Lämmöneristämistä ekologisesti

Julkaistu 26.03.2004 14:41

Olemme jo parin jakson puitteissa tutustuneet Heinolan asuntomessualueella runkonsa osalta avoimella puurakentamisjärjestelmällä toteutettuun omakotitaloon. Työt ovat edenneet nyt lämmöneristyksen tekemiseen. Eristeeksi valittiin puukuitueriste - rakentaja katsoi asialliseksi saada seinästä yksiaineisen.

Sisäpinnasta lähdettynä ensin on kipsilevy sisäverhouksena, sen takana 9 mm havuvaneri, ilmansulkukartonki ja sen jälkeen 50 mm vaakakoolaus. Vaakakoolauksen jälkeen tulee 150 mm pystyrunko, joka puhalletaan täyteen tuota edellä mainittua puukuitueristettä.

Ulkopinnassa on tuulensuojana 25 mm puukuitulevy, tuuletusrako ja julkisivuverhouspaneeli. Kaikkiaan seinärakenne on lämmöneristyksen tehoa kuvaavalta U-arvoltaan 0,20. Kun nykymääräysten mukaan vaaditaan vähintään arvo 0,25, seinä on siis noin 20 % vaadittua parempi.

Puukuitueristetyö voidaan antaa joko ammattiporukan tehtäväksi - kuten tässä kohteessa - tai vuokrata pienpuhalluskone ja tehdä se itse. Ammattimiehet tekevät tietysti ammattimaista jälkeä ja antavat työlle takuun, mutta voihan omia kykyjäänkin testata - ei se mahdottoman vaikeaa ole, ja joskushan muuta konstia ei kerta kaikkiaan ole: ammattikalustoa ei aina saa kuljetettua esimerkiksi saaristoon. Silloin kyllä kuvissa nähtävä seinäruiskutus jää tekemättä ja siinä on turvauduttava muihin ratkaisuihin, mutta ylä- ja alapohjat onnistuvat ja seinissäkin voi käyttää tietynlaisia onteloratkaisuja, joiden villoittaminen käy harrastajaltakin.

"Kun käytetään koko maan kattavaa asennusverkostoa, eristystyö tehdään työmaalla kohteen mukaan räätälöitynä," selittää Jaakko Koskinen Ekovilla Oy:stä. "Asennustyö kestää yleensä yksi tai kaksi päivää riippuen siitä, miten muut työt on rytmitetty työmaalla."

Lämmöneristys on tietysti yksi keskeinen asia jolla voidaan vaikuttaa talon energiatalouteen, muita ovat ikkunat ja ilmanvaihtolaiteet - mutta yksi olennainen osa on myös rakennuksen ilmatiiveys. On huolehdittava siitä, että rakenteen läpi ei pääse syntymään ilmavirtauksia. Rakenteiden liitokset ovat siinä avainasemassa: isoimpina tietysti seinä- ja lattia- sekä kattorakenteiden liitokset, mutta on muistettava myös ulkoseinissä sijaitsevien rasioiden tiivistäminen - tarpeen vaatiessa vaikka kittaamalla. Kaksitasoratkaisuissa erityisesti välipohjan ja ulkoseinän liittymärakenne on suunniteltava siten, että ilmavuotoja ei pääse syntymään.

(JKA 28.3.2004)

Tuoreimmat aiheesta

Lifestyle