Vaaleissa valittavat aluevaltuustot tulevat päättämään myös terveydenhoidon asiakasmaksuista, jotka vaihtelevat yhä selvästi eri puolilla Suomea.
Helsingissä lääkäriin pääsee ilmaiseksi, mutta pääosa kunnista laskuttaa lain sallimat enimmäismaksut, joihin pienituloiset voivat hakea huojennuksia.
Kesällä tehty lakimuutos pienensi eroja, kun käyttöön tuli useita ilmaisia palveluja. Siitä huolimatta viime vuonna ulosottoon päätyi yli 600 000 asiakasmaksua.
– Se on selkeä merkki, että tässä kaikki ei toimi niin kuin pitäisi, THL:n tutkimuspäällikkö Jussi Tervola sanoo.
– Suomessahan on monta suojamekanismia, joilla pyritään estämään näitä kohtuuttomia maksutaakkoja, eli voi olla, että ihmiset eivät yksinkertaisesti tiedä näistä tarpeeksi, Tervola jatkaa.
Asiakasmaksut kattavat noin seitsemän prosenttia kuntien terveydenhuollosta, mutta kaikkinensa suomalainen maksaa enemmän.
– Suomessa näistä terveydenhoidon kokonaismenoista rahoitetaan aika suuri osuus asiakkaan maksamilla asiakasmaksuilla ja omavastuilla. Niiden osuus in noin 17,5 prosenttia. Se on enemmän kuin muissa Pohjoismaissa, mutta se on pienempi kuin EU:ssa keskimäärin, Tervola toteaa.
Kun maakuntaveroa ei tule, asiakasmaksusta saattaa tulla sotealueiden tärkeä pelimerkki.
*Oikaisu kello 15.56: Toisin kuin tekstissä aiemmin sanottiin Lapissa ei lääkäriin pääse ilmaiseksi.