Ilmastonmuutoksen seurauksiin ei ole varauduttu tarpeeksi, toteavat tutkijat hallitusten välisen ilmastopaneelin (IPCC) tänään julkaistussa raportissa. Yli kolme miljardia ihmistä asuu olosuhteissa, joita ilmaston lämpenemisen seuraukset kuten lisääntyvä kuivuus, myrskyt ja tulvat koettelevat ankarasti.
Jo nyt ilmastonmuutos vaikeuttaa miljoonien ihmisten elämää. Kaikkia ilmastonmuutoksen haitallisia seurauksia ei enää pystytä estämään vaan niihin on sopeuduttava.
Australian itärannikko on tällä hetkellä tulvien vallassa. Tällaiset äärimmäiset sääilmiöt yleistyvät ja niihin pitäisi kaikkialla maailmassa varautua huomattavasti nykyistä paremmin, varoittaa hallitusten välinen ilmastopaneeli tuoreessa raportissaan. Ilmastonmuutoksen paheneviin seurauksiin on myös sopeuduttava, koska päästöjen vähentäminen on edennyt liian hitaasti.
– Meillä on lyhyt ja nopeasti sulkeutuva aikaikkuna, jotta voimme varmistaa planeettallemme elinkelpoisen tulevaisuuden. Tähän haasteeseen on vastattava. Tämä on ratkaiseva vuosikymmen ilmastotoimien kannalta, muistutta IPCC-työryhmän puheenjohtaja Hans-Otto Pörtner.
Kaupungeissa varauduttu huonosti ilmastonmuutokseen
Yli kolme miljardia ihmistä asuu alueilla, joihin ilmastonmuutoksen seuraukset iskevät pahimmin. Köyhimmissä maissa miljoonat ihmiset kärsivät jo nyt ilmastonmuutoksen seurauksista.
– Vaikutukset talouteen ja turvallisuuteen ovat aineistomme valossa oletettua merkittävämpiä. Riskit ovat samanaikaisia, monimutkaisia ja tuntemattomia kokonaisvaikutuksiltaan, kuvaa dosentti Tero Mustonen, yksi raportin pääkirjoittajista.
Ilmastopaneelin raportissa muistutetaan, että jo puolet maailman ihmisistä asuu kaupungeissa ja niihin muuttaa jatkuvasti lisää väkeä. Monissa kaupungeissa ei kuitenkaan ole minkäänlaisia varautumissuunnitelmia nousevan meriveden, lisääntyvien tulvien ja myrskyjen tai yleistyvien lämpöaaltojen varalta.
– Ihmiskunnalla ei ole aikaa odottaa, että ratkaistaan ensin muut ongelmat ja sitten palataan ilmastonmuutokseen. Sillä on hintansa, jos jälleen tehdään kompromisseja ja jatketaan sovittelua ilmastotoimissa, varoittaa Hans-Otto Pörtner.
Merkittäviä vaikutuksia myös Euroopassa
Raportissa on listattu riskejä, joita ilmastonmuutos tuo eri alueille. Eurooppaa varoitetaan lisääntyvistä helleaalloista, kuumuuden ja kuivuuden aiheuttamista satotappioista, vesipulasta sekä lisääntyvistä tulvista ja merenpinnan noususta.
Meillä Suomessa sateet lisääntyvät. Mikäli maapallon keskilämpötila nousee yli kolme astetta esiteollisesta ajasta, sadannan määrä Suomen alueella voi kasvaa huomattavasti. Suomessa yhden päivän sadannan enimmäismäärän ennustettaisiin kasvavan monin paikoin yli kymmenyksellä. Tämä tarkoittaa entistä kovempia vesi- ja lumisateita.