäisiltä potilailta tai kansalaisilta, niin seulontaa tulisi lisätä, mutta kustannushyötyjä on myös tärkeä miettiä. 

Suomessa  uusia mahdollisia kohdennettuja seulontoja selvitetään keuhkosyöpäseulonta-pilotissa ja eturauhassyövän seulontatutkimuksessa, jossa yhdistetään verikoe ja magneettitutkimus.

– Uutisia on ollut myös eturauhassyövän seulonnasta. Siellä esillä on, pitäisi kuvantaminen yrittää saada mukaan seulontaan parantamaan sen laatua.

Lääketiede kehittää myös jatkuvasti uusia keinoja päihittää syöpä.

– Jos katsotaan eteenpäin, niin meille on tulossa myös geeniprofilointi. Siitä tulee tapa valita seulottavia, eli tunnistetaan tarkemmin riskihenkilöt ja kohdennetaan seulontoja.

Tekoäly tuo tulevaisuudessa valtavia muutoksia terveydenhuoltoon ja myös syövänhoitoon. Koneelle voidaan syöttää valtaisia määriä tietoja, ja opettaa se tunnistamaan haluttuja asioita.

– Tekoälyllä voidaan tarkastella esimerkiksi kansalaisten terveystietoja ja havaita, että on joitain mittareita, jotka viittaavat korkeampaan syöpäriskiin.

– Kun tekoäly seuloo kaikkea mahdollista dataa, löytyy korrelaatioita, jotka voivat olla odottamattomiakin, ja joita voidaan käyttää hyödyksi.

Myös niin kutsuttujen yksilöllisten hoitojen kautta hoitotuloksia voidaan parantaa. Tällä tarkoitetaan esimerkiksi täsmälääkkeiden käyttöä tiettyjä syöpätyyppejä vastaan.

– Syövän syvimmän olemuksen ymmärtäminen, eli tarkan profiilin luominen, on hetkellä valtava laskennallinen ongelma. Siinä tekoälyä käytetään jo nyt ja tulevaisuudessa huomattavasti enemmän, professori sanoo.

Lue myös:

    Uusimmat