Lappeenrantalainen Maiju pelasti orvoksi jääneen saukonpojan – näin karjalanpaistilihoilla herkutellut "piippailija" pääsi lajitoverinsa seuraan

0:28img
Kuuntele videolta, miten saukonpoika vinkui apua jäällä.
Julkaistu 15.12.2021 06:27
Toimittajan kuva

Ville Eklund

ville.eklund@mtv.fi

Viime lauantaina lappeenrantalainen Maiju Hannonen oli kolaamassa itselleen luistinrataa järven jäälle mökinrannassaan Taipalsaarella, kun urakan keskeytti kumma vinkuminen rantakaislikossa.

– Katsoin, että joku eläin siellä piippaili kovaan ääneen ja etsi emoaan, Hannonen kertoo.

Hän tunnisti eläimen saukonpoikaseksi. Hän ei ollut ennen nähnyt saukkoja mökkinsä lähellä, mutta aiempina talvina nähnyt tassun- ja pyllymäen jäljet ovat kertoneet eläimen viihtyneen lähistöllä.

Hannonen jäi katselemaan hieman kauempaa, näkyykö emosaukkoa jäällä tai tulisiko se avannosta poikasensa luo. Emoa ei kuitenkaan näkynyt tai kuulunut, ja Hannonen päätti lähestyä poikasta. Koska poikanen päästi hänet lähelle, totesi hän jonkun olevan hätänä ja alkoi etsiä tahoa, joka auttaisi pienokaisen kanssa.

Saukonpoikanen kiinni pienellä takaa-ajolla

Hannonen soitti lopulta Helsingin Korkeasaaressa sijaitsevaan Villieläinsairaalaan. Siellä todettiin, että kylmyyttään hytisseen ja liikkeiltään hidastuneen saukonpojan saa ottaa kiinni.

Vaikka kylmä oli jo kangistanut saukkoa, oli kiinniotto pieni operaatio. Hannonen yritti sulkea avannon suuaukon pahvinpalalla ja napata eläimen pahvilaatikkoon, mutta ensimmäisellä yrittämällä saukko ehti jo puoliksi avantoon ennen pahvin saamista aukon peitoksi.

– En uskaltanut tarttua takapäästä kiinni, Hannonen kertoo.

Pienen odottelun jälkeen saukko nousi takaisin avannon laidalle, ja tällä kertaa Hannonen sai avannon peitettyä. Parilla pidemmällä kävelyaskeleella hän sai pakoon lähteneen saukonpoikasen kiinni ja ohjasi sen toisella pahvinpalalla sisälle kumollaan olleeseen pahvilaatikkoon.

Lue myös: Ihmisten hyväntahtoisuus voi olla kohtalokasta villieläimelle – toimi näin, jos kohtaat eläinten poikasia luonnossa: "Jos et tiedä mitä teet, soita"

Saukonpojalle ostettiin haukifileetä

Saukko kuljetettiin kotiin Lappeenrantaan pahvilaatikossa, joka pysyi päivän pöydällä ja siirtyi illan pimetessä saunan puolelle. Hannosella on itsellään kaksi isoa koiraa, jotka hän piti kuitenkin poissa laatikon luota. Koirat malttoivat myös pysyä hiljaa, eivätkä näin lisänneet saukon stressiä entisestään.

Saukolle oli neuvottu antamaan ruuaksi muikkuja, silakoita tai pieniä ahvenia, mutta mitään niistä ei löytynyt pakkasesta tai paikalliselta kalatiskiltä. Koska muunkin eläinperäisen kerrottiin sopivan saukolle, joten Hannosen sisko toi ensihätään maustamatonta ja paistamatonta karjalanpaistilihaa.

– Onneksi söi hyvällä ruokahalulla.

Saukko sai kaupasta lopulta haukifileen pyrstöpalasen.

Pieni saukko ei arvostanut matkaa kuljetuslaatikkossa – todista videolta paljonpuhuva irvistys ja huuto. Juttu jatkuu videon jälkeen.

0:21img

Saukko kuljetettiin Helsinkiin

Hannonen alkoi etsiä paikallisesta Facebook-ryhmästä vapaaehtoista kuljettamaan saukonpojan sovitusti Villieläinsairaalaan runsaan 200 kilometrin päähän. Tarjokkaita tulikin runsaasti, ja loputa eräs pariskunta ajoi saukon Helsinkiin sunnuntaina.

– Kuski kertoi, että saukko oli reippaan oloisesti lähtenyt tutkimaan uutta asuinaluettaan, Hannonen kertoo.

Korkeasaareksi saukon painoksi punnittiin 600 grammaa, eli se ei olisi yksin selvinnyt talvesta.

Sunnuntaina Hannonen kävi rannassa tarkistamassa löytöpaikan. Siellä ei näkynyt lainkaan tuoreita jälkiä, mikä vahvisti sen, että saukkoemo ei ollut poikastaan etsimään.

– Yksin se olisi jäänyt sinne jäätymään.

Korkeasaaresta kerrotaan, että Villieläinsairaalassa on hoidossa tällä hetkellä kaksi saukonpoikaa. Se on hyvä, koska pienillä saukoilla on riski kesyyntyä ollessaan tekemisissä vain ihmisen kanssa. Nyt saukkojen toivotaan oppivan keskenään saukontavoille niin, että ne voidaan myöhemmin vapauttaa takaisin luontoon.

Pelastetusta saukosta kertoi aiemmin Yle.

Eläin pulassa? Älä lähtökohtaisesti soita 112!

Jos tapaat loukkaantuneen luonnonvaraisen eläimen, voit olla asiasta yhteydessä esimerkiksi Suomen eläinsuojeluyhdistyksen eläinsuojeluneuvojaan tai Korkeasaaren Villieläinsairaalaan, jotka ohjeistavat miten toimia tilanteessa.

Eläinpelastustehtävät kuuluvat kunnallisille pelastuslaitoksille, joten lähtökohtaisesti numeroon 112 ei tule soittaa pulassa olevasta eläimestä. Oman kunnan pelastuslaitoksen yhteystiedot löydät verkosta. Villieläinsairaalan mukaan yleiseen hätänumeroon 112 voi soittaa vakavissa tilanteissa, kuten esimerkiksi moottoritiellä juoksevasta hirvestä, jäihin pudonneesta perustasta tai lasta purreesta kyystä.

Lisätietoa loukkaantuneiden ja kuolleiden eläinten käsittelystä löytyy muun muassa valtion ympäristöpalveluiden yhteisestä ympäristo.fi-tietopalvelusta tai Suomen eläinsuojeluyhdistyksen sivuilta.

Lue myös: Tarvitseeko rusakonpoikasta "pelastaa"? Auttamishalu voi aiheuttaa ongelmia eläimille: "Yksinäiset poikaset saattavat ihmisen silmään näyttää eksyneiltä"

Tuoreimmat aiheesta

Kalat ja vesieläimet