Fengshui ei rajoitu pelkästään sisätiloihin. Pihan merkitys kokonaisvaltaisessa hyvinvoinnissa on kiinalaisen ideologian mukaan yhtä tärkeä kuin asunnon huoneissa vallitseva tunnelma.
Kaupallinen yhteistyö: Suomen Asuntomessut
Fengshui tarkoittaa kiinalaista ympäristöoppia, jossa korostetaan ympäristön ja ihmisen vuorovaikutusta. Kun ympäristö on tasapainossa, myös ihminen voi hyvin. Fengshuin voi hyvin ottaa mukaan myös pihasuunnitteluun.
Fengshuin viisi elementtiä:
Puu – Kasvit, vihreä väri
Tuli – Kynttilä, takka, auringon paiste, punainen väri
Maa – Maanläheiset värit, hiekka, multa, terrakottasaviruukut
Metalli – Valkoinen ja harmaa väri, metalli
Vesi – Peili, ikkuna, musta väri, suihkulähde
”Ihana tulla kotiin!”
Hortonomi ja fengshui-konsultti Sari Weckström paljastaa, että ulkotila voi vaikuttaa omaan mielentilaan jopa voimakkaammin kuin sisätila. Kodin ulko-oven edustaan kannattaakin panostaa ympäri vuoden ja huolehtia siitä, että alue on kutsuva – ja toivottaa heti tervetulleeksi.
– Hyvä fengshui heijastuu siitä ilahtumisen tunteesta, kun kotiin tullessa näkee oman etupihan. Tulee sellainen olo, että on ihana tulla kotiin, Weckström toteaa.
Weckströmin mukaan kevään saapuessa suurimmat ongelmat piha-alueiden fengshuissa ovat kaikille tutut roinakasat. Pihoilla näkyy usein esimerkiksi rikkinäisiä ruukkuja ja vajaita multapusseja.
– Jos tavoittelee hyvää fengshuita, tavaroilla tulee olla omat paikkansa – myös multapusseilla, Weckström kannustaa.
Weckström suosittelee kaaoksen välttämiseksi heittämään myös lakastuneet talvikukat heti pois, kun ne lakastuvat, vaikka kesäkukkia ei vielä olisi ehtinyt ostaa.
Oman piha-alueen lisäksi fengshui-kompassin avulla asetetut koriste-esineet voivat parantaa kokonaiskuvaa jopa silloin, kun ongelma on naapurin pihalta tuleva näkymä tai viereisen kerrostalon kylmä seinä.
Puuelementti rauhoittaa pihaa
Fengshui on oppi ihmisen ja ympäristön vuorovaikutuksesta ja kiinalaisen näkemyksen mukaan ympäristön muokkaaminen paremmaksi fengshuin oppeihin perustuen tukee kokonaisvaltaista hyvinvointia. Ihmisten erilaisuus vaikuttaa siihen, minkälainen fengshui kenellekin sopii pihan suunnittelussa.
Ulkotiloissa pätevät samat fengshuin perussäännöt kuin sisälläkin. Ulkotilat poikkeavat sisätiloista kuitenkin siinä, että niissä luonto korostuu. Pihapiirissä hyvän fengshuin luo puuelementin painottaminen. Pihat ja puutarhat ovat jo valmiiksi osa luontoa, joten vihreä väri saa tulla esiin vahvimpana elementtinä.
– Esimerkiksi pienellä rivitalon pihalla voi olla iso terassi tai patio. Sellaisessa ympäristössä pitää olla vihreää väriä myös talvella, Weckström vinkkaa.
Pelkkä kasvien kasvattaminen ei välttämättä auta saavuttamaan hyvää fengshuita, sillä pihan tai puutarhan kokonaisuuteen vaikuttavat myös muut asiat, kuten talon väri tai esimerkiksi erityisen hallitseva terassi.
– Yleensä myös kivetyt piha-alueet tuntuvat kolkoilta ja rumilta johtuen siitä, että elementit ovat epätasapainossa.
Liian steriili ympäristökin kadottaa fengshuin. Kun pihasta löytyy aitoa luontoa, kuten perhosia tai lintuja, on fengshui hyvää.
Tärkeä ominaisuus ulkotiloissa on myös vesielementti. Se ei kuitenkaan tarkoita pelkästään suihkulähteitä.
– Vesielementin voi fengshuin mukaisesti tuoda piha-alueella tai terassille myös vaikkapa mustalla värillä kalusteissa tai tummansinisillä kukilla, Weckström vinkkaa.