Suomessa on tehty pandemian aikana jo 6,5 miljoonaa koronatestiä, joista suurin osa ollut päivän odotusajan vaativia PCR-testejä. Yhden testin hinta on ollut keskimäärin 100 euroa. Lapin sairaanhoitopiiri onnistunut epidemian torjunnassa hyvin käyttämällä noin kymmenen euron hintaisia antigeeni- eli pikatestejä, joiden tulos tulee 15 minuutissa ja testin varmuus on lähes yhtä hyvä kuin kymmenen kertaa kalliimman PCR-testin.
Valtio on luvannut korvata kunnille kaikki koronakulut myös koronatestit. Sosiaali- ja terveysministeriöstä (STM) arvioidaan MTV Uutisille, että yhden testin korvaushinta olisi noin 80–90 euroa. STM on suositellut antigeenitestien käyttöä jatkossa.
Suurimmassa osassa antigeenitestejä toimintatapa on samanlainen kuin kaupallisissa raskaustesteissä: liuskatestin testitulos on joko positiivinen tai negatiivinen. Niiden tekeminen ei myöskään vaadi erityiskoulutettua laboratoriohenkilöstöä eikä erikoistunutta laboratoriota.
Lue myös: Näissä tapauksissa sinun tarvitsee mennä koronatestiin – MTV Uutiset koosti kaiken uudesta koronastrategiasta
Lapin sairaanhoitopiirin infektioylilääkäri Markku Broas kertoo, että antigeenitesteihin päädyttiin useista eri syistä. Nopea testitulos, jonka kautta päästään nopeasti tartunnan jäljitykseen ja katkaisemaan tartuntaketjuja, oli Broaksen mukaan yksi keskeisimpiä seikkoja testiä valittaessa.
– Tietysti testi edullisuus, tarkkuus ja herkkyys vaikuttivat. Tämän analyysin perustella pikaantigeenitesti oli ehdoton, se on edullinen ja nopea tulos saadaan vastaanotolla, eikä tarvita laboratoriokierrosta, Broas kertoo MTV Uutisille.
Lapissa myös välimatkat ovat pitkät, joten kustannuksia tulisi lisää, kun PCR-testien näytteitä kuljetetaan analysoitaviksi laboratorioihin.
Antigeenitesti on myös yhtä tarkka kuin PCR-testi, vaikka herkkyys on hieman huonompi.
– Epidemian torjunnan kannalta, kun huomioidaan nopeus ja jäljitystyön tehokkuus, antigeenitestin kokonaishyödyt olivat paremmat. Testin nopeus korvaa sitä herkkyyseroa PCR-testiin.
Ei esteitä antigeenitestin käytölle
Lapissa on parhaimpina päivinä tehty noin tuhat testiä. Mitään esteitä antigeenitestin käytölle ei infektioylilääkäri Markku Broaksen mukaan ole.
– Hyvin pitkälti antigeenitestien käyttö julkisella puolella on kiinni siitä, miten keskuslaboratoriot suhtautuvat niihin. Kokemus Lapissa on, että olemme onnistuneet epidemian torjunnassa ja tehneet sen halvalla. Kyllä kai tämä voisi rohkaista etelän sairaanhoitopiirejä, kuntia ja laboratorioita ottamaan sen ainakin PCR-testin rinnalle.
Broas toteaa, että yhden antigeenitestiliuskan hinnaksi tulee noin 7–8 euroa.
– Alkuvaiheessa PCR-testien hinta oli yli sata euroa, mitä meidän laboratoriomme laskutti. Nykyään hinta on alhaisempi, mutta puhutaan kuitenkin kymmenkertaisesta hintaerosta.
Lue lisää: Ursula meni elämänsä ensimmäiseen koronatestiin, mutta virusnäytettä ei saatu analysoitua – tämän takia koronatesti voi epäonnistua
Antigeenitesti ei myöskään sido laboratoriohenkilökuntaa kuten PCR-testit, ja näytteeottopisteessä antigeenitestin tekeminen on puolet nopeampaa kuin PCR-testin.
– Näin rahaa vapautuu käytettäväksi muualle.
Rovaniemen kaupungin hallintoylilääkäri Paula Reponen on Broaksen kanssa samoilla linjoilla antigeenitestien hyödyistä.
– Jäljitystyön nopeuttamiseksi ja veronmaksajien kannalta suosittelen kyllä lämpimästi muillakin alueilla hyödyntämään antigeenitestiä. Antigeenitestaus toki sitoo enemmän henkilötyöpanosta etulinjassa, mutta vapauttaa sitä laboratoriossa.
Hinta ei ole este
HUSin diagnostiikkajohtaja Lasse Lehtosen mukaan he ovat käyttäneet PCR-testausta, koska se on sujunut hyvin ja tulokset ovat tulleet nopeasti. Lehtosen mukaan antigeenitestien herkkyys on merkittävästi huonompi kuin PCR-testien.
– PCR:llä saamme kiinni ehkä noin neljä viidestä viruksen kantajasta ja antigeenitestauksella, kun sitä tehdään laboratorioissa, saadaan kaksi kolmesta. Mahdetaanko kotitestauksella saada puoliakaan kiinni.
Hintaa Lehtonen ei pidä esteenä PCR-testeille. Suurempana ongelmana hän pitää antigeenitestien vaatimaa työvoimaa, jota ei ole tarpeeksi saatavilla.
– Kun sairaanhoitajista ja laboratoriohoitajista on kova pula, niin se ei ole kovin järkevää henkilöstön käyttöä. Testin hinta on noin 20 euron luokkaa, on kysymys PCR tai antigeenitestistä, mutta sitten se työvoima maksaa. En ole nähnyt Broaksen kustannuslaskelmia, mutta uskallan kyllä epäillä niitä.