Siinä missä laihdutuslääkkeet eivät välttämättä tepsi ihmiseen, ne näyttäisivät toimivan hyttysten ruokahalun vähentäjänä, kertovat muiden muassa Britannian yleisradioyhtiö BBC sekä tiedesivusto Gizmodo.
Newyorkilaisen Rockefeller-yliopiston tutkijat huomasivat tutkimuksessaan, että tietyt laihdutuslääkkeet estävät hyttysiä imemästä ihmisestä verta ja näin levittämästä vaarallisia tauteja, kuten malariaa, denguekuumetta ja zikavirusta.
Lue myös: Kannattaako hyttysiä huitoa? Tähänkin on nyt vastaus – voi pelastaa sinut kesäriesalta
Lääke taltutti verenhimon
Tutkijat testasivat laihdutuslääkkeen vaikutusta keltakuumehyttysiin. Lajin hyttysnaaraat ovat erityisen viehtyneitä ihmisvereen, sillä se sisältää proteiinia, jota ne tarvitsevat munien tuottamiseen.
Himo kuitenkin talttui, kun tutkijat antoivat hyttysille suolaliuosta, joka sisälsi laihdutuslääkettä. Tutkijat olettivat, että neuropeptidi Y -reseptoreihin vaikuttavilla lääkkeillä olisi ruokahalua hillitsevä vaikutus hyttysiltä löytyviin samankaltaisiin reseptoreihin. Kävikin ilmi, että laihdutuslääkettä saaneet hyttyset eivät etsineet imettävää verta muutamaan päivään.
Hyttysen nälkä pysyy loitolla muutaman päivän ajan silloinkin, kun hyttynen on saanut ruoakseen oikeaa verta – ei suolaliuosta.
Hyönteismyrkyt menettävät tehoaan
Vaikka tiedemiesten työ on vielä alkutekijöissään, on se lupaavaa keino suuren terveysongelman ratkaisemiseksi. Esimerkiksi hyttysten levittämä malaria aiheuttaa vuosittain 400 000 kuolemaa ja denguekuume 20 000 kuolemaa, kertoo Terveyskirjasto.
Tutkijat muistuttavat, että hyönteismyrkyt menettävät jatkuvasti tehoaan hyttysten kehittäessä niille vastustuskyvyn. Vielä ei ole myöskään löydetty lääkettä, joka tehoaisi riittävän hyvin suurimpaan osaan hyttysten levittämistä taudeista.
Hyttysten nälän hillitseminen olisikin hyvä idea veren imemisen välityksellä tarttuvien sairauksien ehkäisemiseen. Jotta laihdutuslääkkeen vaikutus olisi mahdollisimman pitkäkestoinen, tulisi sitä tutkijoiden visioissa laittaa esille luontoon, jossa se houkuttelisi hyttysiä luokseen jatkuvasti.
Tutkimus julkaistiin Cell-tiedelehdessä.
Lähteet: BBC, Gizmodo, Terveyskirjasto 1 ja 2