Itä-Suomen hovioikeudesta ei irronnut jatkokäsittelylupaa Svinhufvudien presidenttisuvun sukuhautaa turmelleelle lähes 90-vuotiaalle miehelle. Kosto kävi hänelle kalliiksi.
Etelä-Savon käräjäoikeus tuomitsi iäkkään miehen maaliskuun lopulla 4,5 kuukauden ehdolliseen vankeuteen törkeästä vahingonteosta, vahingonteosta ja hautarauhan rikkomisesta.
1932 syntyneen eli tätä nykyä 89-vuotiaan miehen katsottiin olleen tekojen aikaan alentuneesti syyntakeinen.
Mies oli kahdella eri kerralla turmellut suvun kuolinpesän omaisuutta Etelä-Savon Kangasniemellä sijaitsevan tilan sukuhaudalla. Kyseessä on Suomen kolmannen presidentin Pehr Evind Svinhufvudin pojanpojan hautapaikka.
Ensimmäisellä kerralla tammikuussa 2020 mies oli ajanut aidatulle hautapaikalle traktorilla. Samassa rytäkässä sukuhautaa ympäröinyt aita kaatui ja vaurioitui.
Tämän jälkeen mies oli kiinnittänyt köyden haudan päähautakiveen ja vetänyt köyttä traktorilla. Kivipaasi kaatui ja vaurioitui, kuten myös pääkiven sivustalla olleet hautakivet.
Toinen isku loppuvuodesta
Noin kymmenen kuukautta myöhemmin, viime vuoden lokakuussa traktorimies iski jälleen. Hän ajoi sukuhaudalle ja kaatoi traktorin kauhalla porttipylväät, jotka pudotessaan olivat haljenneet. Lisäksi nurin meni sukuhautaa ympäröivää verkkoaitaa.
Taustalla oli vuosikymmenten kauna. Miehen mielestä kyseinen sukuhautapaikka oli laittomasti perustettu ja maanomistus hautapaikan alueella oli vääryydellä viety hänen omalta suvultaan. Näillä perusteilla mies katsoi, että hänen toimintansa oli oikeutettua.
Mies myönsi teonkuvaukset oikeiksi, mutta kiisti syyllistyneensä rikoksiin. Niin ikään hän kiisti hautakivien vaurioituneen traktori-iskussa, koska ne olivat hänen mielestään pudonneet lumiseen maahan ja selvinneet siksi ilman vaurioita.
Oikeuden asiakirjoista selviää, että hautapaikka oli perustettu jo vuonna 1938 Svinhufvudien sukutilalle.
Todistajana kuullun henkilön mukaan vanhus oli tammikuussa 2020 kertonut käyneensä sukuhaudalla. Hän oli kertonut todistajalle yrittäneensä kaataa portin siinä kuitenkaan onnistumatta.
Noin viikon kuluttua todistaja oli käynyt itse paikalla ja nähnyt tuhot.
Käräjäoikeuden mukaan vanhuksen teko osoittikin erityistä sitkeyttä rikoksen loppuun saattamisessa.
Liki 20 000 euroa korvattavaa
Käräjäoikeus joutui pohtimaan erityisesti historiallisen hautapaikan tuhoja koskevia korvausvaatimuksia. Perillisille koitui tilanteesta merkittäviä asioidenhoito- ja korjauskuluja.
Kaikkiaan presidenttisuvun hautapaikan turmelusta kertyi ikämiehelle maksettavaa noin 17 000 euroa erilaisten vahingonkorvausten- ja kärsimyskorvausten muodossa.
Suurin yksittäinen menoerä oli päähautakiven korjaus, josta tuli maksettavaa lähes lähes 4 000 euroa.
Mies valitti käräjätuomiosta Itä-Suomen hovioikeuteen ja vaati, että hänet jätetään rangaistukseen tuomitsematta.
Itä-Suomen hovioikeus ei myöntänyt asiassa jatkokäsittelyä, joten käräjätuomio jäi voimaan.