Aalto-yliopiston tutkijaryhmän tuore mallinnus osoittaa, kuinka ihmisen tuottamat aerosolit leviävät eri olosuhteissa. Koronaviruksen on todettu tarttuvan sekä pisaroiden että aerosolien kautta.
Mallinnus näyttää, miten ihminen tuottaa pisaroita ja aerosoleja ja millainen merkitys ilmanvaihdolla on aerosolin säilymiseen sisäilmassa.
MTV Uutiset pyysi kolmea asiantuntijaa katsomaan videon ja arvioimaan sen osoittamia seikkoja koronaviruksen leviämisriskistä.
Näyttö siitä, että koronavirus leviää aerosolimuodossa alkaa olla vahvaa, sanoo aihetta tutkinut väitöskirjatutkija ja erikoistuva lääkäri Lotta Oksanen. Hänen mukaansa Aalto-yliopiston mallinnus tuo tämän selkeästi ymmärrettävään muotoon.
– Sinällään kyseessä ei ole uusi tieto, mutta näen tärkeänä, että se tuodaan ymmärrettävään ja nopeasti omaksuttavaan muotoon ja että tästä tartuntareitistä käytäisiin avointa keskustelua Suomessa, Oksanen sanoo.
Menneisyydellä on merkitystä
Aerosolien tuotto lisääntyy, jos puhutaan kovaan ääneen, lauletaan tai huudetaan, Oksanen kertoo. Riskitilanteita voi syntyä esimerkiksi ison porukan kokoonnuttua syömään saman pöydän ääreen.
Millainen riski kokoontuminen on tänä jouluna?
Oksanen muistuttaa, että sillä on paljon väliä, miten ennen joulua on käyttäytynyt. On eroa, onko kaksi edellistä viikkoa tehnyt etätöitä ja käyttänyt maskia aina kodin ulkopuolella liikkuessa vai onko hillunut väkijoukoissa ilman suojavarusteita.
– Erityisesti jos henkilöillä on edeltäviä altistuksia ja he näkevät useita henkilöitä jouluna, saattaa tulla suuriakin altistusketjuja, jotka voivat muuttaa koko Suomen koronatilannetta, Oksanen toteaa.
Laulukirjat kiinni
Joululaulujen laulaminen on tänä jouluna kielletty. Näin aloittaa vastauksensa kysymykseen joulun riskeistä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtonen.
– Laulamisen riski on jostain syystä aika suuri. Tämä on tullut aika selvästi esiin tartuntatilanteissa, Lehtonen sanoo mainiten esimerkkinä keväältä naistenpäivän konsertin Helsingin Musiikkitalosta.
Laulujen ja tavallisten suojautumiskeinojen lisäksi Lehtonen nostaa esiin videolla nähdyn huoneilmastoinnin merkityksen.
– Huonosti ilmastoitu tila, jossa on paljon ihmisiä, on riski. Ja jos siellä vielä käytetään runsaasti ääntä saati lauletaan, niin on mahdollista, että tartunnat leviävät koko porukkaan.
Miksi jotkut tartuttavat tehokkaammin?
Lehtosen mukaan aerosolitartunnat korostuvat niin kutsuttujen supertartuttajien kohdalla. Virus leviää, kun olosuhteet ovat otolliset.
– Se, että yksi ihminen pystyy useamman ison määrän ihmisiä yhdellä kertaa tartuttamaan, vaatii sen, että virus leviää tehokkaasti siinä ympäristössä missä ollaan.
Se, minkä takia jotkut ihmiset tuottavat virusta enemmän kuin toiset, on edelleen mysteeri. Asiaa tutkitaan kiivaasti.
– Tämä on siitä hankala virus, että meillä on ollut hyvin erilaisia tarttumistilanteita, eikä voida yleistää, että kaikki tapahtuu aina samalla tavalla, Lehtonen toteaa.
Joulun liikkumista harkittava
Johtava asiantuntija Jari Jalava Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen Infektiotautien torjunta ja rokotukset -yksiköstä sanoo, ettei Aalto-yliopiston mallinnus sinällään tuonut uutta tietoa partikkelien leviämisestä.
Se tiedetään, että koronavirus leviää etenkin pisaratartuntana. Suuret ja painavat pisarat putoavat maahan nopeimmin, minkä takia etäisyyden pitäminen on tärkein viruksen leviämistä ehkäisevä keino.
Jalava pitää tulevia juhlapyhiä riskinä viruksen leviämisen kannalta, sillä ihmisten liikkuminen lisääntyy ja monet kokoontuvat huonosti ilmastoituihin sisätiloihin lähelle toisiaan.
– Meidän ohjeemme on, että kannattaa miettiä tarkkaan joulun liikkumista ja kuinka paljon sitä tekee. Mielellään ollaan tutuissa piireissä, joissa normaalistikin ollaan, Jalava sanoo.
Sen lisäksi pätevät tutut ohjeet turvavälien pitämisestä ja käsihygieniasta. Ja tietenkin ohjeista kaikkein tärkein:
– Sairaana ei saa missään nimessä lähteä liikkeelle.
Onko varmaa, että joulun jälkeen nähdään piikki tartunnoissa?
– Mikään ei ole varmaa, mutta todennäköisesti nähdään, THL:n Jalava sanoo.
Husin Lehtonen on vastuksessaan toiveikkaampi.
– Aika lähellä ollaan sitä, että päästään niskan päälle epidemiasta. Vielä kun pikkaisen pinnistellään ja mennään tämä joulu näillä ohjeilla, niin kyllä tämä kokonaistilanne tästä lähtee paranemaan, Lehtonen sanoo.