Kansanedustaja Timo Vornanen vaatii poliisilta lisätutkimuksia – näin rikosoikeuden professori kommentoi

Rikostapausten julkinen käsittely voi vaikuttaa siihen, mitä todistajat kertovat, emeritusprofessori pohtii.

Kansanedustaja Timo Vornanen haluaa lisätutkinnan Bar Ihkun edessä huhtikuun lopussa tapahtuneesta ammuskelusta.

Rikosoikeuden emeritusprofessori Matti Tolvasen mukaan tässä ei ole mitään poikkeuksellista.

– Se on esitutkintalakiin kirjattu oikeus. Asianosaisten haluamat tutkinnat on tehtävä, jos ne liittyvät asiaan, saattavat vaikuttaa siihen, eivätkä aiheuta kohtuuttomia kustannuksia, Tolvanen sanoo MTV Uutisille puhelimitse.

Kohtuuttomia kustannuksia vaativia tutkimuksia voivat Tolvasen mukaan olla esimerkiksi monimutkaiset tekniset ja kemialliset tutkinnat.

Tolvasen mukaan kynnys lisätutkintojen tekemiselle on ”aika matala”. Eniten niitä todennäköisesti pyytävät syyttäjät, mutta myös rikoksista epäillyt.

Kansanedustaja Timo Vornanen katsoo, että poliisi ei ole tutkinut "riittävän perusteellisesti" Bar Ihkun sisällä sattuneita tapahtumia. Hän kertoo tiedotteessaan pyytäneensä erikoissyyttäjä Tapio Mäkiseltä lisätutkintaa.

Poliisi on vahvistanut saaneensa Vornasen tekemän lisätutkintapyynnön, Helsingin Sanomat (HS) kirjoittaa.

Poliisi tiedotti heinäkuussa saaneensa esitutkinnan valmiiksi tapahtumiin liittyen. Poliisin mukaan lisätutkintapyynnössä ”ei mitään kiireellistä ole”, poliisi kommentoi HS:lle.

"Voi muodostua vääristynyt ja vino kuva"

Vornanen on kommentoinut Bar Ihkun tapahtumia varsin paljon julkisuudessa. Kansanedustajan tapaukseen on liittynyt myös runsaasti mediakiinnostusta.

Emeritusprofessori Tolvanen ei kommentoi Vornasen tapaa käsitellä aihetta julkisuudessa, mutta kommentoi yleisellä tasolla rikostutkinnan julkista kommentointia.

– Jos kovin paljon julkisuudessa esitetään näkökantoja, voi se vaikuttaa siihen, mitä ihmiset kertovat tapahtuneesta rikosoikeudenkäynnissä todistajina, Tolvanen pohtii.

– Julkisuudessa saattaa muodostua vääristynyt ja vino kuva tapahtuneesta, hän jatkaa.

Tolvanen kuitenkin painottaa, ettei hän halua rajoittaa rikostapaustenkaan kohdalla julkisuutta tai osallisten henkilöiden oikeutta kommentoida niitä.

– Tunnistan kuitenkin tähän liittyvät ongelmat.

Poliisi epäilee 54-vuotiasta kansanedustajaa vaaran aiheuttamisesta, kahdesta laittomasta uhkauksesta, ampuma-aserikoksesta ja ampuma-aserikkomuksesta.

 Vornasen mukaan tähän mennessä esitutkintamateriaalista tulee esille, että tapahtumien toinen osapuoli on ollut "sanallisesti ja toiminnallisesti aloitteellinen taho".

– Tähän lisätutkintaan liittyen poliisi tulee oletettavasti kirjaamaan uusia rikosnimikkeitä niin minun kuin myös vastapuolen osalle, Vornanen sanoo tiedotteessa.

Vornanen ei kommentoi asiaa enempää.

Lue myös:

    Uusimmat