Arvostettu lääketieteen lehti luonnehti laitetta suunnittelun saavutukseksi.
Tutkijat ovat onnistuneet muuttamaan halvaantuneen miehen aivoaallot puheeksi. Yhdysvaltalaiset tutkijat sanovat kehittäneensä tätä varten neuroproteesilaitteen.
Halvaantuneen aivoaallot saatiin muunnetuksi kokonaisiksi lauseiksi.
– Tämä on tärkeä tekninen virstanpylväs henkilöille, jotka eivät pysty kommunikoimaan luonnollisesti. Koe osoitti tämän lähestymistavan potentiaalin (mahdollisuudet), sanoi tutkimusryhmään osallistunut tohtori David Moses Kalifornian yliopistosta.
Joka vuosi tuhannet ihmiset menettävät puhekyvyn aivohalvausten, onnettomuuksien tai sairauksien takia.
Aiemmat tutkimukset tällä alalla ovat keskittyneet sellaisen järjestelmän kehittämiseen, jonka avulla halvaantuneet voivat kirjoittaa kirjain kirjaimelta.
Samaa tekniikkaa kuin puhelimissa
Aivoaaltojen muuttaminen puheeksi onnistui nyt 36-vuotiaalla miehellä, jolla oli saanut 20-vuotiaana aivohalvauksen. Hän ei ole tuon jälkeen kyennyt puhumaan ymmärrettävästi, vaikka hänen kognitiivinen toimintansa ei vahingoittunut.
Nyt kehitetyllä järjestelmällä tutkijat kysyivät 36-vuotiaalta kysymyksiä, kuten "kuinka voit tänään" ja "haluaisitko vettä". Hän kykeni vastaamaan esimerkiksi "voin erittäin hyvin" ja "ei, en ole janoinen".
Järjestelmä tuotti jopa 18 sanaa minuutissa 75 prosentin mediaanitarkkuudella. Automaattinen korjaus -toiminto, samanlainen kuin puhelimissa, auttoi sen onnistumisessa.
– Tietojemme mukaan tämä on ensimmäinen onnistunut esimerkki suorien sanojen dekoodaamisesta halvaantuneen ja puhekyvyttömän henkilön aivotoiminnasta, kertoi neurokirurgi Edward Chang.
Tutkijaryhmän haastattelu julkaistiin lääketieteen arvostetussa New England Journal of Medicine -aikakauslehdessä. Julkaisu luonnehti neuroproteesilaitetta "hermosuunnittelun saavutukseksi". Lehden mukaan nyt kannattaa pyrkiä kehittämään eteenpäin keksintöön liittyvää tekniikkaa, kuten pienempiä pintaelektrodeja.
1:28