Yksityisen ja julkisen hammashoidon maksut lähenevät toisiaan, kun kunnallisen hammashoidon maksut nousivat roimat 30 prosenttia.
Kuntaliiton erityisasiantuntija Anu Nemlanderin mukaan hampaiden hoitamatta jättämisellä saattaa olla terveydellisiä seuraamuksia myös muuhun terveydentilaan.
– Suunterveyden hoitamattomuus voi aiheuttaa jopa sydänongelmia tai yleiskunnon laskua, muistuttaa Nemlander.
Nemlanderin mukaan julkinen hammaslääkäri on jo nyt ollut suhteessa kalliimpaa kuin muu julkinen terveydenhoito.
– Kunnat ovat perineet aiemmin asiakkailta todellisista kuluista 20 prosenttia, kun muun terveydenhoidon todellisista kuluista kuntalaiset ovat joutuneet maksamaan vain keskimäärin seitsemän prosenttia.
– Näillä korotuksilla julkisen ja yksityisen hammashoidon hinnat lähenevät entisestään toisiaan, toteaa Nemlander.
Näin paljon maksat, kun avaat suusi
Julkisessa hammashoitolassa perusmaksu lähtee siitä, kuka sinua hoitaa. Edullisinta on istua tutkittavaksi suuhygienistin tuoliin (10 euroa), hammaslääkäri veloittaa vajaat 14 euroa ja erikoishammaslääkäri jo melkein 20 euroa.
Tämän jälkeen jokainen toimenpide ja tutkimus laskutetaan erikseen. Esimerkiksi yksittäinen hammaskuva kerryttää laskua vajaat 9 euroa ja laajempi röntgenkuvaus lähes 20 euroa.
Tutkimukset, hammastarkastukset ja sairauksien hoito on jaettu jopa yhteentoista erilaiseen vaativuusluokkaan. Yksittäisen toimenpiteen hintahaitari lähtee muutamasta eurosta ja kipuaa lähemmäs 80 euroon.
Astetta kalliimpaan maksuluokkaan siirryt, jos tarvitset proteettisia toimenpiteitä. Esimerkiksi proteesin korjaus verottaa kukkaroasi 40 eurolla, mutta rankaproteesi vie parisataa euroa.
Nemlanderin mukaan hammaslääkärin käynnistä voi asiakkaalle kertyä jopa satojen eurojen lasku.
Näin muut maksut nousevat
Asiakasmaksujen korotus ei onneksi koske pelkkää lääkärin käyntiä, joka on terveyskeskuksessa yksittäiseltä käynniltä noin 21 euroa tai vuosimaksu on noin 42 euroa.
Korotukset johtuvat siis siitä, kun valtio on nostanut asiakasmaksuasetuksessa säädettäviä maksimihintoja. Tämä on se kattohinnoittelu, mitä kunnat voivat periä asiakkailta.
Esimerkiksi lääkärintodistus maksaa noin 52 euroa ja hinta nousee vielä kymmenellä eurolla, jos sitä tarvitaan ajokorttia varten.
Esimerkkejä muista maksuista:
Sairaalapoliklinikkamaksu | 41,70 |
Päiväkirurginen hoito | 136,80 |
Lyhytaikainen laitos-tai sairaalahoito | 49,50 |
Peruuttamaton aika tai hoito | 51,40 |
Maksuihin voi saada helpotusta
Asiakasmaksuissa on olemassa maksukatto, joka on 691 euroa vuodessa, mutta tämän täyttyminen ei kuitenkaan vapauta kaikista maksuista.
Tämän jälkeenkin joutuu silti maksamaan erilaiset hoitomaksut kuten lyhytaikaisen laitos- tai sairaalahoidon päivämaksut.
Nemlander muistuttaa, että vähävaraiset voivat anoa ensin toimeentulotukea avuksi terveydenhoitomaksuihin. Joissakin erikoistapauksissa maksut voidaan jättää kokonaan perimättä.
– Jotkut kunnat ovat antaneet terveyspalvelujen tuottamisen yksityisille toimijoille, mutta niissä peritään asiakkaalta samat asiakasmaksut kuin muissa julkisissa hoitopaikoissa, sanoo Nemlander.