Kommentti: Oikeistopopulistit voittivat Itävallassa

Petri Saraste Itävallassa
Julkaistu 16.10.2017 05:20
Toimittajan kuva

Petri Saraste

petri.saraste@mtv.fi

Itävallan vaalitulos näyttää kääntävän maan suuntaa  entistä enemmän äärioikeistolaiseen suuntaan, mikäli  voittajapuoleet Kansanpuolue (ÖVP) ja Vapauspuolue (FPÖ) muodostavat yhteishallituksen.

Pääministeriksi nousee  uusi Itävallan politiikan Mozart, 31-vuotias Sebastian Kurtz, jota myös  “Wunderwuzziksi”, eli ihmelapseksi kutsutaan. Hän nousu ulkoministeriksi vuonna 2013, vain pari vuotta yliopistosta lähdettyään.

Jotkut pitävät häntä ihmelapsena mutta on myös paljon niitä, joiden mielestä Kurz on vain häikäilemätön poliittinen pyrkyri.

– Hänellä on hyvin kummallinen ihmiskäsitys, sanoo pitkään politiikassa vaikuttanut entinen FPÖ:n kansanedustaja, professori Volker Kier.

– Hän ei ole tippaakaan kiinnostunut pakolaisista tai ylipäätään ihmisoikeuksista. Häntä kiinnostavat vain ulkoiset asiat. Hän haluaa olla yhtä aikaa vahva ja sympaattinen, itsevarma ja idearikas ja hän näyttää pop-tähdeltä taaksepäin kammatun geelitukkansa kanssa, Kier puhisee.

– Hän puhuu valtavista veronalennuksista, kertomatta laisinkaan miten ne aiotaan toteutettaa.

Toinen politiikan konkari, entinen puolustusministeri, kansanedustaja ja europarlamentaarikko professori Friedhelm Frischenschlager sanoo, ettei hän ollut uskoa silmiään ja korviaan katsottuaan television vaalikeskustelua.

2:35img

– Siellä Sebastian Kurz ja FPÖ:n puheenjohtaja Heinz-Christian Strache kiistelivät minuuttitolkulla siitä, kumpi on tavannut useamman kerran Unkarin äärioikeistolainen johtajan Viktor Orbánin.

– En voi uskoa, kuinka Eurooppa on kulkemassa kohti äärioikeistolaista nationalismia ja Itävalta on dramaattisesti seuraamassa tätä antieurooppalaista kehitystä Unkarin ja Puolan jalanjäljissä, Frischenshclager kauhistelee.

Sebastian Kurzin vaalivoitto perustuu  erityisesti hänen islamvastaisuuteensa ja maahanmuuttopolitiikkaansa. Hän sai tukittua ulkoministerinä pakolaisten tulon ns. Balkan reittiä pitkin Itävaltaan. Hän vei läpi myös aikaan burka-kiellon maassa.

Kansanpuolue on myös noussut nuorten suosioon samalla kun vihreät ovat menettäneet kannatustaan.  ÖVP on 14–29-vuotiaiden keskuudessa maan yllivoimaisesti suosituin puolue. Näissä vaaleissa saivat äänestää myös 16–17-vuotiaat.

Sosiaalidemokraatit  ( SPÖ ) syyllistyivät vaalitaistelun loppusuoralla likaisiin temppuihin, mutta ne eivät vaikuttaneen puolueen kannatukseen. Se säilyi täsmälleen  samalla tasolla kuin edellisissä vaaleissa 2013.

Vaaien ehkä suurin yllätys oli vihreiden putoaminen parlamentista 3 vuosikymmenen jälkeen. Puolue jakautui kahtia ja sen pitkäaikainen puheenjohtaja Peter Pilz pääsi läpi omalta listaltaan.

Itävaltalaiseen tapaan äänestysvilkkkaus oli suuri, noin 80%.

Tuoreimmat aiheesta

Ulkomaat