Laki vakavista rikoksista tuomittujen kansalaisuuden viemisestä nytkähti eteenpäin – lapsiin kohdistuvat seksuaalirikokset eivät mukana

7:53img
Seksuaalirikosten politisoituminen puhutti loppuvuodesta.
Julkaistu 04.03.2019 17:03

MTV – STT

Eduskunta keskusteli maanantaina lakiesityksestä, jonka mukaan vakavasta rikoksesta tuomittu kaksoiskansalainen voisi menettää Suomen kansalaisuuden. Laki koskisi maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikoksia.

Kristillisdemokraattien Sari Essayah huomautti istunnossa siitä, että Oulun seksuaalirikostutkinnan myötä aiemmin tänä vuonna keskusteluun nousi myös lapsiin kohdistuvista seksuaalirikoksista tuomittujen kansalaisuuden vieminen.

–  Keskustelu sattui aika lailla samoihin aikoihin kuin Oulun seksuaalirikokset tulivat esille. En tiedä, oliko se tahallista vai tahatonta, mutta siinä viestinnässä annettiin ymmärtää, että tätä lainsäädäntöä oltaisiin voitu käyttää näissä tapauksissa, Essayah sanoi.

Sinisten Simon Elo vastasi, että törkeästä seksuaalirikoksesta tuomitulta ei perustuslain ja kansainvälisten sopimusten mukaisesti voi viedä kansalaisuutta.

–  Terrorismirikos, maanpetos tai valtiopetos ovat sellaisia vakavia rikoksia, joiden nojalla kansalaisuus voidaan poistaa, mutta käsitykseni on, että tässä prosessissa tultiin siihen tulokseen, että törkeä seksuaalirikos ei kuitenkaan täyttäisi niitä ehtoja, joita kansalaisuuden menettämiseen liittyisi, Elo sanoi.

Lakiesitys hyväksyttiin maanantaina sisällöllisesti, eli seuraavan kerran eduskunta äänestää sen hyväksymisestä tai hylkäämisestä.

Kansalaisuuden voi viedä vain, jos tuomitulla suhteet toiseen kotimaahansa

Hallituksen esityksen mukaan kansalaisuuden menetys tulisi kyseeseen maanpetos-, valtiopetos- ja terrorismirikoksissa, joissa ankarin rangaistus on vähintään kahdeksan vuotta vankeutta.

Kansalaisuuden menettämisen edellytyksenä olisi, että ihminen olisi tuomittu lainvoimaisella tuomiolla vähintään viiden vuoden vankeusrangaistukseen. Kansalaisuuden menettämisestä päättäisi Maahanmuuttovirasto.

Kansalaisuuden voisi menettää vain sellainen ihminen, jolla olisi myös toisen valtion kansalaisuus ja riittävät suhteet siihen. Kansalaisuutta ei voisi menettää alle 18-vuotiaana tehdyn rikoksen perusteella. Myöskään lapselta ei voisi viedä kansalaisuutta sen perusteella, että hänen vanhempansa menettää kansalaisuuden rikoksen takia.

Kansalaisuuden menettäminen voi koskea vain sellaisia rikoksia, jotka on tehty lain tultua voimaan.

Nykyään kansalaisuuden menettämisestä voidaan päättää viiden vuoden määräajan puitteissa vain, jos ilmenee, ettei Suomen kansalaisuuden saamiselle olisi alun perinkään ollut lain mukaisia perusteita.

Tuoreimmat aiheesta

Lait ja lainsäädäntö