Tekevätkö koronan pikatestit rajoitukset tarpeettomiksi? Nämä ongelmat pitäisi ratkaista ensin

7:43img
Katso video: Koronavirustestausta kehitetään jatkuvasti. Voisivatko puhaltamalla toimivat testit tai koronakoirien yleistyminen olla uusi iso harppaus?
Julkaistu 18.11.2020 11:29
Toimittajan kuva
Seppo Haaparanta

seppo.haaparanta@mtv.fi

Koronatestituloksen välitön selviäminen voisi tehdä monet nykyisistä koronarajoituksista jopa tarpeettomiksi. Voitaisiinko pikatestauksen merkittävällä kasvattamisella päästä tähän? Tällä hetkellä esteinä ovat sekä nopeus että luotettavuus.

Pikatestejä voi soveltaa THL:n johtavan asiantuntijan Carita Savolainen-Kopran mukaan monenlaisissakin tilanteissa, mutta Suomen koronatestausta ne eivät nykymuodossaan tule mullistamaan. Nykytestit eivät anna välitöntä testitulosta.

– Mikään tällä hetkellä käytössä olevista pikatesteistä ei ole sekunneissa tehtävä. Kyse on minuuteista ja usein jopa yli tunnista, sanoi Savolainen-Kopra Uutisaamun haastattelussa.

Positiivisia koronatuloksia pyritään saamaan selville kahdenlaisilla testeillä, PCR-testeillä ja antigeenitesteillä. Antigeenitestien etuna on, että niiden tulokset voidaan selvittää laboratorioiden ulkopuolella, mutta myös PCR-testejä voidaan tehdä nykyään pikatesteinä.

Molempien testien näytteet otetaan samalla tavalla, tikulla nenänielusta.

Lue myös: Yhdysvaltalainen hoitaja kertoo, mitä koronaan kuolevat potilaat sanovat viimeisiksi sanoikseen: "Tämä ei voi olla totta"

Luotettavuus avainkysymys

Suuri ero tulee testien luotettavuudesta. PCR-testien luotettavuuden on normaaliolosuhteissa arvioitu olevan yli 95-prosenttinen, jopa lähellä 100 prosenttia pikatestienkin osalta.

Testituloksen luotettavuuteen vaikuttaa suuresti olosuhteet, joissa testaus suoritetaan, painottaa Savolainen-Kopra.

– PCR:äänkin vaikuttaa koko prosessi näytteenotosta, näytteenoton ajoittamisesta, näytteen kuljettamisesta laboratorioon – kaikki tämä vaikuttaa siihen herkkyyteen. Silloin puhutaan kliinisestä herkkyydestä, joka on paljon vähemmän kuin se 95 prosenttia.

– Antigeeniosoitustesteillä PCR:ään verrattuna herkkyys on noin 85-95 prosenttia. Eli ne löytävät harvemmin tartunnan kuin PCR. Ja samat haasteet näytteenotossa liittyvät antigeenitestiin.

Viruksen määrä kehossa alkaa tartunnan saaneen henkilön kohdalla kasvaa ennen oireiden alkua, ja testaushetki saattaa vaikuttaa tulokseen. 

– Antigeenitesteihin liittyy kapeampi ikkuna, jolloin positiivinen tulos on varma. PCR löytää positiivisen tuloksen paljon pidempään, mikä on tavallaan niiden haittapuolikin, jolloin vanhan infektion häntä voi näkyä, vaikka potilas ei olisi enää tartuttava.

Lue myös: Yhdysvalloissa hyväksyttiin koronaviruksen kotitesti – tulos tulee puolessa tunnissa

PCR-testi

Antigeenitesti

PCR:ssä monistetaan taudinaiheuttajaksi epäiltyä DNA-pätkää eksponentiaalisesti.

Testaustavassa tunnistetaan virukselle ominaisia proteiineja, jotka kiinnittyvät antigeeneinä näyteliuskan vasta-aineisiin.

PCR-tuloksen saaminen kestää yleensä muutaman tunnin, mutta uusimmissa PCR-testeissä tulos voidaan saada vain muutamissa minuuteissa.

Jos näyte on positiivinen, reaktio on havaittavissa tyypillisesti alle 30 minuutissa.

On antigeenitestiä luotettavampi, jopa 100 prosenttia lähenevällä tarkkuudella.

Testaus on vähemmän herkkä kuin PCR, eikä WHO suosittele niiden käyttöä. Voi tuottaa vääriä positiivisia tuloksia.

Tuoreimmat aiheesta

Koronavirus