Lähisuhdeväkivaltaan haetaan apua enemmän kuin koskaan – viiden vuoden aikana avunpyynnöt lisääntyneet kolmanneksella

2:10imgSaija kertoo, millaista on vastata työkseen perheväkivaltaa kokevien auttavaan puhelimeen
Julkaistu 24.09.2020 10:54(Päivitetty 24.09.2020 11:34)

MTV UUTISET–STT

Ensi- ja turvakotien liitto kertoo, että perheet hakevat apua sen palveluista nyt enemmän kuin koskaan aiemmin. Viimeisten viiden vuoden aikana avunhakijoiden määrä on kasvanut yli kolmanneksella.

Eniten on kasvanut lähisuhdeväkivaltaan apua hakevien määrä. Liiton mukaan muutos johtuu todennäköisemmin avun hakemisen kuin väkivallan lisääntymisestä.

– Apua haetaan entistä rohkeammin, sanoo liiton pääsihteeri Riitta Särkelä tiedotteessa.

Myös lähisuhdeväkivaltaan puuttuvia palveluita on Särkelän mukaan tarjolla nyt aiempaa enemmän.Liiton avun piirissä on vuodessa 16 000 ihmistä, joista noin kolmasosa on lapsia. Lähisuhdeväkivaltaan apua hakee vuosittain yli 7 300 ihmistä.

Perheet hakevat apua nyt yhdessä

Ensi- ja turvakotien liitto kertoo, että nykyään avunhakijoina on aiempaa enemmän koko perheitä. Erityisesti näin on silloin, kun tukea tarvitaan vanhemmuuteen liittyvissä ongelmissa.

Positiivista on myös se, että apua osataan liiton mukaan hakea entistä paremmin jo silloin, kun ongelmat ovat vasta alkamassa. Tällöin myös tulokset ovat parhaita.Sen sijaan lastensuojelun kautta liiton palveluihin tulevilla ongelmat ovat entistä vakavampia.

– Lastensuojelun kautta palveluihin ohjautuvat ovat selvästi entistä huonommassa tilanteessa olevia. Vakavista mielenterveysongelmista kärsiviä vauvaperheitä on tulossa palveluihin enemmän kuin koskaan aikaisemmin, Särkelä kertoo.

Liitto peräänkuuluttaakin varhaista puuttumista ongelmiin. Liiton mukaan kuntien erilaiset taloustilanteet näkyvät siinä, miten varhaisessa vaiheessa ongelmiin päästään käsiksi.

– Aina kunnissa ei huomata, että odotus- ja vauvavaiheessa hoitamatta jättäminen merkitsee vielä suurempia kustannuksia jatkossa. Tämä näkyy siinä, että odotusaikana ympärivuorokautiseen kuntoutukseen päässeiden määrä on romahtanut aikaisemmasta, Särkelä kertoo.

Liiton mukaan koronaepidemia on näkynyt avuntarpeen lisääntymisenä. Chat-yhteydenottojen määrä on kymmenkertaistunut viime vuodesta. Ensi- ja turvakotien liitolla on 30 jäsenyhdistystä Suomessa.

Tuoreimmat aiheesta

Perhe