Metsähallitus palautti hoidossaan olleen kuutin Saimaaseen ensimmäistä kertaa – lihotettiin muikuilla

Metsähallituksen hoidossa ollut saimaannorpan kuutti on vapautettu luontoon Koloveden kansallispuistoon viime lauantaina. Metsähallituksen luontopalvelut vastaa saimaannorpan suojelusta Suomessa.

Uroskuutti oli hoidossa Metsähallituksen tiloissa yli kaksi kuukautta sen jälkeen, kun virasto oli saanut kesäkuussa yhteydenoton pitkiä aikoja toistuvasti laiturilla makaavasta huonokuntoisesta kuutista.

Saimaan Pihlajavedellä kiinni otettu norppa oli pieni ja painoi vain kahdeksan kiloa. Kuutti lihoi hoitonsa aikana yli 10 kiloa ja kasvoi pituutta noin 10 senttiä. Se söi Saimaan muikkuja hoitojaksonsa aikana yhteensä noin 90 kiloa.

Luonnonsuojelun erityisasiantuntija Miina Auttila kertoo STT:lle, että luontopalvelut on ottanut tiloihinsa hoitoon muutamia norppia viime vuosien aikana. Tavallisesti norpat ovat niin huonokuntoisia, että ne kuolevat ensimmäisen yön aikana.

Kynnys ottaa norppa hoitoon on korkea

Arviointi norpan hoitoon ottamisesta tehdään aina tapauskohtaisesti.

– Kynnys on todella korkea ottaa norppa luonnosta kiinni ja hoidettavaksi. Kyse on villieläimistä, joille kiinniotto ja ihmisen kohtaaminen on valtava stressi, Auttila sanoo.

Nyt kuntoutusta päätettiin kokeilla, sillä huonokuntoisesta kuutista ei havaittu esimerkiksi ulkoisia vammoja tai muuta selkeää syytä sen nälkiintymiseen.

Auttila suhtautuu luottavaisesti siihen, että norppa voisi selviytyä luonnossa. Se oli esimerkiksi hoitonsa ajan virkeä ja söi hyvin.

Kaksi kuollutta kuuttia alkuviikosta

Samaan aikaan kun Saimaalta kantautui iloisia norppauutisia, Metsähallitus kertoi kalanpyydyksiin kuolleista kuuteista.

Kaksi kuuttia löydettiin kuhaverkkoon kuolleena peräkkäisinä päivinä tällä viikolla, toinen Taipalsaarella ja toinen Rantasalmella. 

Kyseiset verkot ovat sallittuja kalastuskäyttöön Saimaalla, ja ne sijaitsivat alueella, jossa verkkokalastus on kiellettyä huhtikuun puolivälistä kesäkuun loppuun asti.

Lisäksi perjantaina nuori norppa löydettiin hukkuneena rysään.

Metsähallituksen tietoon on tänä vuonna tullut kaikkiaan 36 kuollutta norppaa. Yhteensä viisi norppaa on kuollut pyydyksiin.

Lue myös:

    Uusimmat