Vammaispalvelulain esitys lytätään: Asettaa vammaiset keskenään eriarvoiseen asemaan

Vanhusasiavaltuutettu kertoo MTV Uutisille, että hallituksen esitys vammaispalvelulaiksi pyrkii nostamaan kynnystä saada vammaispalveluja vanhemmalla iällä. 

Vanhusasiavaltuutetun mukaan lakiesitys asettaa vammaiset henkilöt keskenään eriarvoiseen asemaan.

– Lakiesityksen ongelmana on se, että se lähtökohtaisesti asettaa vammaiset henkilöt keskenään eriarvoiseen asemaan. Subjektiivisella oikeudella varustettuja vammaispalveluja, kuten kuljetuspalveluja, saa esityksen mukaan jatkossa yhä harvempi ikääntynyt vammainen henkilö, toteaa vanhusasiavaltuutettu Päivi Topo.

Vanhusasiavaltuutetun videohaastattelu on katsottavissa artikkelin alusta.

Esityksessä todetaan, että sen kaltainen toimintakyvyn lasku, joka nuoremmalla henkilöllä oikeuttaa vammaispalvelun saamiseen, ei oikeuta siihen vanhemmalla henkilöllä, jonka kohdalla arvellaan vammautumisen eli toimintakyvyn laskun pysyvästi liittyvän henkilön elämänkulun vaiheeseen. Topo vetoaa tutkimukseen.

Ikääntymiseen liittyvää tutkimusta on paljon ja se kyseenalaistaa tiedon siitä, että johonkin ikääntymisen vaiheeseen lähtökohtaisesti liittyy toimintakyvyn pysyvä lasku. Tämä on esityksen keskeinen ongelma ikääntyneiden henkilöiden yhdenvertaisuuden näkökulmasta. Tämä on samalla koko uudistuksen kantava ajatus. 

– Voidaan siis todeta, että tarkoituspykälän uudistaminen on hyvin ongelmallista iäkkäiden vammaisten henkilöiden näkökulmasta varsinkin, jos he ovat vammautuneet iäkkäänä. 


Lähetä vinkki!

Sosiaali- ja terveyssektorin aiheisiin erikoistunut toimittaja Joonas Lepistö avaa yhteiskunnan ajankohtaisia teemoja. Asiantuntijoiden ja kansalaisten kokemusten kautta Lepistö kertoo, missä tilassa Suomen sosiaali- ja terveyspalvelut ovat.

Juttuvinkit joonas.lepisto@mtv.fi.

"Yhdenvertaisuus on välttämätöntä varmistaa"

Sosiaalihuoltolaki on yleislaki, ja esityksessä todetaan, että iäkkäät lähtökohtaisesti saavat sitä kautta tarvitsemansa palvelut. Ei riitä, toteaa Topo.

– Monen vammaisen iäkkään kohdalla nämä palvelut - kuten kotihoidon käynnit tai hyvin rajalliset kuljetuspalvelut - eivät riitä vastaamaan heidän avun ja tuen tarpeisiinsa. 

– On ihan välttämätöntä varmistaa se, että iäkkäitä, joilla on pysyvä toimintakyvyn alenema, tarkastellaan yhdenvertaisina nuorempien vammaisten ihmisten kanssa. Ja varmistetaan se, että myös jatkossa he saavat vammaispalvelulain mukaisia kuljetuspalveluita ja kodin muutostöitä, joita he tällä hetkellä saa.

Lue myös:

Lue myös:

    Uusimmat