Eduskunta hyväksyi ison kasan lakeja valmiiksi tiistaina ennen keskiviikkona alkavaa ensi vuoden budjetin käsittelyä. Hyväksytyksi nuijittiin muun muassa laki työvoima- ja yrityspalvelusta.
Lain mukaan ensi vuoden alusta työttömät haastatellaan kahden viikon kuluessa työttömäksi jäämisestä ja sen jälkeen kolmen kuukauden välein.
Työministeri Jari Lindströmin (ps.) mukaan viranomaiset tekevät haastattelut, mutta myös yritykset voivat hoitaa niitä täydentävästi. Työttömiä koskevat päätökset ovat aina viranomaisen käsissä.
Muutos on herättänyt huolta TE-toimistojen henkilökunnan riittävyydestä. Toimistoille ollaan antamassa ensi vuonna 17 miljoonaa euroa lisärahoitusta.
Läpi meni myös esimerkiksi makeisten, jäätelön ja virvoitusjuomien valmisteverosta annettu laki, joten makeisten ja jäätelön valmisteverosta luovutaan.
Opintotukea muutetaan siten, että opintoraha on enintään 250,28 euroa kuukaudessa niin korkeakoulu- kuin toisen asteen opiskelijoilla. Lisäksi esimerkiksi kaikkiin korkeakouluopintoihin tarkoitettu tukiaika lyhenee kymmenellä kuukaudella.
Perintö- ja lahjaverotusta kevennetään veroasteikkojen kaikissa portaissa. Kevennykset painottuvat yritysten ja maatilojen sukupolvenvaihdosten edistämiseksi ensimmäisen veroluokan lahjaveroasteikkoon.
Isyysraha myös lasta hoitavalle isälle
Isyysraha jakoi hallituspuolue perussuomalaisia, mutta eduskunta hyväksyi sairausvakuutuslain muutoksen reippaalla enemmistöllä. Vanhempainpäivärahasäännöksiä muutetaan niin, että lapsen äidin naispuolisella avio- tai avopuolisolla on oikeus vanhempain- ja isyysrahaan samoin perustein kuin lapsen äidin miespuolisella avio- tai avopuolisolla.
Nykyistä tai aiempaa avio- tai avoliittoa lapsen äidin kanssa ei edellytetä lasta hoitavalta isältä vanhempain- tai isyysrahan saamiseksi.
Rekisteröidyssä parisuhteessa eläviin puolisoihin sovelletaan samoja säännöksiä kuin aviopuolisoihin.