Vornasen aselupa noin 30 vuoden takaa on voinut olla voimassa, vaikka laki on muuttunut: "Ei sekään oikeuta kantamaan sitä missä ja miten sattuu"

3:54img
Perussuomalaisten eduskuntaryhmä erotti yksimielisesti Timo Vornasen torstaina.
Julkaistu 03.05.2024 19:26
Toimittajan kuva
Jouko Luhtala

jouko.luhtala@mtv.fi

Lain mukaan esimerkiksi toisen turvallisuutta vaarantava elämäntapa tai käyttäytyminen on peruste aselupien peruuttamiselle, poliisitarkastaja sanoo.

Kansanedustaja Timo Vornasen mukaan CZ 92 -pistooli on ollut hänellä "täysin laillisesti hallussa".

– Poliisiviranomainen on myöntänyt minulle aseenkantoluvan aikaisemman työni ja henkilön (itseni) suojaamiseen liittyvällä perusteella, Vornanen kirjoittaa Facebookissa.

Kyseinen kantolupa antaa Vornasen mukaan luvan aseen kantamiseen arjessa muun muassa yleisellä paikalla liikuttaessa.

Jos Vornasen kertoma pitää paikkansa, voi hänellä poliisitarkastaja Seppo Sivulan mukaan yhä olla kyseisen kaltainen aselupa voimassa, vaikka uusi lainsäädäntö tulikin voimaan yli 25 vuotta sitten vuonna 1998.

Tuolloin aseita myönnettiin selvästi nykyistä löyhemmin perustein kuin nykyisen lain nojalla.

– Lainsäädäntömuutoksista huolimatta luvat ovat pysyneet sellaisinaan voimassa, ellei henkilöön liittyen ole tullut ilmi jotain sellaista, joka vaikuttaa lupaan, Sivula kertoo MTV Uutisille.

– Lainsäädäntö on matkan varrella saattanut muuttua myös niin, että oikeus hallussapitoon on kyllä säilynyt, mutta kantamiseen, kuljettamiseen ja säilyttämiseen liittyviin säännöksiin on tullut rajoituksia, jotka vaikuttavat mahdollisuuteen käyttää asetta entiseen tapaan, hän jatkaa.

"Vain poliisipäällikön erityisellä luvalla"

Sivula ei ota kantaa siihen, milloin ja millä perusteella Vornasen aselupa on myönnetty. Hän sanoo itsekin olevansa tapauksen suhteen lehtitietojen varassa.

Poliisitarkastaja kuitenkin muistuttaa, että poliiseihin kohdistuu jatkuvasti uhkauksia. Erityisen alttiita uhkauksille ovat sellaiset poliisimiehet, jotka työskentelevät järjestäytyneen tai muuten vakavan rikollisuuden parissa. Uhkaukset ovat yksi keino haitata poliisin tutkintaa ja estää tutkintatoimia, Sivula sanoo.

– Joissain tapauksissa poliisi saattaa silloin kantaa virka-asettaan myös vapaa-ajalla. Pääsääntöisesti poliisi kuitenkin säilyttää virka-aseitaan poliisiasemalla. Vain poliisipäällikön erityisellä luvalla asetta voidaan säilyttää jossain muualla, Sivula kertoo.

Virkavallalla on "vaikka mitä muitakin keinoja" pitää huolta turvallisuudestaan kuin tuliaseet, Sivula sanoo. Niitä ei kuitenkaan kannata paljastaa, hän lisää.

– Tarvittaessa arvioidaan toimenpiteet, jotka ovat tarpeen uhkaan vastaamiseksi. Voi olla mahdollista, että poliisimies saa kantaa virka-asetta vapaa-aikanaan tai pitää sitä kotonaan, mutta ei sekään tietysti oikeuta kantamaan sitä missä sattuu ja miten sattuu, Sivula huomauttaa.

Timo Vornanen (ps.) eduskunnassa huhtikuussa.

Timo Vornanen eduskunnassa huhtikuussa.

Ase mukana baarissa humalassa?

Virkatehtävissään poliisi voi kantaa asetta tai muita voimankäyttövälineitä, jos hän on saanut niihin koulutuksen, ja suorittanut välineen kohdalla vaadittavat harjoitukset ja tasokokeet. Ampuma-aseiden kohdalla vaaditaan kaksi harjoituskertaa ja hyväksytty tasokoe. 

– Vapaa-ajallaan poliisin, kuten kenen tahansa muunkin, oikeus kantaa asetta riippuu siitä, mistä aseista on kyse. Hyväksyttäviä syitä ovat esimerkiksi metsästäminen, ampumaharjoittelu, kilpaileminen sekä aseiden vieminen korjattavaksi tai huollettavaksi, Sivula sanoo.

Poliisi epäilee, että 54-vuotias mies on osoitellut aseella helsinkiläisen karaokebaarin ulkopuolella ja ampunut yhden laukauksen maahan. Poliisi ei ole kertonut epäillyn nimeä, mutta mediatietojen mukaan kyse on kansanedustaja Vornasesta.

Vornanen itse pyysi anteeksi "tämän tilanteen luomaa epätietoisuutta" sen jälkeen, kun hänet erotettiin perussuomalaisten eduskuntaryhmästä luottamuspulan vuoksi torstaina.

MTV Uutiset kysyi poliisitarkastaja Sivulalta, voiko Vornasen itsensä kuvailema aselupa antaa oikeuden kantaa pistoolia alkoholin vaikutuksen alaisena helsinkiläisessä baarissa. Sivula muistuttaa, ettei hän tiedä, minkälaisesta luvasta Vornasen kohdalla on kysymys. 

Yleisesti ottaen ampuma-aselain mukaan aseen kantamiselle ja kuljettamiselle täytyy olla hyväksyttävä syy. Ampuma-aselaissa ei suoraan kielletä aseiden käsittelyä päihtyneenä, mutta lain 67 §:n mukaan luvanhaltijan terveydentila taikka omaa tai toisen turvallisuutta vaarantava elämäntapa tai käyttäytyminen on peruste aselupien peruuttamiselle, Sivula sanoo.

– Rikoslain 44 luvun 12 §:ssä säädetään, että ampuma-aseen käsittely lainvastaisesti siten, että teko on omiaan aiheuttamaan vaaraa toisen hengelle tai terveydelle, on tuomittavaa. En voi kuitenkaan ottaa kantaa Vornasen asiaan, koska en tiedä yksityiskohtia, Sivula jatkaa.

Miten lupa voi lähteä?

Ampuma-aselaki lähtee siitä, että henkilön täytyy olla terveydentilaltaan ja käyttäytymiseltään sopiva pitääkseen hallussa ampuma-asetta.

Terveydenhuollon ammattihenkilö voi esimerkiksi ilmoittaa poliisille vastaanotolle tulevasta henkilöstä, jos tämä ei ole lääkärin tai hoitajan mielestä sopiva pitämään hallussaan ampuma-asetta.

Lääkärin tai hoitajan ei tarvitse ennakolta tietää, onko arvioitavalla henkilöllä aseen hallussapitolupaa, Sivula sanoo.

– Tällaisessa tapauksessa poliisi tarkistaa, onko henkilöllä aseita ja voi käynnistää menettelyn sen arvioimiseksi, onko henkilö enää sopiva pitämään hallussaan ampuma-aseita.

Poliisi voi myös tehtävillään tekemiensä havaintojen perusteella puuttua aseiden hallussapitoon. 

Havainnot aseiden ja patruunoiden säilyttämisestä säännösten vastaisesti voivat johtaa aseiden haltuunottoon ja lupien peruutusharkintaan.

Poliisi seuraa jatkuvasti tapahtumailmoituksia ja omia rekistereitään, ja tarkistaa niissä esiintyvien henkilöiden kohdalta mahdolliset aseluvat. 

Erityisesti väkivaltainen käyttäytyminen sekä rattijuopumukset ja muut ongelmat alkoholin, huumausaineiden ja muiden päihteiden kanssa ovat syitä, jotka voivat johtaa hallussapitolupien peruutusharkintaan.

Poliisi on tiedottanut takavarikoineensa Vornasen aseet.

Lue myös:

Laki ei määrää Vornasta vaikenemaan: "Hän toki valitsee, mitä tekee" – tätä ilmaisukielto tarkoittaa

Seiskan paparazzi kertoo podcastissa, kuinka paljasti Timo Vornasen ampumistapauksen – "Se oli ahaa-hetki"

Riikka Purran toiminta Timo Vornasen kanssa hämmensi Pöllöraatia: "Väitän, että tiedossa on ollut jotain"

Eeva Lehtimäen kommentti: Vornanen jää poliittiseen historiaan, eikä hyvässä mielessä

Perussuomalaiset erotti Timo Vornasen eduskuntaryhmästä

Vornanen ei eroa eduskunnasta, perustaa oman ryhmän – perustelee myös vaikenemistaan

Ohjeisiin aseiden säilyttämisestä eduskunnassa tulee tarkennuksia

Vornasen ja PS-johdon välit täysin poikki? "Peli on menetetty"

Näin Timo Soini olisi hoitanut Vornasen tapauksen – "Mokannutta ei saa hylätä"

Tuoreimmat aiheesta

Timo Vornanen