Laitaoikeisto marssimassa voittoon Itävallassa

Laitaoikeistolainen ja maahanmuuttovastainen Itävallan vapauspuolue on voittamassa maan tänään järjestetyt parlamenttivaalit, kertoo Itävallan yleisradio ORF:n vaali-illan ensimmäinen ennuste.

Vaalihuoneistojen sulkeutumisen jälkeen julkaistun ennusteen mukaan vapauspuolue olisi saamassa 29,1 prosenttia äänistä. Toiseksi eniten ääniä ennusteen mukaan saisi keskustaoikeistolainen Itävallan kansanpuolue noin 26,2 prosentin äänisaaliilla.

Kolmanneksi suurimpana puolueena olisi ennusteiden mukaan Itävallan sosiaalidemokraattinen puolue 20,4 prosentilla äänistä.

Vaali-illan ensimmäiset ennusteet mukailevat pitkälti vaalien alla tehtyjä mielipidemittauksia kolmen kärjen osalta.

Tällä hetkellä Itävallassa hallitusvallassa on kansanpuolueen ja vihreiden koalitiohallitus. Liittokanslerina on kansanpuoluetta johtava Karl Nehammer.

Vapauspuolueen johdossa on tunteita herättävä Herbert Kickl, joka joutui vuonna 2019 eroamaan sisäministerin paikalta aiempaan puoluejohtajaan kohdistuneen Venäjä-kohun seurauksena.

Vapauspuolue on ollut useamman kerran hallitusvastuussa, mutta Itävallan suurimmaksi se ei ole noussut kertaakaan. Hallituksen kokoamista puolueen johdolla pidetään käytännössä joko mahdottomana tai äärimmäisen vaikeana.

Kritiikkiä Venäjä-pakotteista

Politiikkalinjauksissaan vapauspuolue on tullut tunnetuksi erityisesti maahanmuuttovastaisuudestaan.

Puolueohjelmassaan se linjaa muun muassa, että rikoksista tuomitut ulkomaalaiset tulisi karkottaa kotimaahansa. Lisäksi puolueen vaaliohjelman mukaan oikeutta turvapaikkaan tulisi tarkastella uusiksi määräajoin.

Myös puolueen suhde Venäjään ja Ukrainan sotaan on herättänyt huomiota.

Vaaliohjelmassaan puolue katsoo, että puolueettomuuden vastainen asenne Ukrainan sodassa on vahingoittanut Itävaltaa enemmän kuin Venäjää. Kritiikin kohteena Ukraina-politiikassa on ennen kaikkea Euroopan unioni, johon puolue muutenkin suhtautuu kriittisesti.

Osa Itävallan ulkopuolella voi muistaa vapauspuolueen myös ajalta, jolloin 14 EU-maata jäädytti kahdenväliset suhteensa Itävaltaan sen takia. Boikotti jatkui seitsemän kuukauden ajan vuonna 2000, kun vapauspuolueen pitkäaikainen johtaja Jörg Haider oli saanut nostettua puolueensa pienpuolueesta mittavaksi poliittiseksi voimaksi ja osaksi hallitusta.

Edeltäjä kaatui Venäjä-kohuun

Vuonna 2019 vapauspuolueen silloinen puheenjohtaja Heinz-Christian Strache joutui eroamaan Venäjä-kohun seurauksena. Syynä oli Ibizalla salaa kuvattu video, jossa Strache näytti olevan valmis ottamaan lahjuksia venäläisen oligarkin sukulaisena esiintyneeltä naiselta.

Myös Kickl joutui kohun takia pois sisäministerin paikalta. Silloinen liittokansleri Sebastian Kurz katsoi, että hän ei pystyisi valvomaan tutkimuksia oman puolueensa rikkomuksista.

Lopulta kaikki vapauspuolueen ministerit jättivät hallituksen. Kurz puolestaan sai epäluottamuksen äänestyksessä.

Verkkolehti Politicon mukaan Kicklin sisäministerikauden seurauksena tiedustelupalvelut keskeyttivät tietojen jakamisen Itävallalle. Ennen tätä poliisi oli takavarikoinut Itävallan tiedustelupalvelun BVT:n päämajasta tietopankin, joka sisälsi salaista tiedonvaihtoa läntisten tiedustelupalveluiden kanssa.

Kickl nousi vapauspuolueen johtoon vuonna 2021. Seuraavina vuosina puolue muun muassa kritisoi koronaviruspandemiasta seuranneita rajoituksia.

Juttu päivitetty kokonaisuudessaan kello 19.06.

Lue myös:

    Uusimmat