Suomessa on valtava määrä aseita – tällaiset ovat säännöt niiden säilyttämiseen

Näin aseita ja patruunoita säilytetään oikeaoppisesti 3:10
Katso myös: Näin aseita ja patruunoita säilytetään oikeaoppisesti.

Vantaalla tapahtunut kouluampuminen herättää väistämättä kysymyksen: miten luvallinen pienoisrevolveri päätyi 12-vuotiaan pojan haltuun? MTV Uutiset kysyi Poliisihallitukselta, millä tavalla suomalaiset säilyttävät aseitaan ja mitä tiukat aseiden säilytystä koskevat säännöt käytännössä tarkoittavat.

Suomi on väkilukuunsa nähden hampaisiin asti aseistettu. Sisäministeriön mukaan luvallisia ampuma-aseita on maassamme hieman alle 1,5 miljoonaa ja aseluvan haltijoita noin 460 000.

Vantaan Viertolassa tiistaina tapahtuneessa kouluampumisessa teosta epäilty 12-vuotias käytti 22-kaliiperista revolveria.

Poika ampui kolmea saman ikäistä lasta Viertolan koulun Jokirannan opetuspisteessä.

Yksi uhreista kuoli ja kaksi loukkaantunutta on yhä sairaalahoidossa.

Teossa käytetty ase oli luvallinen ja kuului epäillyn lähisukulaiselle.

Poliisi on käynnistänyt esitutkinnan siitä, miten 12-vuotias oli saanut aseen haltuunsa.

Suomalaiset säilyttävät luvallisia aseitaan pääasiassa siihen tarkoitukseen valmistetuissa turvakaapeissa.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, että kaappivalmistajat ja jälleenmyyjät ovat tuoneet asekaappeja ahkerasti saataville sen jälkeen, kun laki muuttui puolisenkymmentä vuotta sitten.

Metsästyksen tai ampumaharrastuksen osalta aseiden säilytystavassa ei ole eroa.

– Useimmiten säilytyspaikka on omassa kodissa. Muita esimerkkejä, joita tulee mieleen esimerkiksi valtion puolelta, on se, että aseita säilytetään keskitetysti esimerkiksi työpaikalla, Arvelin kertoo viitaten viranomaisiin.

Ulkopuolinen ei saa päästä käsiksi

Kaikissa säilytystavoissa lähtökohtana on, että ase ei ole helposti varastettavissa ja se, etteivät muut kuin aseluvan haltija pääse aseeseen tai aseisiin käsiksi.

Asuintilojen lisäksi asetta voidaan säilyttää myös kiinteästi asunnon yhteydessä olevassa varastossa tai autotallissa, jos tilojen lukitus ja murtosuojaus vastaavat asunnoissa käytettävää tasoa. 

Sen sijaan esimerkiksi erillinen autotalli- tai varastorakennus tai taloyhtiön ullakko- tai kellarikomero ei aseen säilytyksen sovi. Myöskään esimerkiksi tyhjillään oleva kesämökki ei asumattomana ole hyväksyttävä säilytyspaikka.

Määräysten mukaan niin sanottu lukittu paikka ei ole kuitenkaan tila, jossa oleskellaan eli esimerkiksi kerrostaloasunto tai asuinhuone.

Eikö tämä sääntö ole ristiriidassa sen kanssa, että aseita säilytetään pääosin kodeissa?

– Vaikka asunnon ulko-ovi on lukittavissa, lukitussa tilassa säilyttämistä koskeva ehto ei sinällään täyty, poliisitarkastaja kertoo.

Lukitussa asunnossa on oltava lukittu paikka, useimmiten asekaappi, joka pultataan rakenteisiin kiinni.

Poliisitarkastaja kertoo kuvitteellisen esimerkin.

– Jos asut yksiössä, et siitä huolimatta voi laittaa hirvikivääriä hirvensarvien nokkaan roikkumaan, koska ase ei voi olla vieraiden saatavilla.

Sen sijaan hirvensarvien alapuolella komeilevassa lukitussa asekaapissa metsästysase voi olla.

Aseiden määrä vaikuttaa säilytykseen

Jos henkilöllä on enemmän kuin viisi asetta, tulee ne aina säilyttää turvakaapissa. 

Aseita voidaan joissain tapauksissa säilyttää myös niin, että aseesta poistetaan toiminnan kannalta tärkeä osa, kuten lukko, joka laitetaan lukittuun paikkaan ja muut osat säilytetään niin, etteivät ne ole helposti anastettavissa tai otettavissa luvattomasti käyttöön.

– Silloin ase tulee toimintakyvyttömäksi yksittäisen merkittävän osan poisottamisella.

Asekeräilijät ja elinkeinonharjoittajat säilyttävät aseita ja ammuksia myös erillisissä poliisin hyväksymissä asehuoneissa. 

Käytännössä aseharrastaja tai suuremman arsenaalin omistava henkilö voisi myös itse rakentaa kotiinsa erillisen asehuoneen, jonka täytyisi läpäistä poliisin vaatimukset.

Kuka saa aseluvan?

Suomessa aseluvan voin saada, jos sen hakijalla on aseelle hyväksyttävä käyttötarkoitus. 

Tällaisia perusteita ovat muun muassa metsästys, ampumaurheilu ja ampumaharrastus, asetta vaativa työ, esitys tai kuvaus.

Hankittavan aseen tulee soveltua myös ilmoitettuun käyttötarkoitukseen. Ase ei esimerkiksi saa olla tarpeettoman tehokas.

Mitä tapahtuu, jos sääntöjä rikkoo?

Aseluvan voi menettää muun muassa, jos syyllistyy vakavaan väkivaltarikokseen. Myös toisten turvallisuutta vaarantava elämäntapa tai käytös voi johtaa aseluvan menetykseen.

– Useat kotihälytykset, useat päihtyneenä säilöönotot tai useisiin rikoksiin syyllistyminen. Tällainen osoittaa henkilössä sopimattomuutta aseiden hallussapitoon, Arvelin kertoo.

Luvan voi menettää myös, jos rikkoo aseen säilytystä koskevia sääntöjä. Seurauksena säilytyksen laiminlyönnistä voi olla myös sakkorangaistus tai poliisin antama varoitus.

Poliisitarkastaja Arvelinin mukaan virkavalta valvoo elinkeinoluvan haltijoiden aseiden säilytystä käynneillä paikan päällä. Aseiden säilytystä valvotaan esimerkiksi ihmisten koteihin suuntautuvien poliisitehtävien yhteydessä.

– Ei ole tavatonta, että esimerkiksi kotihälytyksen tai kotietsinnän yhteydessä paljastuu, että aseita säilytetään lainvastaisesti, Arvelin sanoo.

Poliisitarkastaja kertoo itse olleensa kotihälytystehtävällä, jonka yhteydessä epäiltiin lähisuhdeväkivaltaa eli pahoinpitelyrikosta.

– Samalla huomattiin, että aseita säilytettiin lainvastaisesti. Sitten tuotiin rikoksesta epäilty kiinniotettuna poliisiauton kyytiin ja aseet auton välitilaan.

Mistä pimeitä aseita tulee?

Rikollisissa piireissä aseet ovat pääasiassa luvattomia niin kutsuttuja pimeitä aseita, jotka eivät ole viranomaisten rekisterissä eikä niille ole myönnetty lupia.

Poliisitarkastaja Konsta Arvelin kertoo, että maailmalla syttyvät kriisit ovat hyviä esimerkkejä tilanteista, joiden seurauksena luvattomia aseita päätyy Suomeen.

Esimerkiksi Balkanilla on käytetty aseita, joita löydetään tällä hetkellä Suomesta.

– Yhtenä seurattavana asiana on, miten Ukrainan kriisi näkyy tulevaisuudessa ja paljonko sieltä päätyy aikanaan ampuma-aseita Suomeen rikolliseen käyttöön.

Lue myös:

    Uusimmat