Lakritsi ja seksi rauhoittavat PMS-hirviön?

Iofoto/Shutterstock
Iofoto/ShutterstockCopyright MTV Oyj 2008/Shutterstock
Julkaistu 30.09.2009 17:06(Päivitetty 01.02.2010 13:49)

Kerran kuukaudessa useimmat naiset muuttuvat hirviöiksi. Näin tuntuvat ajattelevan ainakin monet vastakkaisen sukupuolen edustajat. Kyseessä ei kuitenkaan ole mikään kauhuleffoista tuttu täydenkuun aikaan tapahtuva muodonmuutos, vaan kuukautisia edeltävä premenstruaalinen syndrooma eli PMS.

Itkukohtauksia, päänsärkyä, vatsakipuja, turvotusta, mielialanmuutoksia, ärtyneisyyttä, väsymystä… Premenstruaalinen syndrooma eli PMS on kuukautisia edeltävä oireyhtymä, jonka syytä ei tarkoin tunneta. Siihen liittyvän oireilun on sanottu heikentävän tarkkaavaisuutta ja työsuoritusta, ja sen tiliin on pantu jopa epäonnistuneita poliittisia päätöksiä ja väkivaltarikoksia.

Suurimmalla osalla naisista PMS on osa elämää. Hoitoa vaativia oireita on kuitenkin vain noin 10 prosentilla. PMS:ään liittyviä oireita on jopa 150 erilaista, ja ne esiintyvät hyvin erilaisina ja eriasteisina. Oireet kestävät yleensä päivän tai pari, joillain naisilla jopa kaksi viikkoa. Yleensä PMS jatkuu noin 45-vuotiaaksi asti, ja häviää viimeistään kuukautisten loputtua. PMS:n kanssa on pakko tulla toimeen, ja onneksi sen kanssa elämisestä on mahdollista tehdä vähintäänkin siedettävää.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

Ihmissuhteet koetukselle

Läheiset ihmiset, usein oma poikaystävä tai aviomies, ovat PMS:n aikaan tulilinjalla. Moni tulee tiuskineeksi ja suuttuneeksi tavallista helpommin tai ärsyttää kumppania tahallaan. Pahimpien tunnekuohujen laannuttua iskee sitten morkkis, kun tajuaa miten epäreilusti on käyttäytynyt.

Nimimerkki irmelianeli kirjoittaa city.fi-keskustelupalstalla tuntemuksistaan:

”Puolessa välissä kuuta musta tulee niin v****mainen ämmä, että kaikki on parin päivän ajan aivan päin helvettiä. Vihaan kaikkia ihmisiä, varsinkin läheisimpiäni, mutta toki myös kaikkia muita. Kaikki on väärin minua kohtaan, kaikki! Vittuilen joka ikisestä asiasta läheisille ihmisille pahimmalla mahd. tavalla, koska tunnen itseäni kohtaan niiiin suurta vääryyttä joka asiassa. Maailma ahdistaa, minä ahdistan, varsinkin ne idiootit ihmiset ahdistaa! Voisin kirkua koko ajan. Sitten, seuraavana päivänä saatan olla kuin ihan eri ihminen, pulppuilevan iloinen. Tämä on välillä vähän pelottavaa.”

Monet kaipaavat PMS:n aikaan omaa rauhaa eivätkä kestä muiden ihmisten läsnäoloa, kun olo oman itsensäkin kanssa tuntuu jo sietämättömältä. Jollekin rakastavan ja ymmärtävän kumppanin läsnäolo voi taas olla paras lievitys oireisiin.

Kuva: Shutterstock

Kuva: Shutterstock

”Kun sillä on taas ne menkat..”

Kun tunteet ja mielialat heittelevät, joutuvat läheisetkin kovalle koetukselle. Toinen nainen ehkä ymmärtää helpommin PMS-oireiden aiheuttamat mielialamuutokset, mutta miten on miesten laita? Voivatko he ymmärtää, kun eivät ole itse moista koskaan kokeneet? Pitävätkö he PMS:ää vain tekosyynä kiukuttelulle tai suuttumiselle?

”Ymmärrän kyllä, että naiset eivät varmastikaan voi joillekin oireille mitään. Olen kuitenkin usein miettinyt, edesauttavatko lievät oireet suurempienkin konfliktien syntyä. Eli antavatko naiset itselleen luvan olla hankalia PMS-oireiden aikaan? Lukioaikainen tyttöystäväni jätti minut yhdeksän kuukauden seurustelumme aikana yhdeksän kertaa, aina menkkojen aikaan… ”Mies 23v.

”Taitaa olla menkat tulossa” tai ”Sillä on varmaan PMS” ovat kaveriporukoissa usein kuultuja kommentteja. Varsinkin miehet selittävät usein naisen suuttumisen, ärtymisen, mielenmuutokset ja itkemisen PMS-oireilla, vaikka kyse olisi jostain aivan muusta. PMS:ään suhtaudutaan monesti ikään kuin lapsellisen ymmärtäväisesti, mutta ei kuitenkaan tosissaan.

Seksillä ja lakritsilla

Nykyään löytyy pilleriä ja rohtoa jos jonkinlaiseen vaivaan, mutta PMS-oireiden lievitykseen ei mitään helppoa, yleispätevää ratkaisua ole. Konstit ovat aina yksilöllisiä. Monelle riittää oman ajan ottaminen, rauhoittuminen tai liikunta. Myös ruokavalion muuttaminen eli esimerkiksi kuitujen, hiilihydraattien, lakritsan ja nesteen nauttiminen ja alkoholin välttäminen saattaa auttaa.

Jos PMS-oireet ylittävät kestokyvyn ja haittaavat merkittävästi normaalia elämää, ei kannata jäädä yksin murehtimaan. Lievitykseksi löytyy monta keinoa hormonihoidoista jopa masennuslääkkeisiin. Lääkitys on vaihtoehto vain kaikkein vaikeimmissa tapauksissa. Suurin osa löytää avun kotikonsteista tai esimerkiksi luontaistuotteista ja B-vitamiinista. Myös seksin sanotaan lievittävän oireita.

Naiseuden ihanuutta

PMS:ssä myös omalla asenteella on vaikutusta. Tätä mieltä on nimimerkki ilona internetin tukiasema.net-keskustelupalstalla.

”Asennekysymys eli voit itse valita tunteittesi pohjalta toimenpiteet ja sanomisesi. Asiat voivat kiukuttaa, vihastuttaa... Voit tuntea pettymystä yms., MUTTA sinä ITSE valitset toimenpiteet tunteittesi 'pohjalta'. On kovin lapsenomaista ruveta räyhäämään tai loukkaamaan muita, kun itsellä on kurja olo! Luulisi, että helpompi olisi sanoa vaikka ääneen, että 'minulla on menkat ja siksi hermo kireällä. Älä loukkaannu, jos päästän suustani sammakoita'! - Itse kuitenkin PÄÄTÄT, haluatko suoltaa suustasi sammakoita tai jopa käärmeitä... YÄK! - Vai olisiko viisainta pitää suu supussa ja odottaa mielipahan ohi menemistä! -- Ja aikuistua. No luonto hoitaa sen homman joka päivä ja jokaisen meidän kohdalla!”

Teksti: Maria Hiltunen

Kuvat: Shutterstock

Lue lisää: Jorma ja Leena-Maija Palo: Rakkaudesta seksiin WSOY 1999

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle