Laittomien aseiden saatavuus EU:n lähialueilta, kuten Ukrainasta, Länsi-Balkanilta ja muilta konfliktialueilta, voi kasvattaa mustan pörssin asekauppaa EU:n sisällä. Asia selviää Euroopan poliisiviraston Europolin tuoreesta terrorismia käsittelevästä raportista.
Mustan pörssin aseet voivat päätyä vääriin käsiin, kuten terroristien haltuun. Terroristeilla on ollut usein sotilastason aseistusta ja kaupallisia räjähdysaineita sekä välineitä räjähteiden rakentamiseen.
Esimerkiksi Pariisin lokakuun terroriteon tekijät olivat aseistautuneet Kalashnikov-tyyppisin automaattiasein. Myös viime vuoden tammikuussa tehdyssä hyökkäyksessä Charlie Hebdo -lehden toimitukseen Pariisissa hyökkääjillä oli automaattiaseet.
Brysselin maaliskuisissa iskuissa puolestaan käytettiin räjähteitä.
Rikoskomisario Kari Pasanen keskusrikospoliisista kertoo sähköpostitse, että laittomista aseista ja räjähteistä käydään kauppaa muun muassa Tor-verkon suomalaisilla ja kansainvälisillä sivuilla. Tor-verkko on muusta verkosta erillinen osa, jossa voi toimia hyvin anonyymisti.
– Tor-verkkoa käytetään, koska sen käyttäjien jäljittäminen on vaikeaa.
Pasanen sanoo, että asiaa ei poliisista kommentoida enempää.
Aamulehti kertoi tänään, että suomalaisella Tor-sivustolla on tällä hetkellä noin 20 asetta, joiden myyjät ovat pääsääntöisesti Yhdysvalloissa.
Esimerkiksi Münchenin ampujan ase oli lehtitietojen mukaan ostettu pimeästä verkosta Slovakiasta.
Oikein tehty deaktivointi hankala purkaa
Ase porataan ja hitsataan ampumakelvottomaksi
- Deaktivoinnissa ampuma-ase tai sen osa muutetaan pysyvästi toimintakelvottomaksi. Ase näyttää edelleen toimivalta.
- Deaktivointiin vaaditut toimet riippuvat aseen tyypistä.
- Esimerkiksi aseen piippuun voidaan porata reikiä tai hitsata pultti.
- Iskuria saatetaan lyhentää, tai se voidaan poistaa.
- Liipaisinmekanismi voidaan hitsata kiinni runkoon.
- Sääntely tiukentui viime huhtikuussa voimaan tulleen EU-asetuksen myötä.
- Deaktivoinnin saa tehdä vain asealan elinkeinonharjoittaja, käytännössä aseseppä.
- Ase on esitettävä 30 päivän kuluessa deaktivoinnista poliisille. Toistaiseksi tarkastuksia ei tehdä poliisiasemilla vaan ainoastaan Poliisihallituksen asehallinnossa.
- Samalla ase poistetaan aserekisteristä eikä sitä enää pidetä aseena.
- Toimintakyvyttömäksi tehtyä asetta saa vapaasti ostaa ja myydä. Deaktivointitodistus on oltava mukana.
Rikoksissa on käytetty myös kertaalleen toimintakelvottomaksi tehtyjä eli deaktivoituja aseita. Süddeutsche Zeitung -lehden nimettömien tutkijalähteiden mukaan Münchenin ampujan ase oli tällainen mutta tehty uudelleen toimintakuntoiseksi.
EU:n säädösten mukaan deaktivoidun aseen saaminen takaisin toimivaksi on äärimmäisen vaikeaa, kertoo ylitarkastaja Jussi Kytösaari Poliisihallituksesta.
– Melkein helpommalla pääset, kun rupeat ratakiskosta tekemään.
Kytösaaren mukaan ei kuitenkaan pystytä sanomaan, millä tavalla Saksan veriteon ase oli tehty toimintakyvyttömäksi.
Slovakiassa deaktivointiohjeet ovat olleet täysin erilaiset. Kytösaari pitää todennäköisenä, ettei Münchenin ampujan Glock-pistoolia ollut tehty toimintakyvyttömäksi kunnolla.
Kytösaaren mukaan Slovakiassa saatetaan muuntaa toimivia aseita paukkupatruuna-aseiksi. Toimenpide ei vastaa deaktivointia, ja ase on helpommin muutettavissa toimivaksi.
Deaktivointimääräysten vaihtelu eri maissa on johtanut siihen, että Suomeakin on käytetty näiden aseiden kauttakulkumaana.
Kytösaaren mukaan huonosti deaktivoituja aseita on salakuljetettu Suomeen, mistä aseet ovat jatkaneet matkaa usein EU-alueen ulkopuolelle. Osa aseista on jäänyt Suomeen ja tehty taas toimintakuntoiseksi täällä.
Osa laittomista aseista ”kevytdekoja”
Keskusrikospoliisin Pasanen sanoo, että osa laittomista aseista on niin sanottuja kevytdekoja, jotka on tehty toimintakelvottomaksi ennen vuotta 2011 voimassa olleiden säännösten mukaisesti.
– Köykäinen deaktivointi on poistettu, ja niistä on tehty toimivia ampuma-aseita.
Niin sanotut kevytdekat eivät täytä enää nykyisiä säännöksiä, ja Pasasen mukaan ammattilaiset pystyvät palauttamaan ne takaisin ampumakuntoisiksi.
Näin toimitaan etenkin laittomien sarjatuliaseiden kohdalla, Pasanen lisää.
Poliisi löytää laittomia aseita muiden tehtäviensä yhteydessäLaittomia aseita tavataan Suomessa tyypillisesti hälytystehtävien, kotietsintöjen ja laittoman maahantuonnin yhteydessä, kertoo keskusrikospoliisin rikoskomisario Kari Pasanen sähköpostitse. – Esimerkiksi häiriötehtävissä, joissa kiinniotetulta löytyy ase tai sitten asuntomurtojen selvittelyn yhteydessä, Pasanen sanoo. Pasasen mukaan valtaosa aseista tulee alun perin Suomeen laillisesti, mutta niistä voi varkaustapausten seurauksena tulla myöhemmin laittomia. Murtojen kautta rikollisten haltuun joutuvien aseiden jäljittäminen on Pasasen mukaan vaikeaa, sillä aseet ovat usein niin vanhoja, ettei niistä ole viranomaisilla tietoa. Laittomat räjähteet ovat pääosin peräisin työmaamurroista. Suomen poliisi tekee laittomien aseiden osalta yhteistyötä muiden maiden kanssa muun muassa Europolin ja Interpolin kautta. Lisäksi Schengen-mailla on yhteinen anastettujen aseiden etsintäkuulutusrekisteri, Pasanen kertoo. – Kansainvälinen yhteistyö on, jos ei päivittäistä, niin viikoittaista. Kansainvälisten yhteyksien avulla voidaan selvittää esimerkiksi aseiden alkuperiä ja reittejä, mutta laittomien aseiden seuranta on yhtä vaikeaa kuin muunkin anastetun omaisuuden seuranta, Pasanen sanoo. Aseissa on usein hyvät sarjanumerot, joilla alkuperäinen rikos, esimerkiksi murto tai varkaus, voidaan saada selville. – Välitoimijat, niin sanotut diilerit, jäävät kuitenkin ennen lopullista käyttäjää usein arvailujen varaan, Pasanen lisää. |