Lapsen liikenneturvallisuudesta ei tingitä – paitsi silloin, jos muksu on jonkun muun

Asianmukainen ja oikein kiinnitetty turvaistuin on lapselle elintärkeä varuste niin lyhyillä kuin pitkälläkin matkoilla. Huoltajille suunnatun kyselyn mukaan omien lasten turvalaitteiden asianmukaisuudesta osataan huolehtia kiitettävästi, mutta muiden lasten kohdalla lipsumisia tapahtuu.

Liikenneturvan teettämän kyselyn tulokset paljastavat, että jos auton kyydissä on myös muita kuin oma alle kouluikäinen lapsi, ovat toiset huoltajat valmiita joustamaan asianmukaisen turvalaitteen käytöstä helpommin kuin oman lapsen kohdalla.

95 prosenttia kyselyyn vastanneista huoltajista ilmoitti, ettei lähde ajamaan, mikäli oma lapsi ei istu asianmukaisessa turvalaitteessa. Muiden kuin omien lasten kanssa samaa periaatetta noudatti vain 73 prosenttia huoltajista.

– Voiko taustalla olla esimerkiksi se, että ei uskalleta puuttua ystävien lasten turvaistuinten käyttöön? Liikenneturvan suunnittelija Ida Maasalo pohtii tiedotteessa.

Tuttuun, rutiininomaiseen ja erityisesti lyhyeen ajomatkaan ei aina suhtauduta sillä vakavuudella kuin olisi tarpeen. Maasalo korostaa turvalaitteiden tärkeyttä myös tutuilla ja lyhyillä matkoilla. 

– Lyhyet matkat eivät tee poikkeusta turvaistuimen käytössä, sillä onnettomuuksia tapahtuu myös kodin läheisyydessä, Maasalo toteaa.

Artikkeli jatkuu videon alla.

Moni lapsi olisi yhä hengissä, jos aikuiset toimisivat vastuullisesti

Liikenteessä kuolee joka vuosi keskimäärin 5–10 alle 15-vuotiasta lasta. Onnettomuustietoinstituutin (OTI) mukaan suuri osa onnettomuuksista olisi estettävissä aikuisten toimintatapoja ja liikennekäyttäytymistä parantamalla.

nostettiin esiin lasten liikennekuolemien taustalla olevat puutteet turvalaitteiden käytössä. Useilla menehtyneillä lapsilla ei ollut käytössä mitään turvalaitetta tai puutteita oli joko itse laitteessa, sen käyttämisessä tai kiinnityksessä.

Liikenneonnettomuuksien tutkijalautakuntien arvion mukaan 14 lasta olisi voinut pelastua kuolemalta, mikäli käytössä olisi ollut asianmukainen ja oikeaoppisesti kiinnitetty turvalaite. Vuosina 2011–2020 liikenteessä kuoli yhteensä 46 moottoriajoneuvossa ollutta lasta.

– Aikuisen vastuulla on lapsen istuimen asianmukainen kiinnittäminen autoon ja lapsen oikeaoppinen kiinnitys istuimeen. Nämä tulee huomioida myös kiireessä ja lyhyellä matkalla. Kaukaloiän jälkeen lapsen on turvallisinta matkustaa turvaistuimessa selkä menosuuntaan. Muutenkin lasten suositellaan matkustavan takapenkillä mahdollisimman pitkään, Onnettomuustietoinstituutin liikenneturvallisuusjohtaja Kalle Parkkari muistuttaa tiedotteessa.

Lähteet: Liikenneturva, Onnettomuustietoinstituutti

Lue myös:

    Uusimmat