Kolme vaarallisinta syöpää: Jos sinulla on näitä oireita, älä jää kotiin odottamaan

6:56img
Mitä riskejä uusiin syöpähoitoihin liittyy? Katso koko haastattelu videolta.
Julkaistu 14.09.2022 11:25
Toimittajan kuva

Valpuri Haapala

valpuri.haapala@mtv.fi

Yhä useampi sairastuu syöpään, mutta myös paranee taudista. Uutisaamussa vieraillut syöpälääkäri Johanna Mattson kertoi, missä syövissä on huonoin ennuste ja miten syöpähoidot ovat kehittyneet.

Vuosittain noin 30 000 suomalaista sairastuu syöpään. Väestön ikääntymisen myötä syövän ilmaantuvuuden ennakoidaan lisääntyvän – joka kolmannen suomalaiseen arvioidaan sairastuvan elämänsä aikana.

Samalla nousee kuitenkin myös paranemisaste. Syöpädiagnoosin saavista suomalaispotilaista viiden vuoden kuluttua elossa on noin 70 prosenttia.

Tärkein taudin ennustetta määrittävä tekijä on syöpätyyppi ja siihen käytettävissä olevat hoitomuodot, kertoo HUS Syöpäkeskuksen johtava ylilääkäri Johanna Mattson.

– Ehdottomasti nähdään isojakin syöpätautikohtaisia eroja, Mattson sanoo.

Huonoennusteisimpia ovat haima- ja maksasyövät sekä osa keuhkosyövistä.

Kyseisten tautien vaarallisuus liittyy osittain siihen, että ne pääsevät usein kehittymään pitkälle ennen kuin edes aiheuttavat oireita.

Mitä varhaisemmassa vaiheessa syöpä diagnosoidaan, sitä parempia ovat hoitotulokset. Videolla Johanna Mattson kertoo, millaiset oireet voivat olla merkkejä syövästä. Juttu jatkuu videon alla.

1:06img

KATSO VIDEO: Mitkä oireet voivat kertoa syövästä?

02mtv uutiset_huomenta suomi_maaliskuu2023_16x9

Huomenta Suomi nähdään MTV3-kanavalla joka arkiaamu kello 6.25-9.30 välisenä aikana. 

Viikonloppuisin Huomenta Suomi nähdään kello 9-12. 

Ohjelma on katsottavissa myös  MTV Katsomossa ja MTV Uutiset Livessä

Syöpähoidoissa isoja harppauksia

Syöpää pelkääviä voi huojentaa tieto, että diagnostiikka ja hoidot kehittyvät koko ajan. Niitä myös pystytään valitsemaan yhä yksilöllisemmin.

Viime vuosina on tullut paljon erilaisia immunologisia hoitoja, joita opitaan koko ajan kohdentamaan paremmin oikeille potilasryhmille.

Mattsonin mukaan tulevaisuudessa käytetään yhä vähemmin sivuhaitoistaan tunnettuja sytostaatteja. Yksi uusi hoitomahdollisuus on yhdistää sytostaatti vasta-aineeseen, joka vie lääkkeen syöpäsoluun tuoden kenties paremman tehon ja vähemmän haittoja.

Lisäksi on erityisesti verisyöpien ja tiettyjen imusolmukesyöpien kohdalla tehokkaiksi osoittautuneita soluterapiahoitoja, joissa potilaan omat puolustussolut valjastetaan hyökkäämään syöpää vastaan.

Sädehoidonkin kohdalla avainsanana on parempi kohdentaminen. Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriin on tulossa käyttöön boorineutronisädehoito, jonka ansiosta hoito kyetään fokusoimaan tarkemmin ja entistä suuremmin annoksin, Mattson kertoo.

Lue myös: Lähes puolet syöpäkuolemista voitaisiin estää – kolme vaarallisinta elintapaa

Vaikuttaako varallisuus syöpäennusteeseen?

Jotkut saattavat lähteä hoitojen perässä yksityisille klinikoille tai ulkomaille, mutta kaikilla ei ole tähän varaa.

Mattson ei ole törmännyt tutkimuksiin varallisuuden vaikutuksesta syövän ennusteeseen. On kuitenkin tärkeää pitää huolta siitä, että yhdenvertainen terveydenhuolto turvataan Suomessa jatkossakin.

– On tärkeää muuttuvassa soteympäristössäkin huolehtia siitä, että esimerkiksi syövän hoidossa hoidot kehittyvät ja potilaat saavat yhdenvertaista erittäin hyvää hoitoa kaikkialla, Mattson sanoo.

Ilmainen keino yrittää edistää toipumistaan on noudattaa terveellisiä elintapoja. Savuttomuus, alkoholin käytön rajaaminen mahdollisimman vähäiseksi, auringolta suojautuminen, terveellinen kuitupitoinen ruokavalio, säännöllinen liikunta ja istumisen tauottaminen pienentävät moinen kansansairauksien riskiä.

Lue myös: Alkoholi lisää syöpäriskiä, ja yksi juoma on erityisen "kova myrkky" – tässä syy

Lue uusimmat lifestyle-artikkelit!

Tuoreimmat aiheesta

Syöpä