Laitaoikeistolainen vapauspuolue voitti Itävallan parlamenttivaalit

Laitaoikeistolainen vapauspuolue on voittanut Itävallan parlamenttivaalit, kun kaikki äänet on laskettu, kertoo Itävallan yleisradioyhtiö ORF.

Vapauspuolue sai äänistä reilut 29 prosenttia, kun toiseksi tullut hallitusvallassa oleva keskustaoikeistolainen kansanpuolue sai reilut 26 prosenttia äänistä. Kolmanneksi tuli sosialidemokraatit 21 prosentilla.

Kansanpuolueen kanssa hallituksessa oleva vihreät sai 8 prosenttia äänistä ja liberaalit lähes 9 prosenttia.

Äänestysprosentti oli 75. Itävallan yhdeksästä miljoonasta asukkaasta äänioikeutettuja oli reilut kuusi miljoonaa.

Vapauspuolueen johtaja hehkutti uuden ajan alkua

Hallitusneuvotteluista on ennakoitu vaikeita, sillä vapauspuolueen on vaikea löytää kumppaneita. Vapauspuolue on aiemmin toiminut hallituskoalitioissa, mutta nyt se on ensimmäistä kertaa suosituin puolue.

– Olemme tänään tehneet yhdessä historiaa. Olemme avanneet oven uuteen aikakauteen, vapauspuolueen johtaja Herbert Kickl hehkutti puheessaan kannattajilleen Itävallan pääkaupungissa Wienissä.

Kickl lisäsi myös olevansa valmis neuvottelemaan hallituskoalitiosta kaikkien muiden puolueiden kanssa. Kaikki muut puolueet ovat toistaiseksi kieltäytyneet muodostamasta koalitiota vapauspuolueen kanssa.

Itävallan liittokansleri, kansanpuolueen johtaja Karl Nehammer sanoi puoluetoimistolla näkevänsä puolueensa jäsenten pettymyksen. Nehammer toisti kieltäytyvänsä yhteistyöstä Kicklin kanssa.

Kansanpuoluetta kannatti edellisissä parlamenttivaaleissa vuonna 2019 yli 37 prosenttia.

Analyytikot ovat kuitenkin arvelleet, että Nehammer voisi silti jatkaa liittokanslerina, mikäli hän onnistuu muodostamaan koalition sosialidemokraattien ja mahdollisesti jonkin kolmannen puolueen, kuten esimerkiksi liberaalien kanssa.

Lue myös:

    Uusimmat