Laista ei löydy määritelmää luonnonkosmetiikalle: Mitä haittoja eteerisissä öljyissä voi olla?

Eteerisiä öljyjä ei kannata käyttää sisäisesti – Fimean ylilääkäri kertoo syyt 1:38
Fimean ylilääkäri kertoo, miksi eteerisiä öljyjä ei kannata käyttää sisäisesti!

Jos olet joskus käyttänyt saunatuoksua, kyseessä on luultavasti ollut eteerinen öljy. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin näiden niin kosmetiikassa kuin huonetuoksuissa käytettävien luonnontuotteiden hyödyistä ja haitoista.

Eteerisiä öljyjä käytetään niin kosmetiikassa kuin kotona esimerkiksi huonetuoksuina. Viiden jälkeen -ohjelmassa keskusteltiin siitä, mitä hyötyä ja haittaa näistä voi olla. Eteeriset öljyt ovat luonnontuotteita, mutta varovaisuus kannattaa silti.

Netin keskustelupalstoilla löytyy ohjeita siihen, miten eteerisiä öljyjä voi käyttää sisäisesti eli esimerkiksi juomaveden mukana. Yllä Fimean ylilääkäri kertoo, miksi näin ei kannata tehdä. Koko lähetyksen näet alta.

Laissa ei ole määritelmää luonnonkosmetiikalle

Turvallisuus- ja kemikaaliviraston ylitarkastaja Anna Vuori kertoo, että kosmetiikan näkökulmasta lainsäädäntö ei määrittele, mitä on luonnonkosmetiikka. Laissa ei siis ole määritelmää sille, mistä tuotteen raaka-aineiden pitää olla peräisin, jotta tuotetta voidaan sanoa luonnonkosmetiikaksi.

Vuori muistuttaa, että kaiken kosmetiikan pitää olla käyttäjälleen turvallista. Puhtaista raaka-aineista puhuttaessa niin synteettiseltä kuin luonnolliseltakin puolelta löytyy ihmiselle hyviä kuin huonojakin aineita.

Tyypillisimpiä riskejä, joita luonnosta löytyvien tuotteiden käyttöön voi liittyä on esimerkiksi se, että hajusteraaka-aineissa on paljon herkistäviä ainesosia. Näitä tosin löytyy myös synteettiseltä puolelta.

Pakkausmerkinnät yleensä kohdillaan

Vuori kertoo, että Turvallisuus- ja kemikaalivirasto valvoo eteeristen öljyjen turvallisuutta, käyttöä ja myyntiä Suomessa. Sekä kemikaalituotteita eli huone- tai saunatuoksuja sekä kosmetiikkaa valvotaan.

Ylitarkastaja Vuori kertoo, ajoittain valvonnassa tulee vastaan kyseenalaisia pakkausmerkintöjä. Kemikaaliksi tarkoitetun tuotteen pakkauksessa on saattanut olla esimerkiksi kosmetiikan mukaiset pakkausmerkinnät. Pahimmassa tapauksessa kuluttaja voi päätyä käyttämään tuotetta väärällä tavalla.

Yleisesti ottaen merkinnät ovat kuitenkin tunnollisesti kohdillaan. Vuori kertoo, että viimeisimmästä valvontahistoriasta ei löytynyt tapauksia, joissa tuotteita olisi pitänyt poistaa myynnistä. Pääsääntöisesti pakkausmerkinnöistä huolehditaan hyvin, eli Tukesilla nämä tapaukset eivät ole korostuneet suurena ongelmana. 

– Yleensä meillä Suomessa yritykset ovat tässä hyvin tunnollisia ja korjaavat puutteet, jos sellaisia valvonnassa havaitaan, Vuori sanoo.

Kosmetiikan myynnissä ei saa luvata ihan mitä tahansa. Lääkinnällisiä väitteitä ei saa esittää, eli kosmetiikka tai kemikaalit eivät voi parantaa sairauksia. Kuluttajaa ei saa johtaa terveysperusteisesti harhaan.

Tapaus akne

Moni ihon epäpuhtauksien kanssa kamppaileva on kertonut saavansa aknen hoitoon apua teepuuöljystä, joka on eteerinen öljy. Vuori kertoo aknen olevan markkinoinnin suhteen hieman haastava tapaus.

Hän avaa asiaa näin: aknesta puhuttaessa saatetaan monesti ajatella monien ihon epäpuhtauksien olevan sitä, mutta näin ei aina välttämättä ole.

Vuori sanoo, että akne on diagnosoitu sairaus ja osa aknen muodoista voi olla sellaisia, että ne vaativat lääkärin määrää antibioottia. Kosmetiikka ei voi sellaista parantaa, mutta sillä voidaan kenties tukea ihon puhdistamista tai hyvässä kunnossa pitämistä. 

– Tuotteesta tarvitaan tässä mielessä tapauskohtaista arviointia, että mihin se on oikeasti tarkoitettu.

Vuori antaa esimerkin tapauskohtaisesta harkinnasta liittyen akneen: Ihon puhdistaminen on aknessa hyvin tärkeää. Jos taas iho on esimerkiksi pintakuiva, voi hoitoprosessissa tuoda helpotusta käyttää tietynlaista kosteuttavaa tuotetta, jolloin voitaisin markkinoida, että se ikään kuin tukee hoidossa.

Vuoren mukaan tuotteiden valmistajilla ja maahantuojilla, jotka väitteitä kirjoittavat, on eteeristen öljyjen suhteen iso vastuu. Kuluttajan tulee voida tehdä perusteltu valinta ostaa jokin tuote.

Tukesille ei Vuoren mukaan ole tullut kuin satunnaisia kysymyksiä liittyen esimerkiksi eteeristen öljyjen turvallisuuteen. Yhtäkään haittavaikutusilmoitusta kosmetiikan aiheuttamasta vaikutuksesta ei ole tullut.

Koko haastattelun näet alta. Ensin piipahdettiin myymälässä katsomassa, millaisia tuotteita markkinoilla on tarjolla. Lisäksi kuultiin myyjän ohjeistukset eteeristen öljyjen oikeaoppiseen käyttöön.

Eteeriset öljyt – kosmetiikan ja tuoksujen hyödyt ja haitat 11:03
Viiden jälkeen haastatteli kauppiasta sekä Tukesin ja Fimean asiantuntijoita eteerisistä öljyistä. 

Lue myös:

    Uusimmat