Lähes kolme neljästä suomalaisesta asuu kunnassa, joka perii lääkärikäynnistä suurimman laissa sallitun lisämaksun. Myös hoitajakäynnistä maksaa enimmäismaksun puolet kansalaisista.
Käynti lääkärissä maksaa kalleimmillaan noin 20 euroa kerralta, ja maksu voidaan periä kolmesta peräkkäisestä käynnistä, kertoo THL:n tutkimuspäällikkö Maria Vaalavuo.
Kunnat voivat periä asiakasmaksulaissa olevaa enimmäismaksua pienemmän maksun. Toisin sanoen osa kansalaisista maksaa sosiaali- ja terveyspalveluista eri hinnan.
Eriarvoistaako se kansaa?
THL:n Vaalavuo muistuttaa, että maksuja peritään useista eri palveluista, ja niissä variaatio kuntien välillä on huiman paljon suurempi kuin lääkärimaksuissa. Esimerkiksi asumispalveluiden maksuja ei ole lainkaan määritelty.
Vaalavuo muistuttaa toisestakin seikasta, joka pitää kansalaiset eriarvoisessa asemassa.
– Me jotka käymme työterveydenhuollossa, emme pulita siitä koskaan yhtään mitään, kun taas julkisia palveluita käyttävät maksavat, Vaalavuo sanoo.
Hallitus lisää maksuttomuutta
Uusi hallitus aikoo lisätä lääkärikäyntien maksuttomuutta. Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) muistuttaa, että 380 000 sosiaali- ja terveyskeskusmaksua on ulosotossa.
– Kyllä se kertoo siitä, että huojennuksen tarvetta maassamme on, Kiuru toteaa.
Helsinki ei peri lääkärikäynneistä maksua lainkaan. Päätöksellä on haluttu varmistaa, ettei kaikkein huono-osaisimpien lääkärissä käynti jää kukkaron paksuudesta kiinni.
– Osa on jopa yllättynyt siitä, että lääkärissäkäynti on ilmaista, vaikka herkästi ajatellaan, että Suomessa terveydenhuolto on maksutonta. Totuus kuitenkin on, että maksuja peritään siellä täällä, terveysasemien johtajalääkäri Timo Lukkarinen Helsingin sosiaali- ja terveystoimesta kertoo.
Katso koko Huomenta Suomen keskustelu artikkelin videolta.