Näin irtisanottu emeritusprofessori selittää Venäjä-yhteistyötään: "Tämä on vakava asia"

Emeritusprofessori Lassi Heininen.
Emeritusprofessori Lassi Heininen.Lapin yliopisto.
Julkaistu 08.05.2024 15:15(Päivitetty 08.05.2024 16:14)
Toimittajan kuva
Katariina Taleva

katariina.taleva@mtv.fi

STT

Lapin yliopiston yhteiskuntatieteiden tiedekunta on irtisanonut Lassi Heinisen emeritussopimuksen. 

Yliopiston tiedotteen mukaan irtisanominen perustuu eilen tiistaina ilmi tulleisiin tietoihin Lassi Heinisen Venäjä-yhteistyöstä.

Ilta-Sanomat (IS) kertoi tiistaina, että Heininen on osallistunut Venäjän isännöimiin tieteellisiin tilaisuuksiin sen jälkeen, kun Venäjä aloitti hyökkäyssodan Ukrainassa.

Tällainen toiminta on Lapin yliopiston sitoumusten ja arvojen vastaista, yliopisto kertoo tiedotteessaan.  Lapin yliopisto on lopettanut kaiken yhteistyön venäläisten yliopistojen ja muiden organisaatioiden kanssa Venäjän hyökkäyksen jälkeen.

Sopimukset voidaan irtisanoa

Arktisen politiikan professorina toiminut Heininen jäi eläkkeelle Lapin yliopistosta vuonna 2018. Hänen emeritussopimuksensa oli solmittu kuluvan vuoden ajaksi.

– Emeritussopimukset tehdään tiedekunnassamme vuodeksi kerrallaan, dekaani Merja Laitinen Lapin yliopiston yhteiskuntatieteellisestä tiedekunnasta kertoo STT:lle.

– Heinisen sopimus oli siis voimassa tämän vuoden alusta vuoden loppuun.

Päätöksen sopimuksen irtisanomisesta allekirjoitti Laitinen itse. Tätä ennen asiasta oli hänen mukaansa keskusteltu niin tiedekunnan sisällä kuin yliopiston keskusjohdon kanssa.

Päätös oli Laitisen mukaan yksimielinen. Ex-emeritus Heinistä ei asiassa kuultu.

– Kun sopimukset on tehty tiedekuntatasolla, tiedekunta vastaa myös niiden irtisanomisesta. Molemmat päätökset tehdään samalla tasolla, Laitinen sanoo.

– Emeritussopimukset tehdään ajatuksella, että ne tukevat organisaation toimintaa. Jos on tulkinta siitä, että asia ei näin ole (sopimukset voidaan irtisanoa).

Tutkija sai tiedon sopimuksen irtisanomisesta tekstiviestillä

Tutkija Lassi Heininen kertoo MTV Uutisille, että ei ole käynyt asiasta minkäänlaista keskustelua Lapin yliopiston rehtorin tai dekaanin kanssa.

– Päätös on valitettava. En ole ollut missään puheissa rehtorin kanssa asiasta, Heininen kommentoi MTV Uutisille.

Hän kertoo saaneensa tiedon aamulla tekstiviestitse kollegalta ja tiedotteen sähköpostiinsa hetki ennen sen julkaisua. Heininen kertoo jatkaneensa emeritusprofessorina Lapin yliopistossa, sillä halusi ohjata tohtoriopiskelijansa loppuun asti.

Kohua herättäneen konferenssin teema oli Heinisen mukaan Venäjän arktinen alue ja sen kehitys.

– Missään kohdassa eikä missään vaiheessa mainittu sotaa eikä turvallisuuspolitiikkaa.

Heininen kertoo, että kyseisen vierailun hän teki yksityishenkilönä ja kansainvälisen tutkijaverkoston vetäjänä. Hän kertoo, että Ilta-Sanomien jutun jälkeen hän vielä tarkisti omat esitysdiat, joissa hän ei mainitse Lapin yliopistoa, vaan esittäytyy ainoastaan professorina.

– Mutta totta kai minut on tunnettu vuosien ajan Lapin yliopiston tutkijana ja professorina, ja vaikka olen nyt jäänyt eläkkeelle, se usein mainitaan konferenssiohjelmissa. Tätä tehdään ympäri maailmaa. Jos tähän halutaan takertua, niin siihen sitten takerrutaan. Ei mitenkään ilmennä sitä, että yrittäisin edustaa Lapin yliopistoa.

Heininen pitää edelleen konferenssiin osallistumista perusteltuna.

– Tämä on vakava asia. Tärkeä asia tieteen autonomian ja sananvapauden kannalta.

Hän kertoo olleensa tietoinen siitä, että Lapin yliopisto, kuten monet muutkin, lopettivat yhteistyön venäläisten yliopistojen ja muiden vastaavien elinten kanssa helmikuussa 2022.

– Samalla kuitenkin Arktinen yliopistoverkosto on sallinut yhteydenpidon yksittäisiin tutkijoihin. Normaalisti näitä konferensseja olisi useampi vuodessa. Nyt samalla kun meiltä tutkijoilta odotetaan uutta tietoa ja uusia lähestymiskulmia, niin samalla rajoitetaan tutkijoiden toimintaa hallinnollisilla toimilla.

Heininen kertoo ottaneensa "tutkijan vapauden" osallistuessaan Moskovassa järjestettyyn konferenssiin.

– Ajattelin olevani enemmän vapaa tutkija, sillä olen eläkkeellä. Silloin ei ole tullut mieleenikään, että olisi pitänyt pyytää lupaa. 

Tiedekunnan tiedot perustuvat IS:n uutiseen

Lapin yliopiston rehtorin Merja Laitisen mukaan irtisanomispäätöksen perusteena on toiminut ainoastaan IS:n juttu ja siinä kerrotut asiat. Tiedekunnalla ei ole IS:n uutista tarkempia tietoja Heinisen yhteistyön luonteesta Venäjällä.

Tiedekunta sai ylipäätään tietää asiasta vasta IS:n toimittajan yhteydenoton jälkeen.

– Eilen tuli ilmi Ilta-Sanomien toimittajan yhteydenoton jälkeen, että Heininen on osallistunut konferenssiin. Siitä jutusta näkee ne asiat, Laitinen sanoo.

– Meillä ei ole hänen Venäjä-yhteyksistään muuta tietoa kuin se, mikä Ilta-Sanomien jutussa kerrotaan.

IS:n jutun mukaan Heininen on osallistunut Venäjän isännöimiin tilaisuuksiin lähinnä etäyhteyksillä. Yhteen tilaisuuteen hän kuitenkin on matkustanut myös itse paikalle.

Kyseessä oli Moskovassa maaliskuussa järjestetty Kaukoitä ja Arktis 2024 -konferenssi. IS:n mukaan konferenssin venäjänkielisessä ohjelmassa Heinistä tituleerataan Lapin yliopiston professoriksi eikä emeritusprofessoriksi. 

Juttua päivitetty Lassi Heinisen kommenteilla kello 16.14.

Lue lisää: Itä-Suomen yliopisto peruu Tarja Cronbergin kunniatohtorin arvon

Suurlähettiläs katsoo, ettei suositellut vihreiden ex-puheenjohtaja Cronbergiä puhujaksi Moskovan konferenssiin – saattoi vain osapuolet yhteen

Tuoreimmat aiheesta

Venäjä