Hallitus on esittänyt yliopisto- ja ammattikorkeakoululakeihin muutosta, jossa yritykset voivat ostaa myös suomalaisille työntekijöilleen tutkinnon ammattikorkeakoulusta tai yliopistosta Suomessa. Ostettu tutkinto tulee yritykselle kalliiksi, uutisoi Lännen Media.
Tilauskoulutuksessa yritykset voisivat valita yrityksestään haluamansa työntekijät, jotka pääsevät suorittamaan korkeakoulututkinnon. Oppilaitos katsoo tämän jälkeen, täyttävätkö työntekijät kelpoisuusvaatimukset.
Hallitusneuvos Laura Karppinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä kertoo Lännen Medialle, että työntekijöille ei järjestetä valintakoemenettelyä, mutta näiden tulee täyttää samat kelpoisuusvaatimukset kuin niiden, jotka hakevat pääsykokeiden kautta koulutukseen.
Vaatimuksena on muun muassa se, että esimeriksi ammattikorkeakouluun hakeutuvalla täytyy olla tehtynä ylioppilastutkinto, ammatillinen tutkinto tai muu kelpoisuuden antava tutkinto.
Tilauskoulutusta koskeva lakiesitys on enää eduskunnan päätöstä vaille. Lain on tarkoitus tulla voimaan vuodenvaihteessa.
Yritykselle kallista
Sääntönä on, että yritys ei voi ostaa tutkintokoulutusta vain yhdelle työntekijälle, vaan kokonainen ryhmä ihmisiä. Näin ollen muutos ei juuri koskisi pieniä yrityksiä.
Tutkinnon ostaminen työntekijälle tulee kalliiksi yritykselle. Opetuksesta vastaava vararehtori Harri Melin Tampereen yliopistosta arvioi Lännen Medialle, että esimerkiksi 20 työntekijälle, kaksivuotinen maisteritutkinto maksaisi yritykselle vähintään 400 000 euroa.
Kyselyjä yliopistotutkinnoista ei Melinin mukaan ole tullut. Hän uskookin, että kokonaisia tutkintoja enemmän tarvetta on lyhyille opintokokonaisuuksille.
Tampereen ammattikorkeakoulussa tilaustutkintoihin on sen sijaan osoitettu kiinnostusta. Koulun rehtori ja toimitusjohtaja Markku Lahtinen kertoo, että rakennusalalla varsinkin rakennusmestareille on ollut tarvetta.
Ammattikorkeassa opiskelu maksaa suunnilleen saman verran kuin yliopistossa.
Tilaustutkinnot vastaisivat sisällöltään maksuttomia tutkintoja, mutta suoritusaika olisi sovittavissa tilaajan ja korkeakoulun välillä.