Laki ei määrää Vornasta vaikenemaan: "Hän toki valitsee, mitä tekee" – tätä ilmaisukielto tarkoittaa

Ainakaan laki ei estä Timo Vornasta kertomasta ampumistapauksesta, Itä-Suomen yliopiston rikos- ja prosessioikeuden emeritusprofessori Matti Tolvanen kertoo.

Helsingin poliisi epäilee Vornasta vaaran aiheuttamisesta, laittomasta uhkauksesta ja ampuma-aserikoksesta. Hänen epäillään osoittaneen aseella ihmisiä ja ampuneen yhden laukauksen maahan Helsingin keskustassa sijaitsevan ravintolan edustalla perjantaina aamuyöllä.

Vornanen on ollut hyvin niukkasanainen asian tiimoilta. Hän perustelee vaikenemistaan keskeneräisellä esitutkinnalla.

– Tiedottamiseni linjan peruste on minusta riippumaton Force Majeure -syy, johon en voi vaikuttaa. Pyydän tässä asiassa ymmärrystänne, Vornanen muotoili tiedotteessaan. 

Lakiin perustuvaa velvoitetta vaikenemiselle ei kuitenkaan ole. 

– Oman versionsa tapahtumien kulusta voi aina kertoa, eikä sitä voi kukaan kieltää.

Tolvanen kertoo ymmärtävänsä vaikenemisen, mikäli asiasta kertominen saattaisi henkilön oman näkemyksen mukaan vaikuttaa siihen, mitä muut kertovat tapahtuneesta.

– Toisaalta jos joku olisi niin jalo, voihan se olla näin. Se on kuitenkin aika kaukaa haettu ajatus.

Poliisi vaientaa vain harvoin

Esitutkintalain mukaan poliisin esitutkintaa johtava tutkinnanjohtaja voi kyllä tietyin edellytyksin määrätä esitutkinnassa osallisena olevalle henkilölle ilmaisukiellon, mutta sekin koskee ainoastaan muita kuin henkilöä itseään koskevia seikkoja, jotka eivät ole ennestään olleet hänen tiedossaan.

Ilmaisukiellon edellytyksenä on, että lain tarkoittamien seikkojen ilmitulo tutkinnan aikana voi vaikeuttaa rikoksen selvittämistä tai aiheuttaa asianosaiselle tai muulle henkilölle vahinkoa tai haittaa. 

Ilmaisukieltoja käytetään tyypillisesti isoissa huumerikostapauksissa.

– Voisihan sitä käyttää henkirikoksissakin, todistajien kertomusten luotettavuuden turvaamiseksi. Käsittääkseni niitä on kuitenkin suurimmaksi osaksi määrätty juuri huumausainerikoksissa, Tolvanen sanoo.

Aseluvankin saa julkaista

Tolvanen toteaa, että Timo Vornanen voisi halutessaan kertoa asiastaan vielä paljon enemmänkin.

– Oman ampuma-aselupansakin hän saisi julkistaa vapaasti, jos niin haluaa. Sen julkaisemista ei voi millään säännöksellä estää. Sen esittämisellähän tulisi selvyys moneen asiaan, mutta hän toki itse valitsee mitä tekee, Tolvanen sanoo.

Vornanen ei ole kertonut tarkasti, miksi kantoi asetta mukaan ravintolaillan aikana, mutta on kommentoinut aselupaansa yleisellä tasolla. Se liittyy hänen mukaansa henkilökohtaiseen turvallisuuteen ja hän on saanut aseluvan aikaisemman poliisityönsä vuoksi.

– Poliisiviranomainen on myöntänyt minulle aseen kantoluvan aikaisemman työni ja henkilön (itseni) suojaamiseen liittyvällä perusteella. En avaa luvan myöntämisen taustoja ja perusteita. Totean ainoastaan, että tälle poikkeukselliselle kantoluvalle on ollut asianmukaiset ja erittäin vahvat perusteet. Tämä aseen kantolupa on ollut minulla useiden vuosien ajan, Vornanen kirjoitti tiedotteessaan.

Lue myös:

    Uusimmat