Työministeri Arto Satosen arvio: Kiistelty lakkolaki tulee voimaan alkuperäistä aikataulua nopeammin

0:45img
Lakkolain piti tulla voimaan vasta heinäkuun alussa, mutta työministeri Arto Satonen arvioi, että laki tulee todennäköisesti voimaan jo ennen sitä
Julkaistu 08.05.2024 17:05
Toimittajan kuva

Vesa Kallionpää

vesa.kallionpaa@mtv.fi

@VesaKallionpaa

Eduskunta hyväksyi tänään kiistellyn lain poliittisten- ja myötätuntolakkojen rajoittamisesta. Alun perin lain piti tulla voimaan vasta heinäkuun alussa, mutta työministeri Arto Satonen (kok.) arvioi MTV:n uutisille, että laki tulee todennäköisesti voimaan jo ennen sitä.

Laki hyväksyttiin eduskunnassa äänin 107 puolesta ja  57 vastaan. Ay-liikkeen ja vasemmiston tiukasti vastustamaa lakia käsiteltiin eduskunnassa pitkään. Lain vastustajat ja kannattajat syyttivät toisiaan sekä lain jarruttamisesta että kiirehtimisestä.

Ay-liikkeen mielestä poliittiset ja myötätantolakot eivät ole olleet ongelma, mutta erityisesti työnantajat ovat pyrkineet uudistamaan lakkolakia jo vuosikymmenet.

Poliittisia ja myötätuntolakkoja ei tähän asti ole rajoitettu mitenkään, jolloin esimerkiksi hallitusta vastaan suunnatut lakot ovat aiheuttaneet yrityksille suuriakin menetyksiä. Esimerkiksi tänä keväänä jopa neljän viikon poliittiset lakot pysäyttivät tehtaita ympäri maata.

Uuden lain mukaan poliittinen lakko saa kestää vain vuorokauden ja samasta poliittisesta asiasta saa lakkoilla vain kerran valmistelun kestäessä. Tuki- tai myötätuntolakot puolestaan eivät saa aiheuttaa varsinaisen lakon ulkopuoliselle aloille ja yrityksille kohtuuttomia seurauksia. Myös lakkosakkoja laittomista lakoista korotetaan.

Työehtoneuvotteluihin liittyviä niin kutsuttuja tavallisia lakkoja laki ei rajoita mitenkään.

Laki tulee voimaan etuajassa

Alun perin tämän lain piti tulla voimaan heinäkuun alussa, mutta Satonen arvioi lain astuvan voimaan jo ennen sitä.

– On hyvinkin todennäköistä, että tulee aikaisemmin voimaan, mutta tarkkaa päivämäärää ei vielä ole tiedossa. Valiokunnan kanta oli se, ettei ole estettä sille, että se tulisi voimaan aikaisemmin sen jälkeen, kun eduskunnan käsittely on käyty, totesi työministeri Arto Satonen (kok.) MTV:n uutisille.

Käytännössä työministeriö tekee esityksen lain voimaantulopäivämäärästä ja lakiesitys hyväksytään valtioneuvoston istunnossa. Lopullisesti voimaantulon vahvistaa presidentti Alexander Stubb allekirjoituksellaan presidentin esittelyssä. 

Työministerin mukaan laki parantaa investointiympäristöä

Työministeri Arto Satonen on ollut lakkolain takia eduskunnan vasemmisto-opposition hiillostettavana lukemattomat kerrat.

Ministeri olikin tyytyväinen, kun laki tänään monien vaiheiden jälkeen hyväksyttiin.

– Se tarkoittaa sitä, että nyt meillä on pelisäännöt poliittisille lakoille ja myötätuntolakoille. Molemmat ovat jatkossakin laillisia, mutta niitä on rajoitettu, totesi Satonen heti äänestyksen jälkeen.

Satosen mukaan laki hillitsee poliittisten lakkojen aiheuttamia taloudellisia riskejä ja tuo parhaimmillaan Suomeen jopa lisää työpaikkoja.

– Suomessa on nyt toimitusvarmuus taattu ja investointiympäristömme on varmasti houkuttelevampi kuin silloin, kun tämä lainsäädäntö ei vielä ollut voimassa, arvioi Satonen.

Tuoreimmat aiheesta

Politiikka