Jatkossa poliittiset lakot voivat kestää enintään 24 tuntia. Lisäksi tukilakkoja suitsitaan ja lakkosakkoja korotetaan.
Lakko-oikeuden rajoittamista koskevat lakimuutokset ovat tulossa voimaan lauantaina. Valtioneuvosto esittää, että presidentti Alexander Stubb vahvistaa lait perjantaina presidentin esittelyssä.
Pääministeri Petteri Orpon (kok.) oikeistohallitus saa valmiiksi ensimmäisen isoista työmarkkinauudistuksistaan, kun työrauhalainsäädännön muutokset tulevat voimaan.
Eduskunta hyväksyi kiistellyt lakkolait viime viikolla äänin 107–57. Hallituspuolueiden lisäksi lakiesitysten puolesta äänestivät keskustan ja Liike Nytin edustajat.
Tavoitteena vähentää työmarkkinahäiriöt
Jatkossa poliittiset lakot voivat kestää enintään 24 tuntia ja muut poliittiset työtaistelutoimet enintään kaksi viikkoa. Lisäksi tukilakkoja rajoitetaan ja työtaistelutoimiin liittyvää ilmoitusvelvollisuutta laajennetaan.
Työrauhan rikkomisesta tuomittavia hyvityssakkoja korotetaan tuntuvasti. Jatkossa työntekijäyhdistys voi joutua maksamaan sakkoa enimmillään jopa 150 000 euroa. Yksittäiselle työntekijälle voidaan määrätä 200 euron hyvityssakko, jos hän tietoisesti jatkaa sellaista työtaistelua, jonka tuomioistuin on katsonut lainvastaiseksi.
Muutosten tavoitteena on vähentää työmarkkinahäiriöitä.
Lue lisää: Kiistelty lakkolaki tulee voimaan suunniteltua nopeammin
Hallitus ei taipunut
AK:lainen ammattiyhdistysliike järjesti keväällä järeitä poliittisia lakkoja, joilla vastustettiin hallituksen työmarkkinauudistuksia ja sosiaaliturvaleikkauksia.
Viikkoja kestäneet poliittiset lakot hyydyttivät Suomen ulkomaankaupan ja rautateiden tavarakuljetukset, mutta lakot eivät saaneet hallitusta taipumaan neuvottelupöytään.
Hallituksen muut keskeiset työmarkkinauudistukset ovat vielä valmistelussa. Paikallisen sopimisen lisäämistä koskeva lakiesitys on tarkoitus antaa eduskunnalle kesäkuussa.
Niin sanotun vientivetoisen palkkamallin valmistelu etenee tällä hetkellä kolmikantaisessa työryhmässä. Hallituksen lakiesitys pyritään antamaan eduskunnalle syksyllä.