Lämpöaallot, satotappiot, vesipula ja tulvat – ilmastopaneeli listasi Eurooppaan kohdistuvat ilmastoriskit

4:22imgNälänhätää, sulava ikiroutaa ja pakolaisuutta – näin ilmastonmuutos näkyy ympäri maailmaa
Julkaistu 28.02.2022 13:00
Toimittajan kuva
Päivi Mäki-Petäjä

paivi.maki-petaja@mtv.fi

@pmakipetaja

Hallitusten välinen ilmastopaneeli IPCC listaa uudessa raportissaan neljä riskiä, jotka kohdistuvat Eurooppaan ilmastonmuutoksen edetessä. Ilmastopaneelin mukaan Euroopassakaan ei ole riittävästi varauduttu ilmastonmuutoksen väistämättömiin seurauksiin.

Ensimmäinen riski on pahenevien lämpöaaltojen aiheuttama kuolleisuuden lisääntyminen. Ihmisten lisäksi lämpenemisestä kärsivät sekä maa- että merieläimet ja muut lajit. Lisääntyvät metsäpalot uhkaavat tuhota luontoa ja luonnon hiilivarastoja. Ratkaisuksi ilmastopaneeli ehdottaa muun muassa rakennusten ilmastointia ja kaupunkisuunnittelua, jossa huomioidaan viilennyskeinot.

Lue myös: Ilmastonmuutoksen tuore raportti julki: Nämä ovat toimimattomuuden seuraukset ihmisille ja planeetalle – laajaa tuhoa

Kuivuus ja kuumuus aiheuttaa satotappioita

Toinen uhka ovat kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamat satotappiot. Mitä enemmän ilmasto lämpenee, sitä vaikeampaa maataloustuotanto on. Vesipula saattaa esimerkiksi vaikeuttaa kastelujärjestelmien toimintaa. Ratkaisuksi ilmastopaneeli listaa keinokastelujärjestelmät, peltojen kasvipeitteisyyden, viljelykäytäntöjen muuttamisen ja ilmastokestävien kasvi- ja eläinlajien suosimisen.

Vesipula uhkaa myös Eurooppaa

Vesipula on kolmas riski. Jos ilmasto lämpenee kahdella asteella, kolmasosaa Etelä-Euroopan väestöstä uhkaa vesipula. Jos ilmasto lämpenee kolmella asteella, riski vielä kaksinkertaistuu. Ratkaisuksi ilmastopaneeli esittää veden varastointia ja kierrätystä, varoitusjärjestelmien kehittämistä ja maankäytön muutoksia. 

Jokitulvat ja rannikkotulvat lisääntyvät

Neljäs riski ovat tulvat ja merenpinnan nousu. Mitä enemmän ilmasto lämpenee, sitä enemmän tuhoja sademäärän lisääntyminen ja jokitulvat aiheuttavat. Rannikkotulvien määrän odotetaan 10-kertaistuvan 2100-luvulla ja jo aikaisemmin, ellei sopeutumistoimia tehosteta merkittävästi.

Ratkaisuksi ilmastopaneeli ehdottaa tulvien ennakkovaroitusjärjestelmien kehittämistä, tulvaniittyjen ja muiden vesivarastoalueiden varaamista ja maankäytön muutoksia. Tulvasuojelua voidaan myös parantaa suojelemalla luonnon omia tulvanhallintasysteemejä.

Tuoreimmat aiheesta

Ilmastonmuutos