Etätyö on hyvä keino hillitä pandemiaa, mutta sadoillatuhansilla työntekijöillä ei ole siihen mahdollisuutta. Tuoreen Väestöliiton perhebarometrin mukaan etätyömahdollisuus on sitä suurempi mitä korkeampi koulutus työntekijällä on.
Vain noin yhdellä viidestä alemman koulutuksen saaneesta on valmiudet tehdä työpäivänsä nyt koronapandemian aikana etänä.
Triplan Prisman myyjä Arto Rantanen ei etätöissä ole ollut, eikä sitä kaipaakaan.
– Tämä on kuitenkin asiakaspalvetyötä ja haluan nähdä ne asiakkaat, Rantanen sanoo MTV Uutisille.
Lue myös: Suomalaistutkijoiden hälyttävä löytö: Koronavirus voi leijailla kaupan ilmassa luultua pidempään yskäisyn jälkeen – jopa minuutteja
Etätyö ei onnistu edes poikkeustilanteessa
Niillä aloilla, mihin tyypillisesti vaaditaan matalampi koulutus, eivät etätyöt onnistu. Ei vaikka niitä yritettäisiinkin järjestää poikkeustilanteessa, kerrotaan Väestöliitosta.
Näitä ammatteja ovat muun muassa kaupankassat, siivoojat, parturi-kampaajat, kuljetus- ja kunnossapito- sekä rakennustyöntekijät – ja sairaanhoitajat.
– Puhutaan sadoistatuhansista pelkästään lapsiperheiden vanhemmista, ja sen lisäksi on kaikki muut, eli on tosi suuri osuus suomalaisista, sanoo tutkija Tiia Sorsa Väestöliitosta.
"Tämä on suuri ongelma"
Sorsa korostaa, että lähityö lisää koronatartunnan riskiä, ja että koulutuksella on yhteys yleisempään sairastavuuteen.
– Kyllä se niin on, että kun tulee iso kriisi, niin ainahan se osuu kaikkein eniten niihin, joilla muutenkin menee huonoiten. Alempi koulutus on yhteydessä korkeampaan sairastavuuteen ja matalampaan elinikään, sanoo Sorsa.
– Ne joilla muutenkin on suuri riski siihen, että heillä on jokin perussairaus, niin ovat myöskin niissä töissä, joissa ei oikeastaan pysty jäämään etätöihin. Tämä on suuri ongelma.
Jokainen voi kuitenkin kantaa tilanteessa oman kortensa.
– Kun käy kaupassa tai muussa, niin pitäisi tosi hyvän huolen siitä, että oma hygienia on kunnossa.